TOP
Slaapkamer op zolder
Wonen

10 tips zolder verbouwen tot slaapkamer

Wil je de zolder verbouwen tot slaapkamer? Dan zou je best eens tegen het een en het ander aan kunnen lopen, zoals een laag plafond en schuine wanden. Om het meeste uit de ruimte te halen geven we je hier tien tips om je zolder tot slaapkamer te maken.

 1. Een dakraam plaatsen

Een zolder is vaak een donkere plek. Nu is dit niet erg tijdens het slapen, maar overdag is wat daglicht op de zolder slaapkamer toch welkom. Het laat de ruimte er gelijk ruimer uitzien. Kijk of het plaatsen van één of twee dakramen mogelijk is.

 1. Of een dakkapel

Je kunt ook een stapje verder gaan dan een dakraam en een dakkapel plaatsen. Je slaapkamer op zolder heeft zo én meer lichtinval én meer ruimte.

 1. Of een nokverhoging

Een zolder waarin je niet rechtop kunt staan is niet bepaald handig. Overweeg daarom een nokverhoging wanneer je een slaapkamer op zolder wilt maken. Het punt van je dak wordt dan omhoog gehaald. Je kunt kiezen voor een eenzijdige of tweezijdige nokverhoging. Bij een eenzijdige nokverhoging wordt één kant van het dak verhoogd, bij een tweezijdige nokverhoging wordt het gehele dak verhoogd.

 1. Een vide-bed maken

Als het dak hoog genoeg is, is het een goed idee een vide te maken op de slaapkamer zolder. Op de vide zet je bijvoorbeeld je bed neer, waardoor er beneden nog genoeg ruimte is voor kasten, een bureau of speelruimte.

 1. Badkamer op zolder

Het is behoorlijk irritant om ’s nachts wakker te worden omdat je naar het toilet moet. Als je van de slaapkamer op zolder ook nog eens naar beneden moet om dat te doen, is dat extra irritant. Je kunt een slaapkamer verbouwen tot slaapkamer mét badkamer. Zorg wel voor goede ventilatie zodat er geen schimmels ontstaan op zolder.

 1. Inbouwkasten zorgen voor ruimte

Wanneer je de zolder verbouwt tot slaapkamer zijn kledingkasten vaak een punt van ergernis. Hoge kasten passen vaak niet door de schuine wanden. Laat daarom inbouwkasten op maat maken. De ruimte op zolder wordt zo optimaal gebruikt.

 1. Voetstappen dempen met vloerbedekking

Als je van de zolder een slaapkamer maakt, bedenk je dan goed dat de zolder zich boven de rest van de slaapkamers bevindt. Het geluid van voetstappen ervaren de meeste mensen niet als prettig. Zorg daarom voor een goede geluiddempende vloerbedekking, door een goede isolatie of door te kiezen voor een tapijt.

 1. Prettig slapen door dakisolatie

De temperatuur op de zolderkamer wordt erg beïnvloedt door de temperatuur buiten. Er zit immers alleen een dak tussen. In de zomer zal de zolder een stuk heter zijn dan de rest van de woning en in de winter een stuk kouder. Het is dan niet erg fijn slapen op zolder. Zorg daarom voor een goede dakisolatie om de temperatuur binnen te beschermen en te besparen op stookkosten.

 1. Inrichting van de zolder slaapkamer

Door de schuine daken lijkt de zolder vaak een kleine ruimte. Op de volgende manieren laat je de slaapkamer op zolder groter lijken:

 • Gebruik lichte kleuren
 • Kies voor meubels op pootjes
 • Plaats ook wat transparante meubels, zoals een salontafel
 • Hang veel spiegels op
 • Zet het bed in het midden van de zolder slaapkamer

Lees hier meer tips om een kleine slaapkamer in te richten.

 1. Zolder tot slaapkamer verbouwen bekostigen

Een zolder tot slaapkamer verbouwen vraagt dus best om wat aanpassingen. En die zijn helaas niet gratis. Een dakkapel kost gemiddeld €5.000, dakisolatie gemiddeld €3.000 en een nokverhoging gemiddeld €10.000. Het beste is natuurlijk dit met je eigen geld te bekostigen, maar niet iedereen heeft deze mogelijkheid. Je hebt dan twee opties: je hypotheek verhogen of een lening afsluiten.

Je hypotheek verhogen is voordeliger, maar kan alleen als je overwaarde op je woning hebt. Een lening kan daarentegen ook voordelig zijn als je voor de persoonlijke lening gaat. Hierbij is de rente aftrekbaar als je de lening gebruikt voor het verbeteren van je woning. Belangrijk is alsnog naar de voorwaarden te kijken, zodat je niet voor onverwachte kosten komt te staan. Geld lenen vergelijken helpt je een lening te vinden met gunstige voorwaarden. Op Geld.nl vergelijk je het grootste aanbod leningen met een helder overzicht.

Bonustip: zorg voor een veilige trap

Is de zolder slaapkamer voor de kinderen bedoeld? Zorg dan dat je de trap veilig maakt om ongelukken te voorkomen. Hoe je dat het beste doet lees je hier.

«

»

Close