TOP
dagje thuis met de kinderen
DIY

12 tips voor een dagje thuis met kinderen

Yes, het is vakantie! De kinderen zijn lekker vrij, even geen broodtrommels vullen en jullie kunnen samen aftellen naar de vakantie. Maar wat doe je in de tussengelegen dagen? De vakantie duurt lang en iedere dag op stap is misschien ook teveel van het goede. Middels dit artikel vind je 15 tips voor een dagje thuis met kinderen zodat zij zich niet hoeven te vervelen in de (zomer)vakantie!

Creatieve bezigheden met kinderen

1. Maak je eigen bordspel
Benodigdheden: een stuk karton, verf of stiften, pionnen en een creatief brein. Laat je kinderen zelf een bordspel tekenen op het stuk karton en stel samen regels op. Wat moet je doen als je vier gooit? Of wat gebeurt er als je op het rode vakje terechtkomt? Een ideale bezigheid voor een dagje thuis met kinderen!

2. Knutselen
Een vakantie is niet compleet zonder een dag knutselen! Hier vind je verschillende DIY’s die je in een dagje thuis met kinderen kunt uitvoeren en die met een handomdraai gemaakt zijn. De knutselwerken zijn direct ook leuk om te geven aan een opa, oma of andere vrienden of familieleden.

3. Bouw een hut
Laat de fantasie de vrije loop gaan en maak van dekbedovertrekken, plaids of kussens een tent. Doe dit in de woonkamer, tuin of in de slaapkamer. Maar net waar er ruimte is! Richt de hut gezellig in met knuffels, boekjes of misschien wel leuke lichtjes. Het allerleukste is natuurlijk als de kinderen een nachtje in de zelfgemaakte hut kunnen slapen! Dus… Dekbedovertrekken en knijpers in de aanslag, bouwen maar!

Leerzame activiteiten

4. Kliederen zonder kliederen
Oefenen met kleuren mengen? Neem een groot ziplock zakje en doe daar wat rode, gele en blauwe verf in. Maak het zakje dicht en leg het op tafel. Wanneer je kind nu met zijn of haar handjes over het zakje wrijft, verschuift de verf. Lekker spelen met verf zonder vies te worden en je kind ziet direct het effect van kleuren die bij elkaar komen!

5. Puzzelen
Er ligt vast ergens in huis nog wel een puzzel. Anders vind je bij de kringloop vaak wel puzzels vanaf 50 cent! Begin met het sorteren van de puzzelstukjes op kleur en verzamel de randjes. Met puzzelen leer je een kind scherp te kijken naar hoe en welk stukje op welke plaats hoort. Probeer niet direct te helpen wanneer je kind er niet uitkomt, fouten maken stimuleert de zelfstandigheid. Een leerzaam maar gezellige activiteit voor een dagje thuis met kinderen! Hoe snel krijgen jullie de puzzel af?

6. Ken je lichaam
Plak zoveel vellen A4-papier aan elkaar als dat je kind lang en breed is. Trek de omtrek van je kind na op papier en kleur het lichaam in. Op deze manier stimuleer je de fijne motoriek van je kind, maar ben je tegelijkertijd bezig met het leren (her)kennen van het eigen lichaam. Geef op de tekening aan hoe bepaalde lichaamsdelen heten en teken bijvoorbeeld de organen. Een super leerzame activiteit!

Nuttige bezigheden met kinderen

7. Speelgoed uitzoeken
De vakantie is het perfecte moment om al het aanwezige speelgoed in huis uit te zoeken. Niet alleen de speelgoedcollectie groeit, maar de kinderen ook. Wellicht zijn je kinderen sommige items ontgroeid of zijn ze er op uitgekeken. De beste manier om speelgoed uit te zoeken? Gooi alles op een hoop per soort. Lego bij de Lego, auto’s bij auto’s en knutselspullen bij knutselspullen. Kijk kritisch naar wat er nog goed uitziet, waar er nog mee gespeeld wordt en of er andere kinderen zijn die blij gemaakt kunnen worden met het speelgoed.

Was alles lekker af met een sopje en alles ziet er weer fris uit! Breng bijvoorbeeld speelgoed waar je kroost niet meer mee speelt naar de kringloopwinkel en neus daar direct even rond of er nog een leuke (kleine) aanvulling is voor de speelgoedcollectie van je kinderen. Voort wat, hoort wat!

8. Kamer opruimen of veranderen
Naast het uitzoeken van speelgoed, is het ook leuk om een dag in de vakantie uit te kiezen om de kamers van de kinderen eens goed uit te zoeken. Is je kind toe aan een make-over? Een ander bed? Een dagje IKEA is altijd een goed en gezellig idee. Met wat kleine handelingen is de kamer van je kind weer helemaal klaar voor het nieuwe schooljaar. Denk bijvoorbeeld aan het verplaatsen van een bed, stal wat speelgoed uit, een nieuw kleed of misschien wel een plankje ophangen. Wat kleine veranderingen kunnen voor een kind een wereld van verschil maken.

9. Helpen in huis
Een dagje thuis met kinderen in de vakantie kan heel goed nuttig worden besteed. Ze zijn dol op helpen en misschien heb je nog wel wat klusjes waar je zelf niet zo gek op bent. Denk bijvoorbeeld aan het trekken van wat onkruid in de tuin, het wegpoetsen van stoepkrijt van tegels of het uitzoeken van keukenlaatjes. Op deze manier kom je toch toe aan klusjes die je niet zo graag zelf doet en houd je kinderen goed bezig. Ze voelen zich nuttig én je stimuleert zelfstandigheid. Twee vliegen in één klap!

Andere leuke bezigheden voor een dagje thuis met kinderen

10. Filmmarathon!
Nee, het is niet geheel verantwoord, maar ja, het is super leuk om te doen: een filmmarathon! Gewapend met een bak popcorn en een dekentje op de bank zijn jullie helemaal klaar voor een filmmarathon. Denk aan de allereerste Disney-films zoals Sneeuwwitje en Bambi of kijk juist naar de nieuwste animaties zoals Verschrikkelijke Ikke en Sing. Plezier gegarandeerd! Wil je de filmmiddag helemaal compleet maken? Leg dan de matrassen voor de televisie en blijf de hele dag in pyjama. Voor een dagje kan dat niet zoveel kwaad, toch?

11. Bak iets gezonds
Een dagje vrij, een leuke bezigheid en lekkere trek zijn de perfecte ingrediënten om iets lekkers te bakken of maken. Denk bijvoorbeeld aan een gezonde bananencake, ijsjes van water met fruit of brownies van zwarte bonen. Recepten kun je gemakkelijk overal op internet vinden. Je bent lekker bezig in de keuken, kinderen vinden het super leuk om te helpen en je bent ook nog eens verantwoord bezig: geen extra toegevoegde suiker in deze zoetigheden!

12. Samen bouwen
Stimuleer het creatief brein van je kind door samen te bouwen. Kinderen vinden het fantastisch om iets na te bouwen wat papa of mama heeft bedacht, gemaakt of heeft getekend. Maak bijvoorbeeld samen met van masking tape (of washi tape) een racebaan of een plattegrond op de vloer. Bouw er met Lego of ander blokken een stad omheen en spelen maar! Masking tape of washi tape haal je makkelijk los van de grond en laat geen resten achter, ideaal! Ook een leuke tip: teken op een vel A4 een weg of gebouw en laat je kind dit nabouwen. Super leuk!

Hopelijk vind je een leuk een leuke activiteit voor de aankomende zomervakantie en hoeven jullie je niet te vervelen. Kies de tips uit die bij je passen en maak er iets leuks van. Heel veel plezier en geniet er van!

bron afbeelding

Anne de Vries

Hi! Ik ben Anne en ik ben content creator voor Badschuim. Door mijn achtergrond als onderwijsassistent heb ik genoeg tips voor jou om creatief bezig te zijn met kinderen.

«

»

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close