TOP
Kids Mama

Kinderen met slaapproblemen: waarom en wat kun je ermee?

Herken je dat? Dat je even niet meer weet hoe je het allemaal moet doen? Even niet meer weten wat er werkt en wat jouw kind zou helpen? Veel ouders hebben ontzettend veel moeite met het niet doorslapen van hun kinderen of het niet slapen overdag, terwijl die kleintjes de rust toch zeker nodig hebben. En als je eens in een oververmoeide en geprikkelde modus je zorgen uit naar een ander, krijg je vaak advies waar je niets mee kunt of zelfs kritiek. Je bent uitgeput van alles wat je al geprobeerd hebt. Dus ook alle dingen waar men mee komt als je vertelt over je zorgen. En kritiek is dan al helemaal iets waar je niets mee kunt. Steun en begrip is wat je nodig hebt op die momenten. Niet iemand die je vertelt dat je het niet goed doet. Dat maakt alleen maar onzeker en doet pijn. Maar waarom hebben sommige kinderen vanaf jongs af aan toch zulke slaapproblemen? Waarom slapen ze niet gewoon lekker door? Je weet toch zeker dat ze hondsmoe zijn. 

Redenen waarom kinderen slaapproblemen kunnen hebben

Het kan zijn dat je kindje erg verlatingsangsten heeft (dit is bij veel kinderen een periode) en het dus heel heftig is als mama de babykamer uitloopt. Het kan dan onveilig voelen, waardoor je kindje niet in slaap komt. Ook ‘s nachts als je kindje wakker wordt en het is donker, mama is er niet, dan kan dat angst aanjagen. Je kindje mist mama en wil gewoon graag veilig en geborgen bij je zijn.

Het kan ook simpelweg zo zijn dat je kind het te warm of te koud heeft, waardoor hij of zij onrustig slaapt en veel wakker wordt. Dan is het vaak een kwestie van bekijken welke van de twee het is en bedenken wat je eraan kunt doen. Misschien zonder pyjama in de slaapzak of juist een dikkere pyjama of slaapzak.

Sommige kinderen blijven tot een bepaalde leeftijd (dat verschilt erg per kind) echt behoefte hebben aan een flesje melk of pap. Ook in de nacht. Het geeft een warm gevoel in de buik, lekker vol, maar geeft ook vaak een gevoel van troost, wat het makkelijker maakt om in slaap te vallen. Dan is het ook niet gek dat je kindje steeds wakker wordt: honger!

Het is ook mogelijk dat je kind een verkeerd slaapritme heeft aangeleerd. Zo slapen sommige kinderen heel veel overdag, maar spoken ze juist weer heel erg in de nacht. Dat is niet zo handig, maar kan gebeuren. En natuurlijk is dat niet iets waar papa en mama om staan te juichen. En hoe los je dat dan weer op?

Bij sommige kinderen is hun bed het probleem van het niet slapen. Misschien is het bed bijvoorbeeld zo groot, dat het geen knus en veilig gevoel geeft. Misschien geeft het je kindje teveel ruimte en bewegingsvrijheid, terwijl het juist zo houdt van strak en knus. Dan kan een kleiner bed helpen of kun je inbakeren proberen. 

Kortom, er zijn heel veel redenen waarom je kindje slaapproblemen kan hebben en dit zijn niet eens alle redenen. En er zijn ontzettend veel dingen die je kunt proberen, Iedereen heeft wel ideeën of theorieën. Je kunt het navragen bij het consultatiebureau of bij de kinderarts, maar ook zij hebben niet altijd het antwoord. Jij kent je kind het beste en jij weet vaak toch echt het beste wat je kindje nodig heeft. En soms is het uitzitten en hopen dat de situatie gauw verbetert!

Ineke

Hoi! Mijn naam is Ineke, ik ben 26 jaar oud en mama van een lieve, vrolijke dreumes: Rosemarijn. Sinds december 2018 houd ik een eigen blog bij, wat ik ontzettend gaaf vind om te doen. Daarnaast ben ik thuis-mama en ben ik bezig met een online studie. Ik schrijf al zolang als ik me kan herinneren over de meest uitlopende onderwerpen en heb er altijd van gedroomd er ooit mijn werk van te maken. Als je meer van mij wilt lezen, kun je dat doen op mijn blog: www.thestoutjournal.com Daar kan je van alles lezen over onder andere moederschap, lifestyle, gezondheid en voeding en over mijn gezinnetje!

«

»

Close