TOP
Kids

3x onzin over het vaderschap

Het is heel wat als je opeens moeder wordt. Opeens heb je ontzettend veel verantwoordelijkheid voor een klein wezentje dat totaal afhankelijk is van jou. Misschien heb je het niet altijd door, maar voor vaders is het minstens net zo ingrijpend. Vooral omdat zij weinig hebben gemerkt of gevoeld van het zwanger zijn (het kind groeit nu eenmaal in moeders buik) en opeens: poef, daar is een kind. Zo. En nu?
Er zijn best wat opvattingen over het vaderschap, die echt niet kloppen voor de meeste vaders. Dat is jammer, want zo lijkt het alsof vaders eigenlijk altijd afwezig zijn en alleen op zondag het vlees snijden. “Wie is die man, mama?”

“Dat is je vader, lieverd.” Gaat dat bij jullie zo? Nee? Lees maar eens mee wat er nog meer wordt gezegd over het vaderschap,wat in veel gevallen echt niet klopt!

Vaders doen alleen maar de leuke dingen met kinderen

Hoe vaak dat niet gezegd wordt: de zorg ligt bij mama, het spelen is voor papa. Maar hebben we wel door dat papa net zo veel zorgt als mama? Door te werken en het gezin te onderhouden, bijvoorbeeld. Door even de baby over te nemen van een vermoeide mama, zingend door de kamer te lopen (terwijl hij zelf ook op is van het werken de hele dag) of het eten te koken, omdat mama de baby moet voeden. Is dat geen zorgen? En natuurlijk speelt papa ook met de kleine, dat is niet abnormaal. Alleen moeten we wel bedenken dat papa veel meer doet dan alleen spelen. Er zijn maar weinig vaders die geen luiers verschonen, geen kinderen in bad doen en een stuk gaan wandelen of fietsen met de kleine. 

Papa is niet zo belangrijk als mama

Is dat zo? Zijn moeders echt belangrijker? Er zijn een aantal taken die echt alleen moeders kunnen doen, zoals bijvoorbeeld borstvoeding geven, maar ook papa’s taken zijn erg belangrijk! Zo krijgt een kind van de twee kanten heel verschillende kanten mee, die even belangrijk zijn. Moeder is er vaak voor troost, een geborgen gevoel en vertrouwen door de bekende hartslag, maar ook bij papa kan een baby tot rust komen, door huid op huid contact bijvoorbeeld. Mama oefent vaak met hapjes en heeft over het algemeen een groot deel van de zorg overdag, maar ook papa zorgt ervoor dat de kleine zich op een goede manier ontwikkelt. Ook het spelen (vaak gaat dat wat lomper en ruiger dan mama zou doen) is leerzaam voor een kind. Waarom zou dan mama belangrijker zijn dan papa? 

Emoties, daar doen vaders niet aan

“Kom op, je bent een vent. Niet huilen, dat is alleen voor meisjes.” Velen van ons hebben deze zin weleens gehoord vroeger. Tegenwoordig zijn we daar toch niet zo fan meer van. We vinden dat kinderen hun emoties mogen tonen en dat is ook zeker zo! Kinderen voelen en willen dat uiten. Wij als volwassenen doen dat nog net zo. Is dat kinderachtig? Nee! Het is gezond. Daarom is het ook iets wat voor kinderen niet verboden zou moeten zijn toch? Moeders zijn vaak degenen waar de kinderen troost vinden, maar ook vaders kunnen dit! Zij kunnen ook aan een kind laten zien hoe je je moet uiten. Gewenst en ongewenst gedrag aanleren. Dit heeft alles te maken met emotie. Dus door papa leren kinderen ook emoties. Hoe? Doordat papa dat laat zien. Weliswaar vaak op een andere manier dan mama, maar het gebeurt wel!

Wat voor onzin hoor jij over het vaderschap?

 

Ineke

Hoi! Mijn naam is Ineke, ik ben 26 jaar oud en mama van een lieve, vrolijke dreumes: Rosemarijn. Sinds december 2018 houd ik een eigen blog bij, wat ik ontzettend gaaf vind om te doen. Daarnaast ben ik thuis-mama en ben ik bezig met een online studie. Ik schrijf al zolang als ik me kan herinneren over de meest uitlopende onderwerpen en heb er altijd van gedroomd er ooit mijn werk van te maken. Als je meer van mij wilt lezen, kun je dat doen op mijn blog: www.thestoutjournal.com Daar kan je van alles lezen over onder andere moederschap, lifestyle, gezondheid en voeding en over mijn gezinnetje!

«

»

Close