TOP
4 tips om je huis te verduurzamen
Wonen

4 tips om je huis te verduurzamen

We kunnen er bijna niet ontsnappen: de verduurzamingsrace is volop ingezet. Het doel is om gezamenlijk energieneutraal te worden. Daar kan iedereen zijn steentje aan bijdragen. Bijvoorbeeld door vaker met het OV of de fiets te gaan, een elektrische auto aan te schaffen óf door je huis te verduurzamen. We geven vier tips om je huis te verduurzamen.

Spouwmuurisolatie

Eén van de meest laagdrempelige manieren om een grote slag te slaan met het energiezuiniger maken van je huis, is door de spouwmuren te laten isoleren als dat nog niet gebeurd is. Tussen de binnenmuur en de buitenmuur wordt dan een laag isolatiemateriaal gespoten. Dit zorgt ervoor dat er veel minder warmte aan het huis ontsnapt én dat de kou in de winter en hitte in de zomer beter buitengehouden worden. Dit is doorgaans geen extreem dure ingreep, zeker niet als je buren overtuigd om tegelijkertijd hetzelfde te laten doen door hetzelfde bedrijf.

Dakisolatie

Is jouw dak nog niet afdoende geïsoleerd? Dan wordt het hoog tijd om dat te regelen. Dit is namelijk de plek waar de meeste warmte aan de woning ontsnapt. Warme lucht stijgt naar boven. Net als bij mensen (waarbij het uit de schedel ontsnapt) komt een groot deel van de warmte er dus aan de bovenkant uit. Goede dakisolatie kan de kosten die je maakt om je woning te verwarmen dus drukken.

Zonnepanelen

Tips om je huis te verduurzamen

Een andere grote slag die je kunt slaan met het verduurzamen van je huis, is door zonnepanelen te laten aanbrengen op het dak. Zo kun je namelijk zelf groene stroom opwekken voor je eigen huishouden, waardoor je ook minder tot geen elektriciteit hoeft af te nemen bij een andere partij. Hiermee gaan je vaste lasten dus substantieel omlaag. Natuurlijk kosten zonnepanelen wel wat, maar als je berekent wat je er op de langere termijn mee bespaart en meenemen dat je van een energiebespaarlening gebruik kunt maken, heb je in feite gratis zonnepanelen.

Warmtepomp

Een grote doorn in het oog in het kader van duurzaamheid, is het gebruik van aardgas voor het verwarmen van de woning. Dat is een niet-hernieuwbare brandstof die ook nog eens relatief duur is. Maar hoe kun je woning anders verwarmen? Met een warmtepomp! Dit is wel een flinke investering met wat haken en ogen. Maar als je echt vol voor het verduurzamen van je huis gaat, is het wel iets dat je kunt overwegen.

Natuurlijk zijn er nog wel andere zaken te bedenken die bijdragen aan het verduurzamen van je huis. Zo kun je op inductie gaan koken en vloerverwarming laten installeren. Maar met bovenstaande vier tips sla je al een hele grote slag.

«

»

Close