TOP
Gezondheid Herfst Winter

4 tips om je immuunsysteem op peil te houden in de herfst en winter

De R zit weer in de maand en dat betekent dat het weer nodig is om extra goed op je gezondheid te letten. De zon gaat minder schijnen en het weer is kouder, dus moet je afweersysteem schakelen. Dat kan het gevolg van ziek worden hebben. Helemaal als je er niet goed op bent voorbereid en je niet bewust let op wat er nodig is om je lichaam sterk en gezond te krijgen en houden deze koudere periode van het jaar.
In de herfst en winter blijven we vaker binnen met het koude weer, lekker warm tegen elkaar aan. Dat is weer een heel ander sfeertje dan de zomer, waar we liever wat uit elkaar blijven, want het is veel te heet!
Heel gezellig, in de koude maanden, maar omdat we vaker bij elkaar zitten en binnen blijven, geeft het ook meer risico dat we elkaar aansteken met verkoudheid en griepjes. Om te voorkomen dat je ziek wordt, moet je immuunsysteem op peil zijn en sterk genoeg om jou te beschermen tegen virussen. Hoe doe je dat nou?

Let op je leefstijl

Je kunt een hele apotheek aan vitaminen aanschaffen en pil na pil innemen, maar dat heeft weinig nut als je leefstijl niet gezond is. Je hebt natuurlijke vitaminen en mineralen nodig. Kijk daarom eens naar hoe jouw dagen zijn. Hoe eet je? Heb je voldoende beweging? Probeer gezond en vooral gevarieerd te eten. Neem genoeg groenten en fruit, zodat je al vitaminen uit je voeding haalt. Dat scheelt heel veel potjes in de kast! Neem dagelijks een moment van beweging en zorg ook dat je goede hygiëne hebt. Wassen en douchen dus echt niet overslaan. Neem daarnaast ook voldoende rust. Helemaal nu we aan het begin van de herfst staan, is het voor je lichaam wel even omschakelen en dat kan meer energie kosten. Neem daarom je rust, zodat je lichaam even kan bijtanken, om weer door te gaan!

Vitaminen

Vitaminen haal je niet alleen uit potjes, maar uit je voeding kun je de basis ook al halen. Zo zitten fruit- en groentesoorten met kleur (groen, rood, oranje en geel) boordevol vitaminen die onze neus en longen beschermen tegen infecties. Een voorbeeld daarvan is bètacaroteen. Die vind je onder andere in zoete aardappel, sinaasappel, mango, meloen, pompoen en rode bieten.
Naast deze gekleurde groenten en fruit, zijn ook uien knoflook soorten die ons beschermen tegen infecties, doordat ze vol zitten met goede, gezonde oliën. Daarbij zijn ze ook heel goed voor je darmflora! Onmisbaar dus, in je maaltijden. Lekker en gezond!

Vitamine C hebben we ook hard nodig en als je je portie groente en fruit dagelijks eet (200 gram fruit en 250 gram groenten) krijg je voldoende binnen. Maar in deze koude maanden, heb je niet genoeg aan de basis. Daarom is het wel verstandig om je vitamine C bij te vullen met een potje pillen. En je lichaam neemt daarvan op wat hij nodig heeft, het overige wordt gewoon weer afgescheiden en verlaat je lichaam door je urine. 

Zon, zon, zon

Deze lente en zomer hebben we genoeg zonnestralen kunnen opnemen en kunnen genieten van de warmte en de vitamine D die de zon geeft. Ja echt, onze huid neemt vitamine D op door de zon! Dat is een extra leuke bijkomstigheid van de zon. Warmte, bruin worden en dan ook nog eens vitaminen afgeven! Wat wonderlijk eigenlijk hè? Maar nu er donkerdere en kortere dagen aankomen, zullen we die natuurlijke vitamine opname moeten missen. Gelukkig zit deze vitamine ook in ons eten, bijvoorbeeld in vette vis zoals makreel, maar ook in champignons en eieren. 

Zorg voor je lichaam

Zoals gezegd hebben we beweging nodig. Als het zo koud is, heb je echter niet altijd zin om een stuk te gaan fietsen of hardlopen. Dan is zwemmen een super goed alternatief. Met zwemmen gebruik je heel veel spieren, dus die krijgen de beweging die nodig is. Daarbij is het lekker warm in het water: genieten dus!
Maar ook rust en warmte zijn goed voor je lichaam, om bij te tanken. Een sessie in de sauna geeft je beide: rust en warmte. Genieten en opladen tegelijk, dat is zeker geen straf toch?
En we weten allemaal dat lichaam en geest verbonden zijn. Dus als je lichaam in goede staat is, is je geest ook sterker. En is je geest sterk, dan heeft dat weer invloed op je lichaam. Zo houd je je immuunsysteem sterk en kun je die virussen en verkoudheid trotseren

Wat doe jij om je voor te bereiden op de herfst en winter?

Ineke

Hoi! Mijn naam is Ineke, ik ben 26 jaar oud en mama van een lieve, vrolijke dreumes: Rosemarijn. Sinds december 2018 houd ik een eigen blog bij, wat ik ontzettend gaaf vind om te doen. Daarnaast ben ik thuis-mama en ben ik bezig met een online studie. Ik schrijf al zolang als ik me kan herinneren over de meest uitlopende onderwerpen en heb er altijd van gedroomd er ooit mijn werk van te maken. Als je meer van mij wilt lezen, kun je dat doen op mijn blog: www.thestoutjournal.com Daar kan je van alles lezen over onder andere moederschap, lifestyle, gezondheid en voeding en over mijn gezinnetje!

«

»

Close