TOP
4 tips voor het duurzaam bouwen van je tuinhuis
Tuin

4 tips voor het duurzaam bouwen van je tuinhuis

Een buitengebouw in je tuin wordt al snel een tuinhuis genoemd en het is belangrijk om dit binnen alle regels te bouwen en te zorgen dat je een vergunning hebt waar nodig. Hierna heb je vrij spel in het bouwen van je ideale tuinhuis, of dit nu een plek waar je groenten verbouwt, een opslagschuur, een zonnedek is.

Duurzaam hout

Bij het bouwen van een tuinhuis kom je er echt niet omheen: het gebruiken van hout in de constructie. Zeker wanneer het gaat om het bouwen van tuinhuizen zonder vergunning in Nederland is hout het meest gebruikte materiaal voor een tuinhuis. Hout is een erg duurzaam materiaal wanneer het goed gebruikt wordt, maar er wordt nog steeds erg onzorgvuldig mee omgegaan. Zorg er daarom voor dat je het hout wat je gebruikt goed uitzoekt en altijd voor duurzaam, gerecycled hout gaat.

Maak onderhoud makkelijk

Misschien wel de grootste gouden tip in dit artikel is dit: zorg ervoor dat het onderhoud voor je tuinhuis eenvoudig en met zo min mogelijke extra producten gedaan kan worden. Veel van dit kan al gedaan worden bij de bouw van je tuinhuis. Het uitzoeken van het juiste materiaal is de eerste stap, hierna kun je kijken naar het afdichten en ondersteunen van de bestaande constructie met duurzame materialen. Zorg ervoor dat het onderhoud in de komende decennia zo min mogelijk kost, zowel voor je portemonnee als voor het milieu.

Groen dak

Groen dak

Wellicht het ultieme duurzame idee voor je tuinhuis is het bouwen van een groen dak. Het beplanten van het dak van je tuinhuis is de ultieme manier om het op termijn terug te geven aan het landschap. Natuurlijk moet je goed nadenken over wat het dak van je tuinhuis aan kan wat betreft beplanting maar een groen dak is voor veel situaties een uitstekend idee om je tuinhuis duurzamer te bouwen. Voor de bouw van een tuinhuis waar water- en luchtdichtheid belangrijk is epdm dak een goede ondergrond om het groene dak op te planten.

Zonnepanelen

Een moderne manier om de bouw van je tuinhuis een enorme boost te geven is het installeren van zonnepanelen op het dak van je tuinhuis. Misschien had je als je het huis waar je op dit moment in woont zelf had gebouwd meteen zonnepanelen geïnstalleerd maar is dit niet gebeurd; nu heb je de kans om dit vanaf het begin wel te doen. Het is zeker wel belangrijk om de dakbedekking om de zonnepaneling heen duurzaam te doen. Epdm dakbedekking is hier een goede optie. Op deze manier kan je tuinhuis mogelijk de oplossing zijn voor het energietekort van vandaag.

«

»

Close