TOP
DIY

4 x een kunstwerk maken met lijm

Lijm is veelzijdig. Niet alleen plakt het aan alles vast en is het soms lastig uit te wassen, lijm heeft veel meer mogelijkheden om toe te passen. Met lijm kun je ontzettend leuk knutselen en wij delen graag verschillende vormen van knutselen met lijm. In dit artikel vind je vier verschillende kunstwerken die je makkelijk zelf kunt maken met bijna alleen papier, lijm en wat verf.

Zand met lijm

Je neemt een vel papier en een tube lijm. Het liefst een tube met een fijn puntje. Neem de lijmpot als een stift in je hand en maak mooi versieringen op het vel. Denk aan bloemen, huisjes of een strandtafereel. Voor de lijm opdroogt sprenkel je wat zand over de lijm. Schud het vel voorzichtig uit en je zult zien dat jouw lijmtekening zichtbaar is door het zand! Dit knutselwerkje is ook leuk met glitter.

Lijm op bakpapier

Het mooie aan bakpapier is dat er vrij weinig aan blijft kleven. Teken met potlood een mooi figuur uit op bakpapier en vul dit figuur helemaal met lijm. Je kunt er voor kiezen om het figuur helemaal te vullen of op juist wat gaatjes open te laten. Dat is aan jou! Wanneer je figuur helemaal gedroogd is (dit kan vrij lang duren!) haal je het voorzichtig los van het bakpapier. Touwtje er aan en je figuur is een eigen gemaakte raamhanger!

Lijm inkleuren

Ook leuk: neem een leeg vel papier. Maak hier met witte of doorzichtige lijm een mooie tekening op en laat het geheel goed drogen. Zodra de lijm helemaal uitgehard is kun je alle vakken in gaan kleuren. Let er dus op dat je met de lijm alleen de lijnen tekent en de vakken openlaat! Inkleuren kan met stift, pen, potlood of verf. Maar net wat jij leuk vindt! Heb je echt een mooi kunstwerk gemaakt? Denk er dan eens over na om het hele blad in één kleur te spuiten of schilderen, bijvoorbeeld goud of zilver!

Lijm als sjabloon

Een figuur van lijm kun je ook heel goed als sjabloon gebruiken. Net zoals bij het knutselwerkje ‘lijm op bakpapier’ maak je wederom een figuur op bakpapier. Dit keer gebruik je het figuur niet als raamhanger, maar als sjabloon. Bijvoorbeeld wanneer je een theedoek of een ander stuk stof wilt versieren. Druk het lijmfiguur stevig op het stuk stof en schilder er omheen. Even laten drogen, sjabloon verwijderen en je ziet de afdruk!

Lijm, zout en waterverf

Eerder vond je op Badschuim al de DIY over waterverven met zout en lijm. Voor deze DIY werk je eigenlijk met hetzelfde principe als met zand en lijm, maar dan gebruik je dit keer zout. Je hoeft niet te wachten tot de lijm droog is, maar kunt meteen aan de slag met waterverf. Door het zout zie je de kleuren over je doek zo verspreiden. Het is net toveren!

Let er op wanneer je werkt met kinderen en lijm dat je erbij blijft. Je wilt niet dat lijm op je meubels of op de kleding van je kinderen komt. Zeker wanneer je werkt met een lijmpistool is het altijd handig om even te assisteren. Kinderen (en jijzelf!) branden zich zo aan het hete pistool. Trek altijd een schort aan om beschadigen te voorkomen en gebruik het liefst lijm die geschikt is voor kinderen. [contact-form-7 404 "Niet gevonden"]

Anne de Vries

Hi! Ik ben Anne en ik ben content creator voor Badschuim. Door mijn achtergrond als onderwijsassistent heb ik genoeg tips voor jou om creatief bezig te zijn met kinderen.

«

»

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close