TOP
Interieur Kringloopliefde Praktisch Thuis / Lifestyle

5 handige tips om geld te besparen!

 

Geld besparen. Van de meeste mensen is dit niet de grootste hobby. Want als je geld moet besparen, betekent dat vaak dat je dingen op moet geven. Minder ruim leven. Minder geld over de balk smijten. Elk dubbeltje omdraaien. Ik vind het maar een vervelend iets. We willen allemaal zorgeloos leven toch? Niet hoeven nadenken over geldtekort, elke maand. Maar wat nu als ik je vertel dat je met deze tips helemaal niet per se elke cent een half uur moet overwegen voordat je het uitgeeft en ook écht niets tekort komt? Lees maar mee.

Boodschappengeld

In het begin van ons huwelijk gingen we gezellig samen op zaterdag naar de winkel en kochten we gewoon waar we zin in hadden. Dus als dat twee zakken chips waren voor in het weekend; geen probleem. Tenminste, we dachten er niet eens over dat het iets kon zijn waar we even wat langer over zouden moeten nadenken, voordat we met geld gingen strooien. Later hoorden we de gouden tip om minder geld aan boodschappen uit te geven en op een bewuste manier boodschappen te doen. We waren er helemaal van overtuigd: dat was aan ons besteed. Wat dan? Elke week 50 euro pinnen en daarvan de boodschappen doen. Met de scanners van tegenwoordig is het heel makkelijk om bij te houden hoeveel je nog over hebt van je geld, voordat je afrekent. Nu moet ik eerlijk zeggen dat we niet elke week pinnen, maar we proberen wel elke week maximaal 50 euro uit te geven. Al zijn er uitzonderingen: luiers en babydoekjes. Als we die inslaan, mag dat over het wekelijkse bedrag heengaan. En weet je wat we merkten? Dat we absoluut niet op water en brood hoefden te leven! We eten nog even lekker en snacken echt nog wel zo nu en dan. Hoe? Dat lees je in het volgende puntje.

Koopjesjacht

Misschien ga je gapen bij dit woord, maar echt: het scheelt je een heleboel geld. Je kunt wel gewoon in je karretje gooien waar je zin in hebt, maar als je goed kijkt, zijn er een heleboel producten waar je een paar centen op kunt besparen. Klinkt als onnodig, maar tel die centjes maar eens bij elkaar op! Dat scheelt je toch al gauw zo een tientje! Zo zoeken wij naar groenten die in de aanbieding zijn of die minder kosten (seizoensgroenten bijvoorbeeld). Hetzelfde doen we bij fruit. En zo nu en dan heb je geluk: extra korting op producten die bijna op de datum zijn. Maar als je ze dezelfde dag nog gebruikt of invriest: geen probleem!

Ook is het bij veel winkels de gewoonte dat er ‘s avonds op veel verse producten kortingsstickers geplakt worden. Bij het brood bijvoorbeeld. Super fijn, die extra besparing! En eerlijk gezegd is het niet alleen maar leuk voor de portemonnee…wij vinden het ook een sport! Probeer het maar eens. Je voelt je echt heel voldaan als je met je briefje van 50 al je boodschappen kunt betalen aan het eind van de rit. Extra tip: Ga dus ‘s avonds boodschappen doen voor die extra korting!

A of B?

Ik weet nog dat ik altijd bedacht (voordat ik trouwde) dat ik echt niet van de onderste schap zou shoppen. De goedkoopste merken, pfff. Want ik had het idee dat ik dan minder zou zijn of dat anderen me erom zouden uitlachen. En nu? Nu lach ik om mezelf. Wat maakt het nu uit als je geen dure Lays chips hebt of brood van de bakker? Ik eet er niet minder lekker om hoor! En ik hoef echt geen dure wasmiddelflessen om mijn was lekker te laten ruiken. En wat dacht je van huisdieren? Dieren verzorgen en onderhouden is niet goedkoop. Tips om te besparen op je huisdieren vind je hier! Natuurlijk zijn er sommige producten die we wel van het A merk kopen; gewoon omdat we dat merk duidelijk lekkerder vinden dan het B merk. Maar dat is lang niet altijd het geval! We zijn gewoon gaan uitproberen en ondervonden dat veel B merken echt heel goede producten hebben. Scheelt je geld en…net zo goed!

Mooie spul!

Goed, nu hebben we het lang genoeg over boodschappen gehad. Daar is duidelijk wat in te besparen. Maar wat dacht je van je auto? Of auto’s? Misschien hebben jullie beiden (als je een partner hebt) een auto. Een mooi bakje, waar je apetrots op bent. Maar is dat nodig, twee auto’s? Is dat nodig, dat ene merk en model die je zo gaaf vindt? Het zijn juist weer die dingen waar je best wat geld op kunt besparen. Niet alleen op de aanschafprijs, maar ook belastingtechnisch. Een Volkswagen Golf is bijvoorbeeld een wat duurdere auto als je vergelijkt met de Polo. In aanschaf, maar ook als je kijkt naar de belasting die je maandelijks betaalt.

En wat dacht je van je huis inrichten? Dat kost je ook klauwen vol geld als je niet uitkijkt. Helemaal als je graag meegaat met de trends. Maar je huis trendy inrichten kan ook met weinig geld: je huis inrichten met een budget, zo doe je het!

Tweedehands

Je houdt ervan of je houdt er niet van, maar soms kan het ook even niet anders: tweedehands je spullen of kleding kopen. En er is niets geks aan! En ook daar kun je zoveel leuks vinden! Een hele uitdaging dus! Voor weinig geld veel inslaan of voor weinig iets heel moois kopen. En wat dacht je van pay-it-forward? Als jij nu eens spullen hebt die je niet meer gebruikt…geef ze eens aan iemand die ze hard kan gebruiken. Vraag er eens geen geld voor. Je kunt iemand anders er zo blij mee maken. En wat is fijner dan die gedachte?

 

Ik hoop dat ik je op wat leuke gedachten heb kunnen brengen als het gaat om besparen!

Ineke

Hoi! Mijn naam is Ineke, ik ben 26 jaar oud en mama van een lieve, vrolijke dreumes: Rosemarijn. Sinds december 2018 houd ik een eigen blog bij, wat ik ontzettend gaaf vind om te doen. Daarnaast ben ik thuis-mama en ben ik bezig met een online studie. Ik schrijf al zolang als ik me kan herinneren over de meest uitlopende onderwerpen en heb er altijd van gedroomd er ooit mijn werk van te maken. Als je meer van mij wilt lezen, kun je dat doen op mijn blog: www.thestoutjournal.com Daar kan je van alles lezen over onder andere moederschap, lifestyle, gezondheid en voeding en over mijn gezinnetje!

«

»

Close