TOP
Kids Koken Lekerrrrrrr Thuis / Lifestyle

5 tips om je kinderen groenten te laten eten

Het is niet altijd even makkelijk om je kinderen hun groenten op te laten eten zonder protest of vieze gezichten. Sterker nog, voor veel ouders is het een dagelijkse strijd, die soms jaren voortduurt. Ontzettend vermoeiend. Hoe pak je dat nu aan? Dwing je ze? Geef je het op (zoek het maar uit kids, geen vitaminen voor jullie!) of maak je er juist een uitdaging van? Want groenten, hoe onaantrekkelijk ze ook kunnen zijn voor die kleintjes, zijn wel belangrijk! Natuurlijk is er veel op te vullen met vitaminepillen, maar wat is er nu beter dan puur natuur? Ook de spijsvertering juicht van die dagelijkse spinazie of broccoli. Hoe kun je nu voorkomen dat het bordje dagelijks onaangeroerd blijft staan? Lees mee, mama’s, want hier zijn een aantal slimme ideeën voor je!

No-meat Monday

Ja, daag, dat doen de kinderen niet hoor. Vlees is nu juist het enige wat ze wel opeten! Prima hoor! Dan laten we ze denken dat ze hun vlees eten! Wat dacht je van een vegetarische burger? Zelfgemaakt, met de groenten van vandaag! Hoe dan? Heel makkelijk! De groenten die je voor vandaag hebt bedacht, kook je op de normale manier en gooi je daarna in de blender, tot het echt fijn is. Geen snot, maar kleine, fijne stukjes. Meng er een ei doorheen en wat paneermeel voor de stevigheid en maak er mooie burgers van. Wel lekker kruiden natuurlijk! Beetje olie in de pan en bak de burgers lekker bruin aan beide zijden. Een lekker portie gebakken aardappeltjes erbij en wat appelmoes: eet smakelijk!

Verstopt!

Er zijn een aantal smaken die kinderen heerlijk vinden. Maak daar gebruik van! Bijvoorbeeld: appelmoes heel veel goed kan maken. Kinderen vinden het vaak minder erg om de groenten op te eten, als er appelmoes doorheen gemengd is. Oud trucje, want dat werd jaren geleden al gedaan. Easy peasy! Maar ook zoete kruiden kunnen werken als magie! Wat dacht je bijvoorbeeld van het toevoegen van vanille? Vanille? In de groenten? Hoe dan? Recept ideeën voor groenten met vanille, vind je hier!

Zelf kweken

Misschien had je er zelf al aan gedacht, maar hoe meer je de kids betrekt bij het eten, hoe enthousiaster ze worden! Misschien heb je je groenten elke dag vers uit je moestuin. Heerlijk! Maar dat doet jouw kinderen weinig. Of het nu uit de tuin of uit de winkel komt, maakt voor hen geen verschil. Tenzij ze zelf de groenten kunnen kweken. Elke dag is het dan spannend om te kijken of de plantjes al gegroeid zijn. Kunnen we er al van eten? Is de sla al groot genoeg om ervan te plukken? Een kindermoestuin is daarom een super leuk idee! En hartstikke leerzaam! En er zijn nog veel meer redenen waarom een moestuin leuk is! Daarnaast kun je de kinderen ook heel leuk betrekken bij het koken! Laat ze kleine dingen doen om te helpen!

Jong geleerd…

Flauw, maar het werkt wel zo. Hoe jonger kinderen smaken leren waarderen, hoe minder last je hebt van de negatieve kijk richting groenten, op latere leeftijd. Tijdens de zwangerschap krijgen ze smaken al mee, van alles wat mama eet. En als ze eenmaal op de leeftijd van de eerste hapjes zijn gekomen, kun je ze bombarderen met ontzettend veel soorten groenten! Het is dus echt niet nutteloos om je kind vroeg kennis te laten maken met de verschillende groenten die er zijn! Steek de handen dus uit de mouwen en ga aan de slag met hapjes voor je kleine! Houd er wel rekening mee dat een smaak tien keer (geen tien lepeltjes, maar tien maaltijden) geproefd moet zijn door een baby, voordat de smaak gewaardeerd en herkend wordt!

Yes! Groenten!

Kinderen kopiëren gedrag. Zo leren ze praten en lopen. Zo leren ze omgaan met emoties. En zo leren ze ook wat ze niet willen eten en wat wel. Jouw gedrag als ouder naar de groenten op je bord, is daarom cruciaal! Als jij met lange tanden je boontjes bekijkt, maakt dat je kleine absoluut niet enthousiast. Maar als jij op je maaltijd aanvalt alsof het een feestje is, ziet je kind dat. Jouw gedrag kan dus echt doorslaggevend zijn, als het gaat om groenten eten, of niet! Dus voordat jij een zucht slaakt en met tegenzin een wortel aan je vork prikt, bedenk even dat je kind die wortels dus ook niet meer aanraakt. Maak gewoon (overdreven) duidelijk dat groenten heerlijk zijn en dat je er naar uitkijkt om het op te eten. “Yes! Een bord vol heerlijke bloemkool! Daar gaat mama eens lekker van genieten!”

Maak er een feestje van om de groenten te eten, betrek je kinderen erbij (door een moestuintje of samen te koken dus) en als dat niet lukt…verstop die vitamientjes! Succes mama’s!

Ineke

Hoi! Mijn naam is Ineke, ik ben 26 jaar oud en mama van een lieve, vrolijke dreumes: Rosemarijn. Sinds december 2018 houd ik een eigen blog bij, wat ik ontzettend gaaf vind om te doen. Daarnaast ben ik thuis-mama en ben ik bezig met een online studie. Ik schrijf al zolang als ik me kan herinneren over de meest uitlopende onderwerpen en heb er altijd van gedroomd er ooit mijn werk van te maken. Als je meer van mij wilt lezen, kun je dat doen op mijn blog: www.thestoutjournal.com Daar kan je van alles lezen over onder andere moederschap, lifestyle, gezondheid en voeding en over mijn gezinnetje!

«

»

Close