TOP
Kijkafstand tv
Interieur Wonen

5 tips om je TV juist te plaatsen

Wist je dat in de meeste huishoudens de TV eigenlijk op de verkeerde plaats staat? Vaak is er sprake van een verkeerde zithouding die nodig is om goed te kunnen kijken. Maar het is ook mogelijk dat je last hebt van reflecterend licht op het TV scherm of andere ongemakken. Dit kun je allemaal voorkomen met deze 5 tips om je TV juist te plaatsen.

1. Locatie in de ruimte

De meeste huishoudens hebben een TV in de woonkamers. Soms is er ook nog sprake van een TV in de slaapkamer of in een andere ruimte. In elke ruimte zoek je een plek waar de TV op de goede plaats staat. Hoe staat het met de lichtval bij de TV? Is er veel direct invallend licht dan zul je waarschijnlijk last krijgen van reflecterend licht. Laat je niets wijsmaken in de winkel: zelfs de beste schermen hebben daar last van. Verder zet je de TV niet voor een raam, want tegen het licht in kijken is erg vermoeiend en dan is TV kijken al snel niet meer prettig.

2. Positie van het scherm

Het TV scherm staat bij voorkeur met het middelpunt van het scherm iets boven ooghoogte als je zit. Dit is iets hoger dan de gemiddelde TV kast. Een wandbeugel is erg praktisch om je TV aan te bevestigen. Er zijn vaste muurbeugels, maar de ideale muurbeugel voor je TV is verstelbaar. Dan kun je de TV draaien en zelfs iets kantelen om een perfecte kijkhoek te maken.

3. Kijkafstand

5 tips om je TV juist te plaatsen

Te dicht bij het TV scherm zitten kan schadelijk zijn. Je kunt dan het scherm niet goed overzien, waardoor je ogen steeds moeten schakelen. Het licht is ook feller en kan daardoor je slaapritme ontregelen. Een te grote kijkafstand kan bijvoorbeeld ondertiteling moeilijk leesbaar maken. Er zijn handige tabellen op internet te vinden die laten zien hoe de schermgrootte samenhangt met de kijkafstand. De kijkafstand mag gerust groter zijn dan aangegeven staat, zolang je de ondertitels nog prettig kunt lezen. Een praktische vuistregel is 10 cm kijkafstand voor elke inch beeldschermgrootte.

4. Probeer het uit

Probeer gewoon op een paar plaatsen uit hoe je TV daar staat. Wees niet te bang om de indeling van je kamer radicaal te veranderen en eens iets nieuws te proberen. Soms kom je tot een verrassende indeling. Natuurlijk speelt niet alleen comfort een belangrijke rol, maar ook hoe je interieur eruitziet. Speel ook daar een beetje mee en kijk waar je de TV mooi vindt staan of hangen in de ruimte.

5. Comfortabel zitten

Naast het kiezen van een goede plaats, is een goede zitplaats ook van belang. Veel mensen hebben bij het TV kijken een verkeerde zithouding. Daardoor krijgen ze last van nek- en rugklachten. Het is natuurlijk jammer dat juist je meest ontspannende bezigheid aanleiding is voor klachten. Daarom kies je voor een goede zitplaats, liefst ergonomisch gevormd. Met name fauteuils zijn geschikt om op een goede manier te zitten.

Ondanks de opkomst van digitaal films en series kijken, is de TV nog steeds erg populair. De meeste TV’s zijn ook geschikt om bijvoorbeeld Netflix op te kijken. Het is dan ook niet gek dat veel mensen op zoek zijn naar manieren om echt lekker ontspannen TV te kunnen kijken. Bovendien is het best mogelijk dat je een betere plek vindt voor je TV die ook beter past bij de look van je interieur. Wil jij ook lekker bingewatchen zonder zorgen? Met deze 5 tips staat jouw TV alvast op de goede plek om comfortabel te kunnen kijken.

«

»

Close