TOP
Praktisch Wonen

5 tips voor een veilige trap

De trap kan een onveilige plek zijn in huis. Zeker met kleine kinderen in de buurt! Om zo veel mogelijk ongelukken te voorkomen, hebben wij 5 handige tips voor je op een rijtje gezet. Zo wordt de trap kindvriendelijk én veiliger voor de hele familie!

Plaats een hekje voor de trap

Als je kleine kinderen hebt die net kunnen kruipen of lopen, dan is het verstandig om een traphekje aan te schaffen. Dit hekje kun je zowel boven als onderaan de trap zetten. Het is belangrijk dat het hoog genoeg is ( 65 – 75 cm) en dat ze er niet doorheen kunnen kruipen (max 6,5 cm tussenruimte). Ook het slot van het traphekje moet goed functioneren. Dit kun je bijvoorbeeld checken in de winkel.

Schaf antislip strips aan

Iedereen loopt wel eens met sokken of gladde pantoffels op de trap. Best gevaarlijk! Plak daarom antislip strips op de traptreden om meer grip te krijgen. Dit is ook heel handig als je je kindje gaat leren traplopen. De kans is zo veel kleiner dat er iemand uitglijd. Naast een klevende strip, zijn er ook speciale toplagen die extra stroef aanvoelen. Perfect als je de luxe uitstraling van een trap wilt behouden en er geen opvallende strips op wilt maken.

Kies voor diepe traptreden

Hoe dieper en breder de treden, hoe makkelijker het is om de trap op en af te lopen. Je mist minder snel een trede en hebt genoeg ruimte om in balans te blijven. Dit is dus een goed aandachtspunt als je een nieuwe trap laat zetten.

Plaats stootborden in de trap

Een open trap kan ook behoorlijk gevaarlijk zijn. En we hoeven waarschijnlijk niet te vertellen waarom. Om te voorkomen dat iemand iets te ver doorstapt, kun je het trappengat beter dichtmaken. Plaats stootborden onder elke traptrede. Ga voor een luxe materiaal voor een chique uitstraling. Zo sla je twee vliegen in één klap!

Koop een stevige trapleuning

De trapleuning is een belangrijk onderdeel. Toch zijn er nog veel mensen die helemaal geen leuning bij de trap hebben! Door er eentje te plaatsen kun je veel ongelukjes voorkomen. Koop een trapleuning met spijlen zodat kleine kinderen er ook bij kunnen. Anders is het ook nog een optie om twee leuningen te plaatsen. Eentje op een normale hoogte voor volwassenen en een lagere voor de kinderen.

Overweeg een traplift

Heeft jouw kindje een lichamelijke beperking? Of heb je zelf veel moeite met traplopen? Dan kun je overwegen om een traplift aan te schaffen. Er zijn ook speciale varianten voor kinderen. Deze trapliften zijn ontworpen voor kleinere personen, zodat ze er makkelijk zelfstandig gebruik van kunnen maken. Dit geeft ook hun zelfvertrouwen weer een boost! Kies voor een tweedehands lift om zo veel geld te besparen.

Joanne Maalderink

Hi, ik ben Joanne! Een echte creatieveling die altijd op zoek is naar nieuwe inspiratie. Werkzaam als fashion stylist, model en blogger (onder andere op mijn eigen website www.makepeoplestare.nl). Ik ben gek op het creëren van mooie dingen in zowel beeld als tekst.

«

»

1 COMMENT
  • Antislipstrip
    2 jaar ago

    Duidelijke blog met goede tips! Antislipstrips helpen heel goed met grip krijgen op een gladde trap!

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close