TOP
Interieur Praktisch Thuis / Lifestyle Wonen

5x weetjes over trapleuningen die je nog niet wist

Dat een trapleuning handig is weet je vast wel. Een trapleuning zorgt voor meer veiligheid op de trap. Maar heb je eenmaal een trapleuning, dan denk je er verder eigenlijk nooit meer over na. Dat is jammer, want er zijn veel interessante dingen te bedenken over trapleuningen. Wist jij bijvoorbeeld dat er zelfs verlichte trapleuningen bestaan? Hier vind je 5 weetjes over trapleuningen die je eigenlijk altijd al wilde weten.

1. RVS is het beste materiaal

Er zijn trapleuningen in diverse materialen. In veel (oudere) woningen zit een houten trapleuning. Vaak is de leuning van hardhout en mooi stevig. Toch is hout niet het handigste materiaal. RVS is bijvoorbeeld een stuk beter. Waarom? Omdat RVS vrijwel niet gevoelig is voor slijtage. Je krijgt geen butsen en krassen als er iets tegen de trapleuning stoot. Bovendien heeft een RVS trapleuning geen onderhoud nodig.

2. Er zijn meer kleuren dan je denkt

Welke kleur heeft jouw trapleuning? Veel mensen zullen even moeten nadenken voor ze het weten. Wist je dat er trapleuningen zijn in allerlei mogelijke kleuren? De laatste jaren is de zwarte trapleuning bijvoorbeeld populair. Maar dan nog heb je keus tussen hoogglans zwart, matzwart of zwart met een wat retro look. Behalve zwart zijn er natuurlijk nog veel meer kleuren te vinden, van een bescheiden grijs of wit tot een flitsend rood of geel.

3. Veel trapleuningen zijn niet veilig

Wist je dat veel trapleuningen eigenlijk niet veilig zijn? Er zijn diverse eisen die gesteld worden aan een trapleuning. En dus kan er ook veel mis zijn. De meest voorkomende problemen zijn deze:

  • Een loszittende trapleuning. Een leuning mag niet flexibel zijn, ook niet een klein beetje. In een noodsituatie moet je meteen een 100% stevige greep hebben op de trapleuning.
  • De hoogte van de trapleuning is vaak niet goed. Met name in oudere woningen zit de trapleuning zo’n 5-10 cm te laag, waardoor je sneller misgrijpt.

4. Er zijn verlichte trapleuningen

Veiligheid op de trap bestaat voor een groot deel uit goed kunnen zien waar je loopt. En wat is dan een betere optie dan een trapleuning waar verlichting ingebouwd is? Dat geeft een gaaf en bijzonder effect op de trap én het maakt de trap een stuk veiliger. Trapleuningen met verlichting hebben doorgaans een keurig geïntegreerde led-strip, die boven of onderaan de trap wordt aangesloten. De verlichting is te besturen met een afstandbediening. Bij het gebruik van de trapleuning merk je niets van de verlichting die erin is verwerkt.

5. Je kunt een trapleuning helemaal op maat laten maken

Je wilt natuurlijk een trapleuning die mooi is en goed bij de trap past. Veel mensen kiezen voor losse trapleuningen, maar dat hoeft helemaal niet. Je kunt een trapleuning helemaal op maat laten maken. Zelfs voor een draaiende trap of een trap met veel hoeken kun je een leuning op maat laten maken. Dan heb je een trapleuning die uit één geheel bestaat, wat vaak mooier is dan een aantal kortere leuningen.

Trapleuningen zijn iets waar je eigenlijk weinig over nadenkt. Toch zijn ze erg belangrijk. Veel ongelukken in woningen vinden plaats op de trap. En in een groot deel van die ongelukken ligt het probleem aan het ontbreken van een (veilige) trapleuning. Naast veiligheid op de trap speelt design ook een grote rol. De trapleuning bepaalt voor een groot deel de uitstraling van je trapopgang. Ben jij tevreden met de trapleuning die je hebt? Of wordt het tijd voor iets nieuws?

Judith

Mijn naam is Judith, flexibele tekstschrijver en thuiswerker. Daarmee combineer ik mijn werk met het zorgen voor onze stoere dochter Esther, een kleine boef! Ik ben dol op het schrijven van allerlei soorten teksten over de meest uiteenlopende onderwerpen. Dat houdt het werk uitdagend en creatief. Ik heb twee websites in beheer: www.mamasopinternet.nl en www.meer-weten-over-eten.nl. Daarmee kan ik werken aan mijn twee grootste passies, namelijk alles over mama-zijn en over lekker en gezond eten!

«

»

Close