TOP
Tuin winterklaar maken
Wonen

6 klussen die je het beste voor de winter kunt doen

De herfst is vaak een drukke periode op het gebied van klussen. Je had er misschien in de zomer niet zo heel veel zin in, of je was op vakantie. Bovendien is het onprettig werken als het erg warm is. Maar nu het weer wat koeler wordt, is de tijd van het klussen echt aangebroken. En déze klussen kun je maar beter vóór de winter doen!

1.         De tuin winterklaar maken

De tuin winterklaar maken doe je als het seizoen van buiten zitten is afgelopen. Je zet de meubels netjes weg en maakt alles schoon voor de winter. Ook reinig je nu het terras en je schoffelt het onkruid weg. Tussen sommige planten, zoals aardbeien, strooi je een laag stro om ze te beschermen tegen vrieskou. Andere planten moet je misschien binnen zetten. Zorg dat de tuin helemaal klaar is voor de winter.

2. De bestrating in orde brengen

Veel ongelukken gebeuren doordat mensen in de winter uitglijden in de tuin of op het pad. Het is dus goed om de bestrating in orde te brengen. Maak de bestrating bijvoorbeeld goed schoon. Moet de bestrating vervangen worden? Ook dan is de herfst een prima seizoen. Werk wel met goede werkkleding met stevige kniestukken en met goede handschoenen, want bestraten is erg belastend voor je handen en knieën.

3. Isoleren

Isoleren doe je het beste in het voor- of najaar. Als je het nu doet, heb je er meteen de hele winter voordeel van. Je kunt bijvoorbeeld je plafonds isoleren, isolerend glas plaatsen of je kozijnen vervangen. Ook spouwmuurisolatie kan het beste in het najaar geplaatst worden. En als handige klusser doe jij dat natuurlijk gewoon zelf!

4. Het dak checken

Het dak wordt meestal vergeten, totdat er lekkage is. Dit kun je echter voorkomen als je elk najaar het dak naloopt. Liggen alle pannen nog recht? Liggen de randen met daklood nog stevig vast? En hoe zit het eigenlijk met de dakgoten? Loop het hele dak na om het weer te keuren. Wacht tot het heeft geregend en kijk dan binnen het dak na. Zie je ergens vochtplekken? Dan moet je meteen checken of je last hebt van lekkage.

5. De kruipruimte checken

Niet echt een fijne klus, in de kruipruimte liggen. Dit doe je dan ook het best met stevige werkkleding van engelbert strauss. Dan kun je gerust onder het hele huis door kruipen, want deze werkkleding is daar op gemaakt. Wel zo fijn, want in de kruipruimte is het vaak krap en er kunnen scherpe uitstekende delen zijn. Loop de kruipruimte na op lekkage, check de onderkant van de vloer en loop de elektrische leidingen na of ze nog goed zijn. Soms ontstaan stroomstoringen door versleten kabels in de kruipruimte.

6. Cv-ketel onderhouden

Je moet eigenlijk elk jaar de Cv-ketel laten nalopen. Heb je er verstand van, dan kun je dit zelf. Door de Cv-ketel nu alvast goed na te lopen, voorkom je problemen in de koudste maanden. Het is wel belangrijk dat je weet wat je doet, want anders kun je beter een monteur langs laten komen.

Er zijn best veel klussen die je het beste klaar kunt hebben voor de winter. Het is namelijk vaak lastiger om in de winter te klussen. Het is buiten koud en daardoor kun je buiten weinig doen. Binnenshuis heeft de kou ook veel invloed, omdat het er vochtiger van wordt. Je kunt dus beter zorgen dat je deze klussen af hebt voor de winter, zodat je in de koude maanden lekker ontspannen kunt gaan hobbyen.

«

»

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close