TOP
6 tips om je huis gezellig te maken in de winter
Thuis / Lifestyle Winter Wonen

6 tips om je huis gezellig te maken in de winter

De winter is een lange, koude en gure periode. Helaas kennen we in Nederland weinig idyllische winters met magische sneeuw. Wel hebben we periodes met regen, mist en kilte. Toch is dat geen reden om somber te worden. Júist in de winter kun je het thuis namelijk heel gezellig maken. Check deze tips om je huis knus en gezellig te maken in de winter.

1. Warme dekentjes en kussens

Er zijn veel materialen die van zichzelf al een heel warme uitstraling hebben. Denk aan een zachte wollen plaid of een knuffelig kussen. Met wat handig geplaatste opgevouwen dekentjes heb je niet alleen meteen gezelligheid, maar ook nog eens comfort als je lekker ’s avonds op de bank gaat hangen. Heb je een stofallergie? Dan is het verstandig om te kiezen voor dekentjes en kussens met een gladde stof.

2. Kaarsen en decoraties

Je kunt het met wat kaarsen en decoraties nog veel gezelliger maken. Veel mensen maken een mooi tafelstuk of decoreren de vensterbanken. Met gezellige woondeco kom je een heel eind om de sfeer in huis aan te passen. Denk aan een vaas met wintertakken, een nieuw winterschilderij of een mooie bloeiende plant om het interieur te verlevendigen. Over een tijdje is het ook alweer de tijd om de kerstboom op te tuigen.

3. Vuur

Huis gezellig maken in de winter

Heb je een open haard? Dan ben je al voorzien van het toppunt van gezelligheid. Een houtkachel geeft ook zo’n gezellige en warme uitstraling. Gaat dat niet lukken in huis, bijvoorbeeld omdat je geen schoorsteen hebt? Je hebt tegenwoordig ook hele mooie elektrische kachels die haast niet van echt te onderscheiden zijn. Vuur geeft altijd warmte en gezelligheid in het interieur. Lukt het je niet om een haard of kachel te installeren? Hoewel het iets minder effect heeft, is ook een knapperend vuurtje op je TV-scherm best gezellig.

4. Lampjes

Hoewel het officieel kerstverlichting heet, zijn lampjes altijd mooi en gezellig. De kleine lampjes geven een sfeer die grote lampen gewoon niet kunnen evenaren. Trek dus die kerstversiering van zolder en noem de lampjes geen kerstlampjes maar winterlampjes. Zo kun je ze lekker gebruiken van November tot Februari. Gebruik het liefst lampjes die warmwit of amberkleurig licht verspreiden. Vooral amber is een heel gezellige en warme kleur.

5. Leg een vloerkleed neer

Vloerkleden geven veel warmte aan de ruimte. Niet alleen in fysieke zin (lekker warme voeten), maar ook in de sfeer. Vooral hoogpolige tapijten en vloerkleden hebben een gezellige uitstraling. Bedenk dat je het vloerkleed in het voorjaar gewoon eens stevig uitklopt, oprolt en bewaart voor de volgende winter als je in de zomer een andere look in huis wilt.

6. Dimbare verlichting

In de winter heb je misschien snel de neiging om alle lampen aan te doen. Op zich is daar ook niets mis mee. Maar bedenk dat felle lampen minder sfeer geven dan sfeerlampen. Dit licht is echter niet altijd even praktisch. Bijvoorbeeld tijdens de maaltijd is genoeg licht wel prettig. Daarom is dimbare verlichting de beste optie. Je kunt de verlichting dan precies instellen naar wat je op dat moment nodig hebt: praktische verlichting of juist gezellige sfeerverlichting.

Je huis gezellig maken is zeker in de winter belangrijk. Veel mensen worden somber van de donkere dagen die eraan komen. Gelukkig is het niet moeilijk om je interieur een stuk gezelliger en knusser te maken deze winter.

«

»

Close