TOP
DIY Easy Peasy DIY Home Made Koken Lekerrrrrrr Lente Praktisch Thuis / Lifestyle Tuin

6x waarom een moestuin leuk is!

De lente begint: tijd voor een moestuin!

Het weer verandert, de temperatuur stijgt en de zon komt steeds vaker achter de wolken vandaan. De dikke winterjassen kunnen de kast weer in en je hebt meer zin in gekleurde kleding. Ik krijg er wel kriebels van hoor. Ik bedenk dan allemaal grootse ideeën en wil met van alles en nog wat beginnen. De hele tuin overhoop halen en opnieuw inrichten. (klik hier voor hele handige tips)Maar de moestuin…dat heb ik al vaker geprobeerd. In bloembakken, met zaadjes…Niet mijn ding. Ik vergeet het weer en dan loopt alles in de soep. Maar dit jaar begin ik er op een andere manier aan. Lees je mee voor wat handige en makkelijke tips?

Plantjes poten

Zaadjes zaaien is niet echt mijn ding. Ik ben veel te ongeduldig en ik wil direct resultaat zien. Groene plukjes met blaadjes. Zit er al een aardbei aan? Nee, het kan ook anders! In plaats van hopen en duimen draaien dat je zaadjes kiemen en er eindelijk na lang wachten wat groens boven de grond uitkomt, kun je ook bij een kwekerij kant-en-klare plantjes kopen. Dan is het beginnetje al gemaakt en is het alleen nog maar zorgen dat het plantje niet verlept en doodgaat. Er zijn allerlei soorten, dus gegarandeerd een mooi gevarieerd tuintje!

Elke maand iets nieuws

Bij een kwekerij wordt dus van alles gekweekt, in grote getalen. Voor ieder wat wils. En elke maand verschilt het aanbod weer, want niet elke groente- of fruitsoort kan in elke maand groeien natuurlijk. Vooral niet buiten de kas. Ik ben nu begonnen met een aantal soorten sla, prei, bloemkool, broccoli en andijvie. Over een maand is er vast weer wat anders te vinden in de kas. Datzelfde geldt voor fruitsoorten. Bessen, bramen, frambozen, druiven…noem maar op. van kleine plantjes tot beginnende boompjes of struiken: het is er allemaal. Een handige tip: download van internet eens een moestuin kalender, zodat je weet wat je wanneer moet zaaien of poten!

Voor een appel en een ei

Groenten en fruit zijn in de winkel niet erg goedkoop. Dat is ook een reden waarom wij aan een moestuintje beginnen. Gewoon om eens te zien of het echt wat scheelt in de kosten. Als je je plantjes koopt, betaal je ongeveer 25 cent per plantje. Dat is toch niks? Nog wat mest erbij: klaar is kees! De aanschaf is dus geen probleem. Als je plantjes goed groeien en je kunt regelmatig oogsten (sla is bijvoorbeeld makkelijk en vaak te plukken) kun je best gevarieerd eten, vers uit eigen tuin!

Een week hetzelfde eten?

Stel nu…je hebt een tomatenplant en je hebt een goede oogst, elke twee weken. Moet je dan steeds een week lang tomaten eten? Natuurlijk niet. Het kan, natuurlijk. Op verschillende manieren. Tomatensoep, gazpacho (lekker met komkommer uit eigen tuin erbij), tomaat in de sla, zongedroogde tomaatjes…je kunt er zoveel mee! En heb je teveel? Dan maak je een heerlijk gerecht en vries je porties in!

Een app

Misschien vind je het een hele stap om eraan te beginnen en heb je geen idee hoe je het zou moeten doen. Heb je geen groene vingers en heb je nog nooit een plantje in leven gehouden? Ook dat is geen probleem meer! Er is namelijk een bedrijfje (inclusief app!) waar je alles kunt kopen (een bak, grond, mest, zaadjes) en al je aankopen en alle nieuwe ontwikkelingen van je moestuintje in kunt voeren in een app. Je krijgt dan elke dag tips over hoe je je tuintje (per plantje) kunt verzorgen. Elke dag 5 minuten! Hoe super is dat? Ben je nieuwsgierig en enthousiast geworden? Ik wel! Makkelijk en leuk; je eigen moestuin!

Leuk voor de kids

Een extra leuk voordeel van een moestuintje hebben is dat je kinderen er ook veel van kunnen leren. Hartstikke leuk dus. Hoe klein ze ook zijn; ze kunnen al lekker mee naar buiten en om je heen dartelen, terwijl jij je tuintje bijhoudt. En hoe groter ze worden, hoe meer vragen ze gaan stellen natuurlijk. Kinderen zijn leergierig en nieuwsgierig. En misschien vinden ze het wel heel erg leuk om te helpen, want wat is er leuker dan zelf zorgen voor de groenten die ‘s avonds op je bord liggen! Wedden dat ze heel erg trots zijn!

Misschien vind je het nog een beetje te snel om ze in je tuintje los te laten. Wat dan een heel leuk idee is: Kweekpotjes maken, hun eigen tuintje! Zo leren ze het in het klein, het is helemaal van hen en jouw mooie moestuintje loopt geen gevaar!

Probeer het eens; het geeft je vast veel plezier! Handen uit de mouwen en in de grond ermee!

Ineke

Hoi! Mijn naam is Ineke, ik ben 26 jaar oud en mama van een lieve, vrolijke dreumes: Rosemarijn. Sinds december 2018 houd ik een eigen blog bij, wat ik ontzettend gaaf vind om te doen. Daarnaast ben ik thuis-mama en ben ik bezig met een online studie. Ik schrijf al zolang als ik me kan herinneren over de meest uitlopende onderwerpen en heb er altijd van gedroomd er ooit mijn werk van te maken. Als je meer van mij wilt lezen, kun je dat doen op mijn blog: www.thestoutjournal.com Daar kan je van alles lezen over onder andere moederschap, lifestyle, gezondheid en voeding en over mijn gezinnetje!

«

»

Close