TOP
Gezondheid Goed doel Praktisch

7 tips om duurzaam te werken

De laatste jaren realiseren we ons allemaal dat we wel wat duurzamer zouden mogen leven. Dat doen we dan ook: de meeste Nederlanders nemen maatregelen om hun huis duurzamer te maken. Waterbesparende douchekoppen, zonnepanelen, isolatie: er zijn genoeg methoden om duurzamer te leven. Maar heb je er ook al eens aan gedacht om duurzamer te gaan werken? Dat is makkelijker dan je denkt!

1. Kies voor een duurzaam kerstpakket

Heb jij iets te zeggen over het kerstpakket dat dit jaar uitgedeeld wordt? Kies dan voor een duurzaam kerstpakket! Het kan bijvoorbeeld vol zitten met lekkere streekproducten of biologische producten. Een pakket met het fairtrade label is natuurlijk ook een mooie stap vooruit. Door te kiezen voor een duurzaam kerstpakket kun je elk jaar een stap in de goede richting zetten als het gaat om duurzaamheid.

2. Gebruik dezelfde beker

Plastic en kartonnen wegwerpbekers leveren elk jaar vele tonnen aan afval op. Daarom neem je liever, zoals vroeger, allemaal je eigen koffiekom of theemok op je werk. Dan hoef je niet telkens een nieuw bekertje te gebruiken en kun je aan het eind van de werkdag gewoon je eigen beker afwassen. Fris, comfortabel en een stuk beter voor het milieu.

3. Zorg goed voor jezelf

Duurzaamheid geldt niet alleen voor de wereld, maar ook voor jezelf. Pas dus goed op jezelf en op je eigen gezondheid. Kies een goede werkhouding, beweeg regelmatig en eet gezond. Dat geldt zowel op je werk als thuis in het dagelijks leven. Dan ben je niet alleen duurzaam voor je omgeving, maar ook voor jezelf.

4. Duurzame materialen

Op je werk gebruik je misschien papier om aantekeningen te maken. Je print facturen uit, je werkt aan lesmateriaal of misschien doe je juist veel creatief werk. Bij dit werk kun je het beste kiezen voor het gebruik van duurzame materialen. Bijvoorbeeld gerecycled papier om mee te printen. Of hout met het FSH keurmerk als je timmerwerk doet. Zo kun je op bescheiden schaal meewerken aan een beter milieu.

5. Kies een ander vervoermiddel

Heb je de luxe om te kiezen, neem dan een ander vervoermiddel naar je werk. Vervang de auto wat vaker voor de (elektrische) fiets. Of ga wat vaker met de trein naar je werk. Het is misschien niet je meest ideale of comfortabele keuze, maar het is toch veel beter voor het milieu. Fietsen maakt je bovendien fitter en voldoet ook meteen aan je goede voornemen om in 2020 wat meer te gaan bewegen. Win-win!

6. Bespaar op energie

Ook als je in dienst bent bij een werkgever is het nuttig om energie te besparen. Misschien niet voor je eigen portemonnee, maar toch in elk geval voor een betere wereld. Trek dus wat vaker een trui aan naar je werk en zet de thermostaat wat lager. Zet onnodige apparaten uit en gebruik LED verlichting. Door zo op allerlei kleine manieren mee te helpen kun je het energieverbruik beperken.

7. Doe het samen

In je eentje een trui aantrekken en in je eentje je koffiekom afwassen stelt niet zoveel voor. Maar wat als al je collega’s dat ook gaan doen? Wat als de temperatuur in het hele kantoor een graadje lager kan? Dan maak je een veel groter verschil voor je omgeving! Probeer dus ook je collega’s over te halen om mee te doen. Zo zijn jullie samen nog veel duurzamer dan jij in je eentje.

Duurzaamheid is niet alleen de taak van mensen thuis. Het is ook belangrijk om het door te voeren in het bedrijfsleven. Denk er eens over na wat jij zou kunnen doen op je werk om duurzamer te gaan werken. Zo maken we samen de wereld weer een beetje mooier.

Judith

Mijn naam is Judith, flexibele tekstschrijver en thuiswerker. Daarmee combineer ik mijn werk met het zorgen voor onze stoere dochter Esther, een kleine boef! Ik ben dol op het schrijven van allerlei soorten teksten over de meest uiteenlopende onderwerpen. Dat houdt het werk uitdagend en creatief. Ik heb twee websites in beheer: www.mamasopinternet.nl en www.meer-weten-over-eten.nl. Daarmee kan ik werken aan mijn twee grootste passies, namelijk alles over mama-zijn en over lekker en gezond eten!

«

»

Close