TOP
Praktische huishoudtips
Interieur Wonen

7x praktische en snelle huishoudtips

Ben jij naar jouw idee veel te veel tijd kwijt aan het huishouden? Sta je telkens weer te dweilen, wassen en poetsen en vind je dat het toch makkelijker moet kunnen? Je hebt gelijk. Het kan allemaal sneller en handiger. Met deze 7 slimme huishoudtips houd jij meer tijd over voor leuke dingen!

1. Koop goede spullen

Een heel praktische tip, die helaas vaak vergeten wordt: ga voor goede spullen. Koop een stofzuiger van een goed merk, die betrouwbaar is en goed zuigt. Schaf goede huishouddoeken aan, die meer vuil opnemen en minder snel verslijten. Kies voor een goede dweil, een degelijke bezem en een fijne afwaskwast. Koop je spullen bij een professionele onlineshop zoals Leifheit, zodat je zeker bent van de kwaliteit. Je zou het niet verwachten, maar goede en betrouwbare schoonmaak spullen kunnen je wel 30% tijdwinst opleveren!

2. Werk van boven naar beneden

Maak je eerst de vloer schoon en ga je daarna ramen wassen? Dan zul je zien dat je daarna de vloer weer moet schoonmaken omdat je hebt geknoeid. Dat geldt ook voor stofzuigen en stoffen: werk altijd van boven naar beneden. Dat is de enige manier om efficiënt schoon te maken. Begin met plafond, lampen en kasten en werk omlaag naar tafels en stoelen. Pas als laatste maak je de vloer schoon.

3. Gebruik apparaten

Voor veel taken heb je handige apparaten die zorgen dat je veel sneller klaar kunt zijn. Denk aan een stoomreiniger waarmee je in een keer de hele vloer kunt dweilen zonder dat je eerst moet stofzuigen. Er zijn handige apparaten waarmee je de ramen meteen kunt wassen én streeploos drogen. Hoef je niet meer eerst alles te boenen en daarna weer met een trekker droog te maken. Door dit soort handige apparaten te gebruiken kun je veel klussen gemakkelijker en sneller uitvoeren.

Handige huishoudtips

4. Regelmaat helpt echt

Als je wekenlang niet hebt gestofzuigd, is het logisch dat het klusje langer duurt wanneer je er eindelijk wel aan toekomt. Dat geldt nog veel sterker voor afstoffen, opruimen en de afwas doen. Hoe langer je wacht, hoe meer vuil zich opstapelt en hoe langer het duurt om het weer schoon te maken. Regelmaat helpt enorm om te zorgen dat je weinig tijd nodig hebt voor je klusjes. Maak dus een handig schoonmaakschema en doe je klusjes netjes op tijd.

5. Gebruik simpele middelen

Ga in de supermarkt eens bij de afdeling schoonmaak spullen staan. Hoeveel chemische middelen zie je daar op een rijtje? Precies, het zijn er tientallen. En die heb je niet eens nodig! De simpele huis- tuin- en keukenmiddeltjes werken net zo goed. Zo kun je al heel veel bereiken met goed heet water, met een sopje of met groene zeep. Kijk ook eens even bij grootmoeders tips, daar vind je allemaal ideeën met simpele middeltjes. Dat is niet alleen sneller (het bespaart je een trip naar de winkel) maar is ook een heel stuk goedkoper en minder slecht voor het milieu.

Snelle huishoudtips

6. Direct opruimen

Wordt jouw huis snel een bende? Let dan eens op je eigen gewoonten. Heb je de neiging om je jas op de grond te laten liggen? Zet je je schoenen wel meteen op hun plaats? Ruim je de tafel direct af na het eten? En laat je de afwas niet te lang staan? Door alles wat je pakt meteen op te ruimen als je ermee klaar bent, voorkom je stapels rotzooi in huis. De tafel is een beruchte plek voor stapels oude post plus de vele dingetjes die je er ‘even’ neerlegt. Naast de deur of op de trap zijn ook vaste plekken, met het idee ‘dat je het straks wel mee naar boven neemt’.

7. Ruim alle hoeken grondig op en zet er iets neer

Elk huishouden heeft wel een tafeltje, hoekje of kastboordje dat vol ligt met troep. Sleutels, brieven, speelgoed en boeken vormen daar een flinke stapel. Dat soort hoekjes lijkt heel handig, want je kunt er alles even neerleggen. Maar een nadeel is dat je al snel een half uur nodig hebt om alles weer op te ruimen als je aan het huishouden begint. Ruim deze hoeken of

«

»

Close