TOP
Kids

Alles rondom zindelijkheidstraining

Het is voor veel ouders best wel even uitvinden en zoeken naar het begin van de zindelijkheidstraining.Hoe begin je, waar begin je en: wanneer begin je? Zet je je kind vanaf zes maanden al op het potje of ga je pas aan de slag, een jaar voordat je kind naar school gaat? Ga je voor het meest simpele potje wat je vinden kunt, of koop je zo’n luxe potje wat op een echte WC lijkt? Misschien nog liever gewoon een brilverkleiner, zodat je kindje vanaf het begin op de WC zit en daar dus ook snel aan went. Geen overstap, maar meteen op de WC. Maar hoe weet je nu waar je goed aan doet en aan welke dingen moet je zeker denken als je begint aan de zindelijkheidstraining?

 

Potjes

Het potje hoeft helemaal niet speciaal te zijn, maar voor sommige kinderen helpt het wel als het een feestje is om weer op het potje te mogen. Dan kun je kiezen voor een potje met een leuk kleurtje of een potje in de vorm van een dier. En natuurlijk juichen we van harte als het eerste plasje in het potje is gedaan! Vertel je kindje dan hoe goed hij of zij het gedaan heeft en ga samen het plasje in de WC gooien. Samen afscheid nemen en nazwaaien. Dat betrekt je kindje er extra bij en het is ontzettend spannend en leuk!

Belonen

Je kunt er ook voor kiezen om je kindje op een manier te belonen, voor het zitten op het potje, het plassen of de grote boodschap. Dat hoeft zeker niet een groot cadeau te zijn, elke dag, maar wat wel erg leuk en stimulerend werkt, is bijvoorbeeld een weekschema maken, waarop je elke dag een sticker plakt. Eentje voor het netjes blijven zitten, een sticker extra voor het plasje en nóg een sticker extra voor de grote boodschap. En als je dan ook nog begint aan de luierloze dagen en nachten: een sticker of iets anders voor elke dag en nacht zonder ongelukjes!

Rompers of ondergoed

Vanaf hun geboorte hebben kinderen rompertjes aan. Lekker warm en super handig natuurlijk. Maar zodra je begint aan de training, kun je er best een mijlpaal van maken. Schaf een paar setjes hemden en onderbroekjes (ze zijn zo schattig klein) aan. Moet je kindje op het potje? Hup, onderbroek omlaag en gaan! Super simpel. En het is helemaal handig om onderbroekjes te hebben als je kind echt luierloos is. Dan hoeft hij of zij alleen maar de onderbroek naar beneden te trekken en op de WC (of op het potje natuurlijk) te gaan zitten. Geen ingewikkelde knoopjes waar je als kind bijna niet bij kan, geen flappen die nog tussen je billen hangen als je wilt plassen! En zeg nou zelf: hoe schattig staat zo’n setje! Hartstikke stoer voor je kindje ook!

Oeps…

Eén ding is zeker als je gaat beginnen met zindelijkheidstraining: er gaan heel veel ongelukjes gebeuren. Zorg er daarom voor dat je altijd extra setjes ondergoed en kleding bij je hebt als je weg moet. Niet één setje, maar meerdere setjes, want een ongelukje zit in een klein hoekje en het is zo gebeurd! Helemaal als je kindje zover is dat hij of zij gaat proberen zonder luier droog te blijven overdag. Bereid je dus goed voor, elke keer als je van huis moet. Al is het maar even gauw naar de supermarkt: een plasje is zo gedaan!

Hoe begin jij aan zindelijkheidstraining?

Ineke

Hoi! Mijn naam is Ineke, ik ben 26 jaar oud en mama van een lieve, vrolijke dreumes: Rosemarijn. Sinds december 2018 houd ik een eigen blog bij, wat ik ontzettend gaaf vind om te doen. Daarnaast ben ik thuis-mama en ben ik bezig met een online studie. Ik schrijf al zolang als ik me kan herinneren over de meest uitlopende onderwerpen en heb er altijd van gedroomd er ooit mijn werk van te maken. Als je meer van mij wilt lezen, kun je dat doen op mijn blog: www.thestoutjournal.com Daar kan je van alles lezen over onder andere moederschap, lifestyle, gezondheid en voeding en over mijn gezinnetje!

«

»

Close