TOP
Praktisch

Een autoverzekering voor je kind afsluiten: verstandig of niet? 

Hoera! Je kind is 18 jaar, heeft net zijn of haar rijbewijs gehaald en mag nu zelfstandig de weg op. Ontzettend gaaf dat je kind dit heeft mogen bereiken. Maar spannend is het wel. Dat mag best toegegeven worden. Of je kind nu op pad gaat met vrienden in jouw auto of alleen in een eigen wagentje, de spanning blijft. Controleer daarom goed voor je kind op pad gaat, of je kind wel goed verzekerd is voor schade en ongelukken.

Je kind verzekeren op je eigen naam

Wanneer je kind zijn of haar rijbewijs heeft gehaald, zal de wens voor een eigen auto groter worden. Zelfstandig de weg op, leuke dingen doen, of misschien heeft je zoon of dochter de auto wel nodig voor werk of school. Bij het hebben van een eigen auto komt veel verantwoordelijkheid kijken. Niet alleen is de aanschafprijs van een auto vaak een behoorlijk bedrag, ook maandelijks komen daar kosten bij kijken. Bijvoorbeeld de verzekering. De verzekering staat altijd op naam van de eigenaar van de auto. Als je kind dus een auto koopt, komt de verzekering op de naam van het kind te staan. Veel ouders besluiten om de auto op hun eigen naam te zetten en dus ook te verzekeren onder hun eigen naam. Ze doen dit omdat de maandelijkse kosten waarschijnlijk lager zijn voor de ouders, door het aantal opgebouwde schadevrije jaren. Autoverzekeringen vind je in diverse soorten en maten en bij verschillende bedrijven, bijvoorbeeld bij Allsecur. Via internet kun je checks doen om te zien waar je de laagste premie zou gaan betalen. Bij sommige maatschappijen krijg je diverse autoverzekering extra’s, dus kijk ook altijd even op de website van de verzekeraar zelf!

Is het verstandig om je kind te verzekeren op je eigen naam?

Eerlijkheid duurt het langst. Daarom is het belangrijk om dat ook naar de verzekering te zijn. Je kind is niet de eigenaar van de auto maar je kan wel aangeven dat ze de regelmatige bestuurder van de auto is. Je hoopt natuurlijk niet dat het voorkomt, maar het kan voorkomen dat je kind ooit in een situatie terecht komt waarin hij of zij verantwoordelijk is voor de schade aan de auto van de tegenpartij. Wanneer je bij de verzekering niet hebt aangegeven dat je kind de regelmatige bestuurder is omdat de verzekering en auto op de ouders’ naam staat, dan kan dit grote gevolgen hebben voor de vergoeding.

Je hebt natuurlijk liever een iets hoger maandbedrag qua verzekering, dan dat je bij een ongeluk op een enorme lading kosten komt omdat je kind niet goed verzekerd is. Tevens bouwt je kind direct schadevrije jaren op vanaf het moment dat ze verzekerd zijn. Ontzettend handig, want vanaf dat moment gaat de premie ook dalen voor hen. Wanneer jij je kind dus verzekerd vanaf dat ze 18 zijn tot een jaar of 25, dan zullen zij op die leeftijd alsnog de hoge premie betalen.

Conclusie

Hoe je het ook went of keert: je kunt maar beter eerlijk zijn tegen de verzekeringsmaatschappij. Wanneer de premie maandelijks hoog uitvalt, zou je kunnen kijken of jij en je kind deze kosten samen kunnen delen om de eerste schadevrije jaren met hoge premie te kunnen overbruggen. Zorg ervoor dat je kind de auto op zijn of haar eigen naam heeft staan en dat de verzekering ook op dezelfde naam staat. Of maak de keuze om de auto op naam van de ouders te zetten maar het kind bij de verzekering te benoemen als regelmatige bestuurder. Maak dit onderwerp ook altijd bespreekbaar met je kinderen, een auto koop je tenslotte niet zomaar.

Anne de Vries

Hi! Ik ben Anne en ik ben content creator voor Badschuim. Door mijn achtergrond als onderwijsassistent heb ik genoeg tips voor jou om creatief bezig te zijn met kinderen.

«

»

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close