TOP
Kids

Betrek je kind bij de baby!

Wat een grote verandering in huis! Je hebt je kind er wel op voorbereid, zoveel als je kunt, maar toch zal het nog een grote schok zijn. Opeens is jouw kleintje niet klein meer, maar een grote zus of broer. Er is een kindje bij gekomen. Dat is niet alleen voor papa en mama een nieuwe fase, iets om aan te wennen, maar ook voor je oudste. Het is sowieso erg lastig om te bevatten hoe dat nu werkt. Mama had een dikke buik, daar zat een baby in. Leuk, maar niet echt schokkend. Het enige wat veranderde was mama’s buik. Maar nu de baby geboren is, wordt alles wat je kind kende, overhoop gehaald. Weg is het ritme, weg zijn de gewoontes en de momentjes die dagelijks terug kwamen. Alle aandacht die er voor je kind was, moet nu verdeeld worden. En eerlijk is eerlijk…zo’n baby heeft erg veel aandacht nodig, waardoor broer of zus soms even een stapje terug moet doen. Dat is lastig! Helemaal niet leuk, moeilijk en niet te begrijpen. Het is niet iets wat papa en mama willen, maar soms sluipt het er bij in. Dat is zeker iets om bij stil te staan. Even bedenken of de aandacht goed verdeeld is, dat je oudste niet opeens zijn eigen hachje maar moet redden. De komst van een baby is al zo heftig, als je kind dan ook nog eens echt aandacht tekort krijgt, is dat natuurlijk pijnlijk. Maar hoe zorg je er nu voor dat je kinderen goed aan elkaar wennen en dat de oudste er goed bij betrokken wordt?

Helpen, helpen en nog eens helpen

Vaak is het echt een hele grote stap in de goede richting als je je oudste kindje veel laat helpen. Lekker samen de baby in bad doen, tegen mama aan zitten tijdens het voeden, even de speen halen en de post uit de brievenbus open maken. Niet alleen is dit fijn voor mama, al die hulp, maar het is ook echt een boost voor je kind. Helemaal als hij er dan ook op gewezen wordt dat mama het niet zonder die hulp kan! En zo betrek je je kind er heel erg bij. Helpen, samen zijn en vooral: er zijn voor papa, mama en de baby, zonder hele grote en moeilijke taken op de schouders te hebben liggen.

Jij hoort er ook bij

In de voorbereiding, voordat de baby er is, kun je ervoor kiezen om samen met je oudste kind naar de winkel te gaan, om een cadeautje uit te kiezen, dat hij of zij aan de baby mag geven. Zelf laten uitkiezen geeft natuurlijk extra trots op het moment van het geven. Ook zijn er veel ouders die voor hun oudste kind een cadeau kopen, zodat hij ook wat leuks heeft om uit te pakken in de kraamweek. Kinderen kunnen er namelijk best moeite mee hebben als er alleen maar cadeaus voor de baby zijn.

Betrek je kind ook bij zijn broertje of zusje door specifiek te benoemen wat er gebeurt. “Kijk eens, de baby vindt jou lief; hij lacht naar je.” Of “Wat lief dat jij zo goed voor je zusje zorgt! En wat kan jij goed voorzichtig kusjes geven! Je bent echt een grote broer!”

Hoe meer een kind betrokken wordt bij de nieuwe situatie, hoe sneller het went en normaal wordt en…je kunt zo in grote mate ook jaloezie voorkomen!

Ineke

Hoi! Mijn naam is Ineke, ik ben 26 jaar oud en mama van een lieve, vrolijke dreumes: Rosemarijn. Sinds december 2018 houd ik een eigen blog bij, wat ik ontzettend gaaf vind om te doen. Daarnaast ben ik thuis-mama en ben ik bezig met een online studie. Ik schrijf al zolang als ik me kan herinneren over de meest uitlopende onderwerpen en heb er altijd van gedroomd er ooit mijn werk van te maken. Als je meer van mij wilt lezen, kun je dat doen op mijn blog: www.thestoutjournal.com Daar kan je van alles lezen over onder andere moederschap, lifestyle, gezondheid en voeding en over mijn gezinnetje!

«

»

Close