TOP
Beweeg jij aan het einde van de dag net zo makkelijk als aan het begin ervan?
Gezondheid

Beweeg jij aan het einde van de dag net zo makkelijk als aan het begin ervan?

Zeg eens eerlijk. Beweeg jij aan het einde van de dag nog net zo makkelijk als aan het begin ervan? Of is het bij jou juist precies omgekeerd, en merk je dat je in de ochtend juist nogal aan de stroeve kant bent, en heb je tijd nodig om op te warmen en een beetje soepeler te worden? Zeker wanneer je wat ouder wordt ben je bijna nooit meer de hele dag op je best. Dat is heel normaal, en ook eigenlijk niet zo erg. De reden dat je strammer wordt, is namelijk meestal slijtage. En slijtage, dat krijg je door te bewegen. Door dingen te doen, door actief te zijn. Precies wat de meeste mensen nastreven in hun leven, en dat je dat op een gegeven moment een beetje gaat voelen, dat is alleen maar een ‘bewijs’ van, en een herinnering aan alle leuke dingen die je hebt gedaan.

Maar hoe ga je ermee om?

Klinkt allemaal leuk en aardig, blij zijn met de slijtage van je lijf, maar soms is het toch knap ongemakkelijk. Als je aan het einde van een leuke, maar drukke dag, niet meer zo makkelijk vooruitkomt als je gewend bent, bijvoorbeeld. Of wanneer het je juist in de ochtend steeds meer tijd en moeite kost om weer een beetje soepel te worden en lekker in beweging te komen. Dat kan gewoon knap onhandig zijn, en zorgen voor ongemak.

Wat je eraan kunt doen? Het jezelf zo gemakkelijk mogelijk maken. Merk je dat je aan het einde van een leuke maar lange dag nog maar met moeite de trap op komt? Ga jezelf dan niet onnodig kwellen, maar kijk gewoon eens of een traplift iets voor jou is. Die hoef je niet altijd te gebruiken, maar het is knap handig dat hij er is voor de momenten waarop het beste er wel vanaf is. Ook wanneer dat juist in de ochtend is, als je iedere dag stram begint. Dan geen trap hoeven lopen is wel zo prettig. Goed idee? Kijk hier voor de mogelijkheden: https://handicare-trapliften.nl/, er kan vaak meer dan je denkt.

Maar hoe ga je ermee om

Accepteren kun je leren

Bijna niemand vindt het leuk om te merken dat bepaalde dingen niet meer zo makkelijk gaan als voorheen. Dat je na een uurtje sporten aanmerkelijk moeier bent dan vroeger, of na een dagje met de kinderen en/of kleinkinderen niet ook nog even fluitend de keuken induikt of boodschappen doet. We willen allemaal zo lang mogelijk fit en vitaal blijven!

Toch is het zaak om te accepteren dat we nu eenmaal ouder worden, en dat ons lijf nu eenmaal langzaam maar zeker een beetje zal slijten. Dat betekent namelijk niet dat je nu niks meer kan. Welnee! We raken er juist steeds beter op ingespeeld om vooral te kijken naar wat we wél kunnen, en naar hoe we het onszelf zo makkelijk en comfortabel mogelijk kunnen maken. Een traplift, een elektrische fiets: we omarmen ze. Ze zorgen er tenslotte voor dat we ons leven kunnen blijven leiden zoals wij dat willen.

«

»

Close