TOP
Gezondheid Thuis / Lifestyle

Bewuster met je voeding

Steeds vaker gaan mensen letten op wat ze eten en welke ingrediënten er in producten zitten. We zijn steeds meer van het pure en het zelfgemaakte. Liever geen pakjes en zakjes meer, want daar zitten dingen in die we niet in ons lichaam willen hebben. We willen zelf bepalen en in de hand houden wat we in onze mond stoppen. En dat betekent ook dat we erg letten op het aantal suikers, koolhydraten en zelfs dierlijk product. Niet iedereen wil meer aan de koeienmelk die we vanaf kinds af aan hebben gedronken (want melk is goed voor elk en maakt je botten sterk). We kiezen steeds vaker voor alternatieven en willen vooral dat we controle hebben over hoeveel gezonde en helemaal ongezonde producten we consumeren. Wat kun je nu doen om hier bewuster van te worden? Welke dingen uit de winkel kun je vervangen en hoe dan?

Taart, koek en brood

Het is heel makkelijk om voor het weekend even een pak gevulde koeken te halen of een pak uit de schappen te pakken om een snelle monchou taart te bakken, maar hierin kun je heel veel dingen vervangen! Hetzelfde geldt voor brood!
Er staan duizenden recepten op het internet, van ‘normaal’ naar ‘gezond’ of bijvoorbeeld ‘vegan’. Als je recepten opzoekt die bij jou passen en dus zelf meer gaat bakken, heb je veel meer zicht op wat je in je mond stopt. Liever gezondere koekjes voor de kinderen in plaats van de standaard suikerbommetjes uit de winkel? Bak dan eens zelf havermoutkoekjes bijvoorbeeld. Je hebt ook genoeg broodmixen in winkels staan, zoals spelt, die veel minder snelle koolhydraten (de ongezonde dus) bevatten. Je kunt natuurlijk ook je eigen mix maken aan  de hand van een recept, zodat je nog beter weet wat er in je sneetje brood zit. Heb je een broodbakmachine? Helemaal ideaal! Het is even een investering, maar zeker het geld waard. Maar natuurlijk is het in de oven net zo goed te doen om een brood te bakken! En taart? Daar geldt eigenlijk hetzelfde voor! Er zijn zoveel recepten te krijgen, dat die pakken en zakken helemaal niet nodig zijn! 

Zuivel

Wist je dat heel veel mensen allergisch of gevoelig zijn voor koemelk? Dat komt door het stofje lactose (melksuiker) wat erin zit. Sommige mensen krijgen hierdoor uitslag, jeuk en baby’s kunnen er flink veel pijn van krijgen en ziek worden! Daarom kiezen veel mensen ervoor om zuivelproducten te vervangen voor soja, amandelmelk of havermelk, bijvoorbeeld. Zo heb je toch nog je ‘zuivel’, maar niet de ongezonde ingrediënten, waar je lichaam zich tegen verzet. Het kan natuurlijk ook dat je het helemaal niet wilt vervangen omdat het niet goed voor je is, maar omdat je liever voor plantaardig en vegan gaat! En er wordt steeds meer ontwikkeld in de plantaardige producten, zodat er voor de meeste dingen wel een vervanger en oplossing is!

Wist je dat je ook heel simpel een notenmelk kunt maken zelf? Het enige wat je nodig hebt, is een soort noten (cashew of pinda bijvoorbeeld) en water. Dat doe je samen in de blender. Met een (thee)doek kun je het sap dan scheiden van de prut die overblijft en heb je een gezonde notenmelk! En als je er wat in mist, kun je zelf toevoegen wat je lekker vindt. 

Hoe ga jij om met voeding? Ben je meer bewust of boeit het je niet zo?

Ineke

Hoi! Mijn naam is Ineke, ik ben 26 jaar oud en mama van een lieve, vrolijke dreumes: Rosemarijn. Sinds december 2018 houd ik een eigen blog bij, wat ik ontzettend gaaf vind om te doen. Daarnaast ben ik thuis-mama en ben ik bezig met een online studie. Ik schrijf al zolang als ik me kan herinneren over de meest uitlopende onderwerpen en heb er altijd van gedroomd er ooit mijn werk van te maken. Als je meer van mij wilt lezen, kun je dat doen op mijn blog: www.thestoutjournal.com Daar kan je van alles lezen over onder andere moederschap, lifestyle, gezondheid en voeding en over mijn gezinnetje!

«

»

Close