TOP
Kids Praktisch Thuis / Lifestyle

Boodschappen doen met je peuter: 5x mama’s gedachten

Het moet toch echt gebeuren: boodschappen doen. En als mama heb je daar niet altijd zin in. Helemaal niet als je de kinderen mee moet nemen, want dat kan extra energie kosten. Natuurlijk kan het heel gezellig zijn en telt het voor de kleintjes als een uitje, maar mama’s hoofd staat er echt niet altijd naar om iedereen in de gaten te houden en ondertussen het boodschappenlijstje af te werken. Lees je mee? Dan zul je zien dat je niet de enige bent die de volgende gedachten door het hoofd heeft spoken:

Rennen!

“Alsjeblieft, laat ze niet de hele winkel door gaan rennen. Ik heb de kracht vandaag niet om er achteraan te gaan.”
Tja, het is niet altijd even uitdagend om netjes bij mama’s kar te blijven lopen en een beetje rond te kijken. Dan heb je dikke kans dat de kleintjes toch een keer hun kans zien en er vandoor gaan. Waarschijnlijk ook nog eens met een ondeugende grijns op het gezicht. Diepe zucht…Ga je er achteraan? Zet je je boze moederstem op? Of doe je alsof je niks door hebt en race je als een malle door de winkel heen om de kids vervolgens bij de kassa weer op te pikken?

“Mama, mag ik…”

“Oké. Daar gaan we. Zodra de deuren openschuiven, komen de eerste vragen. Mag ik een broodje? Zullen we deze koekjes kopen? Mag ik ijsjes uitkiezen?”
Het is niet voor niks een uitje om boodschappen te gaan doen, want als de kinderen lief zijn, mogen ze misschien wel iets lekkers uitkiezen. En die kans laten ze niet liggen! Ze vergeten alleen vaak dat het mama alleen maar moe maakt als de vragen achter elkaar afgevuurd worden. En bij elke vraag, wordt de kans dat er iets uitgekozen mag worden, kleiner. Op een gegeven moment krijgen ze te horen dat “wie vraagt wordt overgeslagen”.
Tip? Daag ze eens uit of doe eens gek! Doe eens een gek dansje om ze af te leiden en te vermaken. Nu je moeder bent, kan er veel meer door de beugel. Er zijn veel dingen die nu oké zijn, omdat je kinderen hebt. En echt…andere moeders begrijpen je volledig!

Oren dicht!

“Niet gaan krijsen! Alsjeblieft, wat je ook doet, niet dát!”
Je hebt het vast al wel eens gezien; kinderen die moe zijn, geen zin hebben in boodschappen doen of gewoon hun zin niet krijgen. Een veelvoorkomend gevolg is dan dat ze zich als echte drama kings and queens op de grond werpen en beginnen te krijsen. En zolang je zelf geen kinderen hebt, kan het weleens irritant zijn als je ziet hoe moeders erop reageren. Hoe ze dan ook reageren. Maar als je zelf kleintjes hebt, kijk je er toch anders naar. Maar je weet ook hoe het voor omstanders over kan komen, wat je heel onzeker kan maken. Maar er is gelukkig veel te voorkomen door er een spel van te maken. Het hele boodschappen doen. Kinderen willen vaak graag helpen. Als ze horen of voelen dat ze mama’s grote hulp zijn, motiveert dat enorm! Stuur de kids de winkel in met een taak. Je kunt ze er ook voor belonen, al is dat niet per se iets dat moet. Ook thuis kunnen kinderen helpen! Kleine dingetjes. Boodschappen opbergen en speelgoed opruimen bijvoorbeeld.

De schappen leeg

“Laat alles vandaag even liggen waar het ligt, alsjeblieft. Ik kan zelf de boodschappen wel pakken. Dus niet die zak chips! Nee!”
Kids hebben er soms ook een handje van om vooruit te lopen en alles uit het schap te trekken. Croissantjes, koekjes, snoep en chocola. Gewoon omdat het lekker is en ze er zin in hebben. En dan is het niet altijd even makkelijk om ze zover te krijgen om alles weer terug te leggen (zonder heftig protest). Dus naast dat je de nodige artikelen zelf pakt, mag je ook het spoor van spullen weer opruimen, dat op de grond ligt. Dankjewel, lieve uk. Mama had het nog niet moeilijk genoeg met concentreren op het lijstje en op jouw gedrag.

Meningen en reacties

“Laat alsjeblieft niemand iets zeggen over hoe ik met mijn kind de winkel door struin. Bemoei u er niet mee, mevrouw. Schud niet zo met uw hoofd, meneer!”
Als je uk huilend achter je aanloopt of krijsend op de grond ligt, rijg je al gauw reacties. Al is het maar een blik, of het woordje ‘ach…’. Alsof jij een loedermoeder bent en je peuter heel erg zielig is. Ach…zie je dat…? Dat kleintje huilt en mama negeert hem maar. Hij heeft vast honger. Nou ja zeg!

Herkenbaar? Ja? Zo zie je maar dat je niet de enige bent!

Ineke

Hoi! Mijn naam is Ineke, ik ben 26 jaar oud en mama van een lieve, vrolijke dreumes: Rosemarijn. Sinds december 2018 houd ik een eigen blog bij, wat ik ontzettend gaaf vind om te doen. Daarnaast ben ik thuis-mama en ben ik bezig met een online studie. Ik schrijf al zolang als ik me kan herinneren over de meest uitlopende onderwerpen en heb er altijd van gedroomd er ooit mijn werk van te maken. Als je meer van mij wilt lezen, kun je dat doen op mijn blog: www.thestoutjournal.com Daar kan je van alles lezen over onder andere moederschap, lifestyle, gezondheid en voeding en over mijn gezinnetje!

«

»

Close