TOP
Gezondheid Kids Winter

Buikgriep bij kinderen: do’s en don’ts

We hebben het dit afgelopen jaar veel gehad over het virus wat rondging over de hele wereld. Corona. Wie kent het woord niet en wie heeft er nog nooit van gehoord? Maar naast Corona, heersen ook de gewone jaarlijkse virussen, waar we flink last van kunnen hebben. Gewone griep, met een snotneus en verhoging, maar ook zeker buikgriep, wat nogal lastig is. Een opgeblazen buik, darmkrampen, veel lucht en diarree. Ook kinderen worden besmet en die kunnen er best beroerd van worden. Het begint met een krampje, misschien wat misselijkheid en overgeven, maar het virus kan flink lang blijven hangen, waardoor je kind maar zo twee weken aan de toilet gebonden zit. Maar wat moet je nu doen om het te stoppen en wat vooral niet?

Warmte en kou

Het is slim om erop te letten dat je kind goed warm is aangekleed. Niet alleen een broek en een trui, maar dat ook de voeten goed warm zijn. Kou aan de voeten (sowieso kou in het algemeen) zorgt er namelijk voor dat je eerder buikpijn krijgt en dat diarree een gevolg daarvan is. Niet fijn. Slofjes zijn daarom in dit seizoen echt niet overbodig. Helemaal niet als de vloer in je huis koud is. Dat heb je met hout bijvoorbeeld, al gauw. Heb je vloerverwarming, dan scheelt dat al een heleboel. Ga ook niet naar buiten als het koud is. Ook al is een wandeling in de frisse buitenlucht gezond en is je kind goed ingepakt: het kan alsnog zo zijn dat de kou op de buik slaat en je kind zich alleen nog maar meer ziek gaat voelen. 

Zetmeel

Qua eten is het ook handig om wat beter op te letten. Er zijn verschillende soorten eten of voedingsmiddelen die de diarree kunnen stoppen. Wit brood en beschuit, banaan en rijstwater bijvoorbeeld. Dat zijn dingen die je je kind kunt geven om de diarree te stoppen. 

Rijstwafels zijn minder handig: die helpen de diarree juist weer op gang. Hetzelfde geldt voor fruitsoorten zoals appel (ook appelstroop en appelsap!), druiven en pruimen. Laat die liever liggen zolang je kind ziek is. 

Geen eten? Geen probleem

Veel kinderen willen liever niet zoveel eten als ze ziek zijn. Sommigen willen zelfs helemaal niks eten. Zelfs hun favoriete kostje niet, geen chips en ook geen cola. Dat is helemaal geen probleem. Uiteindelijk is het ‘t belangrijkste om wel te blijven drinken, zodat je niet uitdroogt. Als je diarree hebt, verlies je namelijk veel vocht. Daarnaast zweet je ook vocht uit overdag en als je ‘s nachts slaapt. Drinken is dus wel een must. En denk eraan dat je bij koorts vaak nog meer gaat zweten. Water heb je dus hard nodig. Is je kind niet zo dol op water, dan kun je ook kiezen voor thee met een lekker smaakje. En het is meteen lekker warm in de buik. Twee vliegen in één klap dus. 

Rust

Het klinkt saai, maar kinderen hebben echt rust nodig als ze ziek zijn. En ze zullen het in veel gevallen zelf ook wel opzoeken. Geen wilde spelletjes met broertjes en zusjes dus, maar lekker op de bank met een dekentje en een filmpje aan. En gaan ze liever naar bed? Lekker laten gaan. Vroeger zeiden ze altijd: slaap lost alles op. Rust en slaap, daar knap je echt sneller van op.

Ineke

Hoi! Mijn naam is Ineke, ik ben 26 jaar oud en mama van een lieve, vrolijke dreumes: Rosemarijn. Sinds december 2018 houd ik een eigen blog bij, wat ik ontzettend gaaf vind om te doen. Daarnaast ben ik thuis-mama en ben ik bezig met een online studie. Ik schrijf al zolang als ik me kan herinneren over de meest uitlopende onderwerpen en heb er altijd van gedroomd er ooit mijn werk van te maken. Als je meer van mij wilt lezen, kun je dat doen op mijn blog: www.thestoutjournal.com Daar kan je van alles lezen over onder andere moederschap, lifestyle, gezondheid en voeding en over mijn gezinnetje!

«

»

Close