TOP
Buitenverlichting
Thuis / Lifestyle Tuin Wonen

Buitenverlichting aanschaffen: 5 afwegingen die je moet maken

Is het tijd voor nieuwe buitenverlichting? Wat verlichting tijdens een donkere avond is toch wel erg fijn. Niet alleen creëert dit natuurlijk erg veel sfeer, het is ook een stuk veiliger. Zo hoef je geen uren te zoeken voordat je jouw sleutel in het sleutelgat kunt steken! Wanneer je op het punt staat om buitenverlichting aan te schaffen is het verstandig om een aantal afwegingen te maken.

1. Online of in de winkel?

Buitenverlichting is nu niet direct een item dat je perse in je handen moet hebben gehad. Het kan dan ook een stuk voordeliger zijn om online te bestellen via bijvoorbeeld de online lampenwinkel van Lampen24. De online winkels bieden namelijk in veel gevallen kortingen aan die de fysieke winkels niet hebben. Daarbij is het af en toe ook wel lekker gemakkelijk om de deur niet uit te hoeven. Je hebt alle kans om verschillende aanbieders te vergelijken voordat je een keuze maakt en krijgt het vervolgens gewoon gemakkelijk thuis bezorgd.

2. Sfeerverlichting of functionele verlichting?

Naar wat voor verlichting ben je precies op zoek? Wil je verlichting installeren die meer sfeer creëert, dan eindig je namelijk met een andere lamp dan wanneer je op zoek bent naar verlichting met een functie. Wil je een voetpad verlichten, dan is functionele verlichting waarschijnlijk dichter bij wat je zoekt dan sfeerverlichting. Wil je juist wat gezelligheid zodra het buiten wat te donker wordt, dan kan sfeerverlichting deze wens in vervulling laten gaan. Je kan het natuurlijk ook zoveel mogelijk proberen te combineren. Deze buitenspots voor in de tuin zijn bijvoorbeeld zowel functioneel als sfeervol. Je kan er uiteindelijk alle kanten mee op!

3. Elektriciteit of toch solar?

Het grote voordeel van buitenverlichting ten opzichte van de verlichting binnenshuis is dat het in veel gevallen in de vorm van solar verlichting aangeboden wordt. Dit betekend dat jij jouw lampen de hele dag in het zonnetje laat staan, en ze vervolgens de hele nacht, vrij van elektriciteit, kunnen branden. Dit scheelt wat op de energierekening en is ook een stukje beter voor het milieu. Schijnt de zon daarentegen een paar dagen wat minder, dan gaan je solar lampjes ook een stuk minder lang mee. In plaats van een hele nacht, zullen ze in dat geval maar enkele uren verlichting bieden in je tuin.

4. Voor- of achtertuin?

Ook zeker niet onbelangrijk is om te weten waar je de verlichting uiteindelijk gaat plaatsen. De voortuin vraagt natuurlijk om andere (wellicht meer functionele) verlichting dan de achtertuin. Wil je een pad verlichten richting de voordeur, het sleutelgat wat verlichten of juist de hele achtertuin gezellig verlichten?

5. De lamp

Dan zijn er ook nog verschillende lampen om uit te kiezen. De mogelijkheid tot solar verlichting hebben we eerder al benoemd, maar naast deze optie heb je ook de mogelijkheid om voor LED verlichting te kiezen. Deze vorm van verlichting is een stuk goedkoper dan de ‘oude’ gloei- of spaarlamp en ook nog eens een stuk beter voor het milieu. Daarnaast gaat een LED lamp gemiddeld zo’n 30 jaar mee! Dit betekend dat je voorlopig geen lampjes hoeft te vervangen.

«

»

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close