TOP
Feest Oud & Nieuw

Coronaproof Oud en Nieuw vieren in 2020

Het einde van het jaar komt er weer aan. We verheugen ons op de kerstdagen, ook al moeten we ze wat kleiner vieren dan andere jaren. Maar ook kijkt iedereen er naaruit om het jaar af te sluiten en achter ons te laten. Voor veel mensen is 2020 een moeilijk jaar geweest. Mensen verloren, minder inkomsten, misschien zelfs een bedrijf moeten sluiten. Kinderen kwamen thuis te zitten en moesten thuisonderwijs krijgen via Zoom en papa en mama. We zijn er klaar mee en willen weer terug naar het normaal. Helaas moeten we ook Oud en Nieuw nog kleiner vieren dan we gewend zijn. Maar wat mag er wel en wat niet? Wat zijn dingen waar we rekening mee moeten houden als we dit jaar afsluiten en aan het nieuwe beginnen?

Bezoek in huis

Het werd ons al gezegd (en eigenlijk was het al langer zo) dat we beter maar geen bezoek of echt maximaal twee personen moesten uitnodigen. Met kerst werd een uitzondering gemaakt: drie personen maximaal. Maar houd er dus rekening mee dat dit niet ook voor Oud en Nieuw geldt. Twee personen maximaal. Het is even slikken, het zal niet zo feestelijk zijn als andere jaren. Maar we moeten het ermee doen. 

Vuurwerk

Dit jaar zul je geen grootse vuurwerkshows zien. Nou ja, misschien wel, maar dan krijgen degenen die het afsteken een dikke boete na. Er zijn maar weinig soorten vuurwerk die dit jaar zijn toegestaan. En dan geldt het ook nog eens vanaf 12 jaar. Klein vuurwerk in de categorie F1 is toegestaan. Daaronder vallen sterretjes, knalerwten trektouwtjes, Bengaals vuur, Bengaalse lucifers, fonteinen voor gebruik binnenshuis en buitenshuis, kerstcrackers, confettibommen, knetterballen, Bengaalse fakkels, grondbloemen en grondtollen. 

Ander vuurwerk kun je dus maar beter niet in bezit hebben en al zeker niet afsteken, als je geen boete wilt krijgen. 

Maar ook al zal het wat minder heftig zijn dit jaar, toch is het voor huisdieren een heel erg stressvolle tijd. Het is daarom verstandig om ze wat te kalmeren door een middeltje in het Prins kattenvoer te doen. Vraag wel voor de zekerheid aan je dierenarts welke middelen je wel en niet kunt geven!

Ouderwets gezellig

Nu er geen grote feesten gehouden kunnen worden, kunnen we het wel weer ouderwets gezellig maken in een kleine kring. Net als vroeger een bordspel spelen, of voor de jongeren een drankspelletje (drink met mate natuurlijk!). Zet lekkere hapjes op tafel en vergeet de oliebollen niet! 

Breng andere gebruiken in huis

Geen fan van samen om de tafel zitten met een bordspel en een wijntje? Dan kun je het ook eens omgooien en kijken hoe de rest van de wereld de overgang naar het nieuwe jaar viert. Zet de oliebollen opzij en probeer eens een andere traditie uit. Leuk, lekker en reuze gezellig. En daar bovenop leer je samen ook nog eens iets van andere culturen!
Wist je bijvoorbeeld dat ze in Spanje om twaalf uur twaalf druiven in hun mond stoppen? En dat vrouwen in Italië met Oud en Nieuw hun geluksondergoed dragen? In Denemarken gooien ze oud servies tegen de deur van de buren. Hoe meer scherven, hoe meer geluk! In Brazilië gooien ze aan het eind van het jaar een witte bloem in de oceaan, hopend op een nieuw jaar vol geluk!

Hoe vieren jullie de overgang naar 2021 samen?

Ineke

Hoi! Mijn naam is Ineke, ik ben 26 jaar oud en mama van een lieve, vrolijke dreumes: Rosemarijn. Sinds december 2018 houd ik een eigen blog bij, wat ik ontzettend gaaf vind om te doen. Daarnaast ben ik thuis-mama en ben ik bezig met een online studie. Ik schrijf al zolang als ik me kan herinneren over de meest uitlopende onderwerpen en heb er altijd van gedroomd er ooit mijn werk van te maken. Als je meer van mij wilt lezen, kun je dat doen op mijn blog: www.thestoutjournal.com Daar kan je van alles lezen over onder andere moederschap, lifestyle, gezondheid en voeding en over mijn gezinnetje!

«

»

Close