TOP
Dagje PIT Veiligheidsmuseum - stap in de wereld van politie, brandweer of ambulance
Kids uitjes

Dagje PIT Veiligheidsmuseum – stap in de wereld van politie, brandweer of ambulance

Ook deze afgelopen kerst vakantie trokken wij er op uit om een leuk museum te gaan bezoeken. Dit keer een dagje PIT Veiligheidsmuseum in Almere. In PIT Veiligheidsmuseum kwamen we van alles te weten over de geschiedenis van veiligheid en wat hulpdiensten doen om de samenleving zo veilig mogelijk te maken. We lazen veel maar deden ook interactieve spelletjes en konden zelfs oude brandweerwagens, politiemotoren en auto’s, ambulances en nog veel meer verschillende voertuigen bekijken en aanraken. Ontzettend bijzonder en leuk. Lees dus gauw verder wat er precies allemaal te beleven is en wat wij de 4 pluspunten vonden aan dit museum.

Dagje PIT Veiligheidsmuseum - stap in de wereld van politie, brandweer of ambulance

Dagje PIT Veiligheidsmuseum, wat kan je er ontdekken:

Ben jij benieuwd naar de wereld van politie, brandweer of ambulance? Volg dan een interactief lesje bij PIT Veiligheidsmuseum! In het PIT Veiligheidsmuseum kom je van alles te weten over de geschiedenis van veiligheid en wat hulpdiensten doen om de samenleving zo veilig mogelijk te maken. Er is veel te zien, maar ook veel te doen! Bekijk de historische collectie of speel spannende misdaadgames. Ben je geschikt als politieman? Hoe snel heb je de brand in de keuken geblust? Ben jij geflitst op de verkeersbaan? Met de PIT-Pas, die je bij de ingang krijgt, worden al je resultaten opgeslagen. Na je bezoek krijg je die dan per mail en kun je het thuis nog eens leuk na beleven. Na een bezoek aan het PIT museum weet jij hoe je kan bijdragen aan een veilige samenleving. De missie van het PIT Veiligheidsmuseum is namelijk om alle bezoekers meer te leren over het werk en de geschiedenis van de veiligheidsdiensten en wat zij zelf kunnen doen om veiligheid in hun eigen omgeving te vergroten. Bij het PIT Veiligheidsmuseum laten ze de kinderen deze thema’s beleven door middel van verschillende activiteiten op hun eigen niveau.

Het PIT Veiligheidsmuseum is verdeeld in 15 verschillende zones die allemaal op 1 vloer liggen. Hieronder zie je er een plattegrond er van:

Eigenlijk start je de tour bij de meldkamer (3). Hierbij is te zien hoe er vroeger meldingen op diverse apparaten binnen kwamen. Maar dat was niet onze eerste stop. Er was namelijk vooraan een tentoonstelling van LEGO IncidentenCity: de grootste kleinste mobiele minirampenstad van Nederland op 23m3 grondoppervlakte. Een kijk-, zoek- en verwonder activiteit voor elke evenement dat is opgebouwd uit meer dan 100.000 LEGO®bouwsteentjes. IncidentenCity herbergt 23 uiteenlopende Nederlandse incidenten waarbij om hulp van de brandweer werd gevraagd. Kinderen en volwassenen worden uitgedaagd om aan de hand van een vragenlijst, waaraan een slagzin wedstrijd is verbonden,  al die incidenten op te sporen. Een leuk start dus, want meneertje Badschuim is een echte LEGO fan!

Daarna doorloop je van zelf de route door het museum. We lichten er hieronder een tweetal uit. De zone van de brandweer (4 en 5). Hier bekijk je de historische voertuigen en blusmiddelen en neem je plaats in een moderne brandweerauto.

 Dagje PIT Veiligheidsmuseum - stap in de wereld van politie, brandweer of ambulance
Helemaal achterin het PIT Veiligheidsmuseum is het Verkeersplein (9) te vinden. Hier is een skelterbaan met een echte flitspaal. Als je te snel gaat wordt je zeker geflitst! Een zeer populair onderdeel van vele kids.
Dagje PIT Veiligheidsmuseum - stap in de wereld van politie, brandweer of ambulance

Het PIT Veiligheidsmuseum heeft de volgende entreeprijzen:

Volwassenen (vanaf 13 jaar): €9,50
Kinderen (4 t/m 12 jaar): €6,50
Kinderen (0 t/m 3 jaar): gratis
Gezin (2 volwassenen + 2 kinderen): €27,50

Uiteraard zijn er ook kortingstarieven. Met de museum jaarkaart kun je zelfs gratis naar binnen. De meest actuele informatie kun je vinden via de entreeprijzen en tickets pagina van het PIT Veiligheidsmuseum. Hier kun je uiteraard ook kaartjes digitaal kopen.

Dagje PIT Veiligheidsmuseum, wat vonden wij er van:

Wij hebben een ontzettend leuke dag gehad. Hieronder vind je de 4 punten die wij heel erg fijn & leuk vonden aan dit museum, onze pluspunten dus:

1 – Overzichtelijk – Het PIT Veiligheidsmuseum is geen groot museum. Echter geeft dat niet want het is hierdoor goed overzichtelijk ingedeeld in verschillende zones. Ik kon meneertje Badschuim en zijn vriendinnetje dus met een gerust hard hun eigen weg laten gaan. Zonder dat ik hen meteen lang kwijt was en op meerdere verdiepingen / ruimten moest gaan zoeken. Erg fijn want hierdoor kun je ook eens zelf rustig ergens blijven staan. Graag lees ik de informatie uit het museum ook zelf eens rustig door, zonder dat er een kinderhand aan je zit te trekken om door te gaan naar het volgende onderdeel. Dus wat ons betreft een fijne en niet al te grote indeling!

Dagje PIT Veiligheidsmuseum - stap in de wereld van politie, brandweer of ambulance

2 – Collector items – Het PIT Veiligheidsmuseum staat boordevol met collectie items waarvan een groot gedeelte voertuigen zijn die je van dichtbij kan bewonderen, aanraken en bij sommige mag je zelfs naar binnen. Naast deze voertuigen zijn er ook nog vele uniformen, helmen, petten, rangonderscheidingstekens, insignes, ambtspenningen, wapens en nog veel meer. Vanuit grootmoeders tijd tot en met nu. Je kijkt er dus echt je ogen uit.

Dagje PIT Veiligheidsmuseum - stap in de wereld van politie, brandweer of ambulance

Dagje PIT Veiligheidsmuseum - stap in de wereld van politie, brandweer of ambulance

3 – Je mag het PIT Veiligheidsmuseum verkleed ontdekken – bij de entree is een hele grote garderobe kast gemaakt. Deze zit propvol oude uniformen en helmen van de politie, brandweer en ambulance personeel. Jouw kind mag deze zelf uitkiezen en de hele dag aanhouden tijdens het bezoek in het museum. Kids vinden dit te gek en wanen zich even als bijvoorbeeld een echte politieman. Zelf vond ik extra leuk om te zien, aangezien alle kledingstukken en houden veels te groot waren. Heel aandoenlijk.

Dagje PIT Veiligheidsmuseum - stap in de wereld van politie, brandweer of ambulance

Dagje PIT Veiligheidsmuseum - stap in de wereld van politie, brandweer of ambulance

4 – Leuke afwisseling door speurtochtenBuiten de standaard uitgestalde informatie was er ook een keuze uit maar liefst 3 speurtochten! Extra leuk dus als je denkt dat het museum al helemaal gezien hebt. Je ontdekt namelijk zoveel meer als je gericht bezig bent met kijken, lezen, denken en doen. De speurtochten zijn gratis en met behulp van een formulier (wat verkrijgbaar is bij de kassa) heel leuk om samen met je kids te doen. Wij kozen voor de brandweerspeurtocht. Met behulp van buttons, waarop vlammetjes staan en niet zomaar te vinden zijn,  speur je naar allemaal weetjes over het werk van de brandweer. Aan de achterkant van de speurtocht staat ook nog eens een mooie bouwplaat van een PIT brandweerwagen voor thuis! Win, win dus.

Dagje PIT Veiligheidsmuseum - stap in de wereld van politie, brandweer of ambulance

Wat ons betreft dus een bezoekje waard tijdens je volgende vakantie of een dagje weg in het weekend!

Dit artikel is tot stand gekomen door vrijkaarten voor het PIT museum ter review. Meer uitleg hierover kan je hier lezen.

Ceciel van der Pas

Dit blog is geschreven door Ceciel, oprichter van het blog Badschuim en eigenaresse tot april 2017. In die tijd maakte zij blogs met DIY, knutsel ideeën en inspiratie voor creatieve ouders & kids. Ze was mevrouw Badschuim, een jongensmoeder van een lief draakje (meneertje Badschuim) en getrouwd met een kanjer (meneer Badschuim). Tegenwoordig heeft ze een ander bedrijfje : Ceciel Maakt - een creatief bedrijf voor (blog)tekst & foto's, creatieve workshops en het maken van ontwerpen (van o.a. krijtstifttekeningen, zie Etsy Shop Krijtstifttekening).Je kan haar tevens nog steeds volgen via Ceciel Maakt op Instagram en Ceciel Maakt op Pinterest . Via deze kanalen deelt ze nog steeds al haar creatieve uitspattingen.

«

»

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close