TOP
Hebbedingetjes

De geschiedenis van de telefoon

Wat kunnen we veel hè, tegenwoordig. We hebben bijna allemaal een mobiele telefoon en die wordt dan ook goed gebruikt. Voor werkelijk alles. Dat was ongeveer 150 jaar geleden niet in te denken. Toen was er nog geen sprake van internet, Google bestond niet, en touchscreens? Nooit van gehoord. Hoe begon het dan allemaal? Wat was het prille begin van de telefoon?

Voor de telefoon er was

Voordat er telefoons waren, moest men het doen met brieven en boodschappers. Dus als je iemand wilde uitnodigen voor een feestje of voor een kop thee, moest dat door middel van een boodschapper, die de uitnodiging overbracht aan de genodigden. Wilde je je verre nicht vertellen dat je net bevallen was van een dochter, dan deed je dat door middel van een lange brief. Brieven? Ja echt. Papier, inkt en een veer. Zo deed men dat!

Eureka!

Toen werd de telefoon uitgevonden. In 1871 werd er een heuse telefoonverbinding uitgevonden, waardoor het makkelijker werd om elkaar te bereiken. Maar berichtjes sturen was er nog niet bij. Daarbij was een telefoon ook niet voor iedereen. Alleen de rijken konden het betalen, dus voor de armen was er nog geen andere optie dan brieven schrijven en boodschappers sturen. 

De telefoon met verbinding werd pas in 1876 echt erkend en populair. En dat niet eens door de echte uitvinder, Phillipp Reis maar door Alexander Graham Bell. Bell, daar komt natuurlijk ook het woord ‘bellen’ vandaan. Samen met Thomas Edison ging Alexander verder met het ontwikkelen en verbeteren van de telefoon en de verbinding. Hij richtte zelfs een eigen bedrijf op. 

Van vast naar mobiel

Steeds meer mensen kregen interesse voor dit product en daarom moest er heel wat werk verricht worden om het netwerk uit te breiden. Doorschakelen ging rond 1900 nog handmatig door een receptioniste. Dit waren allemaal nog vaste telefoons. Pas in 1983 begon de verkoop van mobiele telefoons. Dit was toen alleen nog maar in de Verenigde Staten. Moet je nagaan: Het heeft dus ruim honderd jaar geduurd voordat men van de eerste (vaste) telefoons overging naar mobiele telefoons. En dat begon pas 37 jaar geleden. De eerste mobiele telefoons waren ook echt koelkasten. Er moesten flinke accu’s in, die je eruit kon halen om op te laden. 

Snelle ontwikkeling

Eigenlijk is het vanaf de eerste mobiele telefoon heel erg hard gegaan. Jaarlijks komen er tegenwoordig heel veel nieuwe soorten en maten telefoons uit. We begonnen met grote telefoons en gingen naar steeds kleinere versies. Nu willen we juist weer grotere telefoons. Een groot scherm. Zo beperkt als de eerste Nokia was (al was hij niet kapot te krijgen), zo uitgebreid zijn alle opties van de mobiele telefoons die we nu gebruiken. Videobellen, berichtjes sturen, internetten, chatten, internetbankieren…We kunnen er echt alles mee.

En die onverwoestbare Nokia’s, daar kon je nog leuke hoesjes voor kopen om ze op te leuken. Nu hebben we ook hoesjes, maar de opties zijn ontelbaar. En wat dacht je van leuke accessoires? iPhone 12 pro max accessoires bijvoorbeeld. Als je dat alleen al intypt op Google, zijn er zoveel accessoires te vinden voor je telefoon! Pennen, hoesjes, popsockets, headsets, opladers, powerbanks en nog veel meer. Dat was toch niet te bedenken, zo’n 150 jaar geleden?

Wist jij dat de eerste telefoon nog maar 150 jaar oud is? En dat de ontwikkeling van de mobiele telefoons zo rap is gegaan in 37 jaar?

Ineke

Hoi! Mijn naam is Ineke, ik ben 26 jaar oud en mama van een lieve, vrolijke dreumes: Rosemarijn. Sinds december 2018 houd ik een eigen blog bij, wat ik ontzettend gaaf vind om te doen. Daarnaast ben ik thuis-mama en ben ik bezig met een online studie. Ik schrijf al zolang als ik me kan herinneren over de meest uitlopende onderwerpen en heb er altijd van gedroomd er ooit mijn werk van te maken. Als je meer van mij wilt lezen, kun je dat doen op mijn blog: www.thestoutjournal.com Daar kan je van alles lezen over onder andere moederschap, lifestyle, gezondheid en voeding en over mijn gezinnetje!

«

»

Close