TOP
Mama

De strijd van moeders

Ooh wat is het genieten met zo’n klein wezentje op je schoot. Net geboren en nu al de liefde van je leven. Uren kun je naar je baby kijken, zonder je te vervelen. Je hebt er absoluut geen spijt van, dat je bent gestopt met je huidige baan, om fulltime mama te zijn. Er is toch niks mooiers dan bij je kind(eren) zijn? De zorg is een hele verantwoordelijkheid en met alle liefde neem je die op je. Je werk ben je compleet vergeten en die kleine heeft je om de vinger gewonden! Alle aandacht gaat naar dat kleine kindje, met die grote sprekende ogen en die prachtige, aanstekelijke lach!

De thuisblijfmama

Het is heel mooi om thuis te mogen zijn bij je kindjes en dat is absoluut niet iets wat altijd makkelijk en relax is. Thuis is er genoeg te doen, elke dag. Je houdt het huishouden bij en hebt veel zorg voor de kinderen. Als ze nog erg klein zijn, is structuur erg belangrijk in bijvoorbeeld het voeden, slapen en verschonen. Daar kan je dus al behoorlijk druk mee zijn. Want zodra je gevoed hebt, verschoond en het slaapje is aan de beurt, duurt het niet lang of je kunt weer van vooraf aan beginnen. En hoe kom je dan nog aan alle huishoudelijke taken toe? Moeder zijn is iets bijzonders, iets moois. Je had je nooit van tevoren kunnen voorstellen hoe het zou voelen. Toch zijn er best wat fulltime moeders die zich een beetje schamen voor het feit dat ze niet (meer) werken. Maar echt: het mama zijn op zich is al een baan van 72 uur per week! Niet gek dus, dat je elke avond moe als een zoutzak op de bank wilt zakken!

Mama werkt buitenshuis

Maar thuisblijfmama zijn is niet voor alle moeders weggelegd. Er zijn veel moeders die na een poosje toch ook weer erg verlangen naar hun baan op kantoor bijvoorbeeld. Het moederschap is namelijk zwaar en zo nu en dan wil je er even uit. Even iets anders, even niet-mama zijn en alleen maar de vrouw op het werk. Afleiding en tussen de mensen zijn. Maar dan komt die ontzettend moeilijke keuze: hoe doe ik dat dan met de kinderen? Hoe ga ik dat voor elkaar boksen? Het is voor veel moeders geen makkelijke stap om kinderen naar een gastouder of kinderopvang te brengen. Dat kan ook best schuldgevoel opwekken. “Ik moet eigenlijk voor mijn kinderen zorgen en er altijd voor hen zijn, maar…” Wat een lastige keuze kan dat zijn! Een innerlijke strijd dus! Dat kan een hoge drempel vormen voor de moeders die toch buitenshuis willen werken. Doe ik het wel of doe ik het niet? Doe ik er goed aan? Ik wil het graag, maar is het voor de kinderen goed? Moet ik niet thuis blijven? Hebben ze me niet elke dag weer fulltime nodig? 

Zo zie je maar dat beide kanten best wat lastige puntjes hebben! Je wilt er voor je kinderen zijn, maar wat kan het fijn zijn om gewoon een paar uurtjes of paar dagen per week even voor jezelf te kiezen! En wat dacht je van moeders die fulltime werken? Sommigen willen het, sommigen kunnen niet anders. Is het voor hen makkelijk? Natuurlijk niet! Voelen zij die strijd dan ook? Ja natuurlijk voelen zij die innerlijke strijd! Het moederschap is moeilijk! 

Hoe gaat het bij jullie thuis? Ben jij een thuisblijfmama of werk je ook buitenshuis?

Ineke

Hoi! Mijn naam is Ineke, ik ben 26 jaar oud en mama van een lieve, vrolijke dreumes: Rosemarijn. Sinds december 2018 houd ik een eigen blog bij, wat ik ontzettend gaaf vind om te doen. Daarnaast ben ik thuis-mama en ben ik bezig met een online studie. Ik schrijf al zolang als ik me kan herinneren over de meest uitlopende onderwerpen en heb er altijd van gedroomd er ooit mijn werk van te maken. Als je meer van mij wilt lezen, kun je dat doen op mijn blog: www.thestoutjournal.com Daar kan je van alles lezen over onder andere moederschap, lifestyle, gezondheid en voeding en over mijn gezinnetje!

«

»

Close