TOP
Gezondheid Kids

De tandarts: hoe bereid je je kind daarop voor?

Naar de tandarts. Hoevelen van ons kijken daar niet ontzettend tegenop elke keer? We stellen dat het liefst uit, ook al weten we drommels goed dat het nodig is om ons gebit te onderhouden en gezond te houden. Voor kinderen is dit iets heel nieuws. Zij kennen de angst voor de tandarts nog niet en natuurlijk wil je hen geen angst aanjagen. Hoe laat je je kind dan kennis maken met alles wat met tanden te maken heeft? Lees maar mee.

Kennismaken met de tandenborstel

Voordat je kind de leeftijd van één jaar heeft bereikt, kun je al heel veel doen om hem langzaam te laten wennen aan hoe je tanden onderhoudt. Er zijn verschillende tandenborstels en leuke houders te krijgen en maken, voor baby’s. Je kunt de borstel nat maken met wat water en eventueel een heel klein beetje kindertandpasta, om met het lekkere smaakje het poetsen te stimuleren. Daar kan je al mee beginnen, ook al heeft je kindje nog geen tandjes. Als er tandjes aankomen, zal je kindje voornamelijk op de borstel bijten en sabbelen. Dat is helemaal geen probleem! Beetje bij beetje begint je kleintje te wennen aan de tandenborstel en kun je hem helpen met poetsen. Lekker spelenderwijs: maak er een spelletje van als je kindje het niet zo leuk vindt.

Leren poetsen

Je kunt je kindje meer en meer zelf laten poetsen, zodat hij of zij doorkrijgt hoe de bewegingen gaan en hoe het werkt. Heeft je kindje al veel tanden? Poets dan zelf even na, zodat je zeker weet dat alle tandjes netjes schoon zijn. Is het iets waar je kind niet veel zin in heeft? Maak het dan leuk, door bijvoorbeeld een sticker te plakken op een schema, voor elke keer dat hij of zij goed heeft gepoetst!

Meenemen naar de tandarts

Het is natuurlijk heel iets anders als er een vreemde in je mond wil kijken, poetsen en boren. Als dat je kindje opeens overkomt, kan dat best griezelig zijn. Neem je kind daarom gewoon een paar keer mee als je zelf op de stoel moet. Begin daarmee als je kindje (bijna) twee is en laat hem gewoon eens kijken hoe het eraan toe gaat in een tandartsenpraktijk. Probeer zelf ook zo ontspannen mogelijk te zijn, want als jij bang bent, is je kind dat ook!

Zelf naar de tandarts

Rond de leeftijd van twee jaar is het melkgebit van je kindje zo goed als volgroeid. Dan is het verstandig om ook je kind zelf kennis te laten maken met de tandarts. Een regelmatige (één á twee keer per jaar) controle, zodat je kind er aan went en het een ‘vanzelfsprekend iets’ is. Niks engs, gewoon even de tandjes laten zien aan meneer de tandarts.
Poets daarbij dagelijks goed de tandjes van je kleintje, want gaatjes zijn een veelvoorkomend probleem bij kleine kinderen. En door goed te poetsen en regelmatig voor controle naar de tandarts te gaan, voorkom je grote problemen!

Wist je dat…

  • tandartskosten tot en met je achttiende vergoed worden vanuit de basisverzekering?
  • gele en bruine verkleuringen bij kindertanden betekenen dat je kindje tandbederf heeft door langdurig zoete drank drinken uit een zuigfles? Gauw naar de tandarts!
  • je het tandartsbezoek zelfs leuk kunt maken? Geef je kleintje een cadeautje of ga na de controle iets leuks doen. 
  • er soorten tandpasta zijn voor alle leeftijden? (0 tot 1, 2 tot 4, vanaf 5 jaar…)

 

Hoe bereid jij je kind(eren) voor op het tandartsbezoek? 

Ineke

Hoi! Mijn naam is Ineke, ik ben 26 jaar oud en mama van een lieve, vrolijke dreumes: Rosemarijn. Sinds december 2018 houd ik een eigen blog bij, wat ik ontzettend gaaf vind om te doen. Daarnaast ben ik thuis-mama en ben ik bezig met een online studie. Ik schrijf al zolang als ik me kan herinneren over de meest uitlopende onderwerpen en heb er altijd van gedroomd er ooit mijn werk van te maken. Als je meer van mij wilt lezen, kun je dat doen op mijn blog: www.thestoutjournal.com Daar kan je van alles lezen over onder andere moederschap, lifestyle, gezondheid en voeding en over mijn gezinnetje!

«

»

Close