TOP
Feest Kids Kraamkado Thuis / Lifestyle

De voor- en nadelen van een kraamfeest

Toen ik zwanger was van onze dochter, hoorde ik vaak van anderen hoe vermoeiend het was om kraambezoek te hebben, dag in, dag uit. Natuurlijk is het heel leuk dat er zoveel aandacht is voor je kindje en stromen de cadeaus ook nog eens binnen, maar voor een kraamvrouw kan het erg druk zijn. Ik bedacht me daarom dat ik het maar eens anders ging doen. Ik zou een kraamfeest organiseren. Iets meer dan een maand na de bevalling, gewoon bij ons thuis. Zelf was ik best trots op dit idee. Maar ja…toen moest het nog uitgevoerd worden. Daarom, voor alle mama’s (to be) hier de voor- en nadelen van een kraamfeest!

Yes! Eerst zelf genieten

Zoals ik al zei, scheelt het best wat drukte, de weken na je bevalling. Je hebt niet constant bezoek aan je bed; jij bepaalt een datum, waarop iedereen de kleine kan komen bewonderen. Dat scheelt in de eerste weken zoveel qua rust! Zo kan je nog heerlijk genieten van de kraamhulp, je gezin samen, zonder nieuwsgierige bezoekers (ook al wil je je ukkie natuurlijk heel graag laten zien).

Yes! Mama 2.0

Jij hebt de tijd om een beetje aan te sterken, je weg te vinden met de baby en het nieuwe ritme. Uitrusten, lekker dutjes doen met de baby en uitzien naar een gezellige dag met vrienden en familie. Ik zelf vond dat echt een groot voordeel. Je voelt je wat frisser en sterker en hebt meer puf om te genieten. Dan ben je wat gewend aan wat het inhoudt om een baby in je huis te hebben, de zorg, de aandacht en voel je je waarschijnlijk ook wat zelfverzekerder. En daarnaast hoef je geen dozen beschuit met muisjes in huis te halen elke dag!

Yes! Een mooi feest

Met een kraamfeest ben je in één keer klaar. Waarschijnlijk ben je helemaal uitgeput aan het einde van de dag, maar je hoeft de volgende dag niet bezoek aan je bed te ontvangen. Je kunt de dag inrichten zoals jij wil. Hapjes, drankjes, misschien zelfs spellen of activiteiten voor de gasten. Zelf decoreren zoals jij het leuk vindt met bijvoorbeeld een geboorteslinger! Je kunt mensen uitnodigen die je liever niet aan je bed hebt. En het is een gezellige boel, alle familie, vrienden en bekenden kunnen met elkaar kletsen. Zie je het niet zitten om het zelf te regelen? Je kunt het ook uitbesteden!

No! Geen kraambezoek

Heel erg leuk zo’n feest, maar de weken ervoor is het waarschijnlijk erg rustig. Weinig bezoek. En dat kan het moederhart weleens wat moeilijk vinden. Je bent zelf verliefd op dat kleine wezentje in je armen en wil iedereen laten zien hoe mooi hij of zij is. Dan is het maar wat lastig als er niemand op bezoek komt en je moet wachten tot het feest toch?

No! Ik spreek niet iedereen

Ook een nadeel is dat je niet iedereen spreekt op een kraamfeest of niet lang genoeg. Je zult je aandacht moeten verdelen onder de gasten en ook nog toezien dat iedereen voorzien is van een hapje of een drankje. Er zitten dan opeens zoveel mensen in je woonkamer, dat je niet weet waar je beginnen moet. Ga ik eerst een poosje kletsen met tante Betsy of spreek ik eerst die leuke buurvrouw aan? Oh, oom Kees gaat alweer naar huis en ik heb hem niet eens echt gesproken!

No! De baby bekijken

Ja, dat is ook nog wel een dingetje. De baby bekijken. Als je de hele dag door kraamfeest hebt en dus zoete inval, dan kan het zijn dat je gasten de baby mislopen omdat die ligt te slapen. En je gasten komen natuurlijk grotendeels om de kleine spruit te bekijken. En jij loopt je middagdutje ook een dag mis. Dat kan even schakelen zijn.

No! Heel veel werk

Tja….Heel gaaf hoor, een kraamfeest met een grote tafel vol lekkers en cadeaus. Foto’s die Instagram waardig zijn. Maar het vergt veel werk. Je moet een dag doorgeven (op het geboortekaartje bijvoorbeeld) en van alles in huis halen. Taart, koekjes of ander lekkers. Sapjes, plastic bekers, bordjes en bestek (tenzij je zin hebt in een enorme afwas achteraf). En als je het ergens anders organiseert, kunnen de kosten weleens hoog oplopen.

Ik zelf vond het heerlijk om iedereen op één dag thuis te hebben, al kwam onze naaste familie wel gewoon in de kraamdagen hoor. Ik moest ons dametje toch echt even laten zien. Maar het kost energie, veel organisatie en achteraf ben je best even druk met opruimen. Maar hoe heerlijk om op terug te kijken. Ik heb er geen spijt van en de volgende keer zou ik het precies weer zo doen. Nou ja, misschien wat minder zoetigheid in huis halen, want wat hadden we veel over!  Ennum…als je niet weet wat voor cadeaus je moet vragen? Kijk dan eens op de leukste Etsy webshop voor kinderen! Super snoezig!

 

Ineke

Hoi! Mijn naam is Ineke, ik ben 26 jaar oud en mama van een lieve, vrolijke dreumes: Rosemarijn. Sinds december 2018 houd ik een eigen blog bij, wat ik ontzettend gaaf vind om te doen. Daarnaast ben ik thuis-mama en ben ik bezig met een online studie. Ik schrijf al zolang als ik me kan herinneren over de meest uitlopende onderwerpen en heb er altijd van gedroomd er ooit mijn werk van te maken. Als je meer van mij wilt lezen, kun je dat doen op mijn blog: www.thestoutjournal.com Daar kan je van alles lezen over onder andere moederschap, lifestyle, gezondheid en voeding en over mijn gezinnetje!

«

»

Close