TOP
Designing 007: 50 jaar Bond Style.
Designing 007: 50 jaar Bond Style.
Designing 007: 50 jaar Bond Style.
The-Place-To-Be

Designing 007: 50 jaar Bond Style.

 

Zo lang ik me kan herinneren ben ik fan van James Bond. Ik verzamelde alle videobanden en keek ze keer, op keer. Ik had zelfs een slowtrack functie op mijn video zodat ik beeldje voor beeldje scènes kon kijken. Zo’n fan was ik. Echter zakte het een tijdje weg, vooral ook door andere interesses, maar nadat Daniel Craig als James Bond naar voren kwam was ik weer helemaal terug (veel vrouwen begrijpen mij). De 007 films bekijk ik het liefst in de bioscoop, lekker op groot scherm en levensechte muziek, en dan later thuis nog vele keren. Nu op DVD hoor ;). Zodra ik te horen kreeg dat de tentoonstelling Designing 007: Fifty Years of Bond Style naar de Kunsthal in Rotterdam kwam moest ik er heen. Je bent fan of niet. Maar ook voor niet fans is het een geweldige voorstelling om te bezoeken. Hier lees je mijn beleving van de tentoonstelling.

Wat is er te zien:

De tentoonstelling geeft een indruk van de creatieve totstandkoming van de 23 Bond films. Je loopt als het ware door de verschillende film thema’s heen! Elke ruimte en aangrenzende gang heeft zijn eigen thema welke zijn uitgebeeld met onder andere filmfragmenten. Soms kleinere plasmaschermen, danweer grote schermen en zelfs ook projecties op wanden. Deze opstellingen zijn prachtig verwerkt  (hoog) op de wand of zelfs tegen het plafond en voorzien van geluid wat door iedereen te beluisteren is. Het thema wordt versterkt met levensgrote foto’s en posters met scènes uit de 23 films, de fameuze Bond girls, de Bond schurken en van natuurlijk Bond zelf. Een echte lust voor het oog. Buiten dat wordt je ook getrakteerd op de story boards van de films. Het mooie hiervan is dat je een indruk krijgt van de eerste uitgewerkte ideeën voor de film, echter heeft de regisseur altijd de laatste hand aan wat er uiteindelijk in de scene gespeeld wordt. Persoonlijk vond ik het erg mooi om te zien dat deze per film enorm verschilde qua uiterlijk en uitwerking. De ene keer rauw met grovere schetsen uitgetekend, de andere keer veel gedetailleerder met zelfs mooie kleuren.

Ook krijg je de decorontwerpen te zien, de geschiedenis er achter en soms zelfs maquettes. Fascinerend om te zien en lezen hoe bijvoorbeeld de Moonraker berg was opgebouwd, het was namelijk een levensecht en super duur decor. Iets wat tegenwoordig alleen nog maar met animatie wordt gemaakt.

Bond zou Bond niet zijn zonder zijn vele gadgets (oftewel de film rekwisieten). Veel was er te zien zoals onder andere de golden gun, de gadget suitecase, wapens, stalen tanden van Jaws, Oddjob’s hoed en het onderwater zuurstofapparaat. Prachtig om eens van dichtbij te zien.

Natuurlijk waren er ook de vele kostums uit de films. Kostums van Bond zelf maar ook van de Bond girls en Bond boeven. Helaas waren er alleen replica’s van de eerste films aangezien de kostums verloren zijn gegaan.

Al met al een prachtige tentoonstelling die voor zowel jong als oud een lust voor het oog is. Mocht je gaan, neem er dan ruim de tijd voor. Aan het begin van de tentoonstelling kun je namelijk een documentaire van maar liefst 90! minuten bekijken: ‘Everything Or Nothing: The Untold Story Of 007. Het is een documentaire uit 2012 over het ontstaan van James Bond. De documentaire is uitgebracht naar aanleiding van de 50-ste verjaardag van de films van James Bond. Alle acteurs die James Bond speelden leverden een bijdrage aan deze documentaire.

Wij sloten deze geweldige tentoonstelling af met een echte James Bond cocktail in het Kunsthal café. Daar hadden ze commercieel goed op ingespeeld!

Wil jij ook gaan, dat kan nog! Kijk voor meer info op de kunsthal Rotterdam. Veel plezier!

Ceciel van der Pas

Dit blog is geschreven door Ceciel, oprichter van het blog Badschuim en eigenaresse tot april 2017. In die tijd maakte zij blogs met DIY, knutsel ideeën en inspiratie voor creatieve ouders & kids. Ze was mevrouw Badschuim, een jongensmoeder van een lief draakje (meneertje Badschuim) en getrouwd met een kanjer (meneer Badschuim). Tegenwoordig heeft ze een ander bedrijfje : Ceciel Maakt - een creatief bedrijf voor (blog)tekst & foto's, creatieve workshops en het maken van ontwerpen (van o.a. krijtstifttekeningen, zie Etsy Shop Krijtstifttekening).Je kan haar tevens nog steeds volgen via Ceciel Maakt op Instagram en Ceciel Maakt op Pinterest . Via deze kanalen deelt ze nog steeds al haar creatieve uitspattingen.

«

»

4 COMMENTS
 • Geertje...
  10 jaar ago

  Hier zou ik mijn vader wel mee naar toe kunnen nemen! Hij vindt die films altijd geweldig!

  • Ceciel - badschuim
   10 jaar ago

   Een echte aanrader hoor Geertje! Echt leuk om heen te gaan, dus ik zou zeggen: lekker samen gaan!

 • Steef
  10 jaar ago

  Inderdaad voor James Bond-fans is dit echt een belevenis!
  Je bent alleen die laatste (en niet-goedkope) verrassing vergeten te vermelden ;)

  • Ceciel - badschuim
   10 jaar ago

   Oja die geweldige parkeerboete! Andere mensen zullen vast slimmer dan ons zijn en de auto in de parkeergarage zetten.

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close