TOP
Dit gebeurt er als je je badkamer niet genoeg verlucht
Wonen

Dit gebeurt er als je je badkamer niet genoeg verlucht

Na een hete douche is de spiegel aangedampt, de muren klam, en ondertussen blijft de deur dicht “om de warmte binnen te houden.” Op het eerste gezicht lijkt er niets aan de hand. Tot die geur opduikt. Zo eentje die blijft hangen, zelfs na het poetsen. Een beetje muffig. En dan begint het. 

Schimmel komt altijd eerst

Een klein zwart puntje in de hoek. Een randje dat niet meer wit wil worden. En ineens zie je het overal. Schimmel heeft weinig nodig: warmte, vocht en een afgesloten ruimte. Net wat een badkamer dagelijks aanbiedt. En eens het zich nestelt in voegen of achter kastjes, krijg je het er niet zomaar weer uit. Voor mensen met gevoelige luchtwegen is het meer dan een esthetisch probleem. Schimmel tast de luchtkwaliteit aan, geen kleintje dus. 

Inrichting gaat sneller stuk dan je denkt

Badkamers zijn plekken waar materiaal onder druk staat. Stoom, condens, warm, koud. Als vocht niet weg kan, gaat het zitten op plekken waar je niet wilt. Verf die loskomt, kitranden die loslaten, hout dat uitzet. Zelfs tegels kunnen eronder lijden. Zeker als je gekozen hebt voor degelijke badkamer tegels, wil je die mooi houden. Met een goed verluchte ruimte blijft je afwerking intact. En zonder degelijke ventilatie betaal je twee keer: eerst voor het mooi maken, dan voor het herstellen.

Inrichting gaat sneller stuk dan je denkt

Je merkt het ook aan je comfort

Handdoeken blijven muf en klam, je spiegel is nooit helder, en tandenpoetsen voelt alsof je in een dampig terrarium staat. Zelfs met een mooie inrichting en de juiste materialen, blijft het gevoel klam. Een kiepraam, een afvoerrooster of gewoon regelmatig die deur op een kier: het maakt echt een verschil.  Zonder dat, wordt het stilaan een afgesloten vochtbubbel waar je elke dag opnieuw in stapt. Niet gezond. 

Buiten kan meespelen

Heb je een badkamer die grenst aan een terras, bijgebouw of tuinpad? Let dan ook op de overgang tussen binnen en buiten. Zeker bij oudere huizen kan het daar vocht blijven hangen. Een robuuste tegel die nat mag worden, zoals arduin, maakt het leven een pak makkelijker.En het oogt gewoon stevig en stijlvol tegelijk.

Je hoort het. Lucht binnenlaten is geen detail. Ventilatie wordt vaak bekeken als een technisch bijzaakje. Maar dat is het dus niet. Een badkamer zonder luchtstroom begint langzaam tegen je te werken. Je merkt het niet meteen, maar elke dag dat het vocht blijft hangen, wordt de schade iets groter. En plots voelt je frisse badkamer… allesbehalve fris.

«

»

Close