TOP
Interieur Thuis / Lifestyle Wonen

DIY: planten terrarium

Hou jij wel van planten, maar heb je geen groene vingers? Gaan jouw planten telkens dood omdat je vergeten bent ze water te geven? Dan is een planten terrarium een leuk idee. Kleine plantjes overleven het heel erg lang in zo’n afgesloten ‘terrarium’, zonder dat je er iets aan hoeft te doen! Je kunt een planten terrarium helemaal naar eigen smaak maken in elke vorm die je maar wilt. In deze DIY leggen we uit hoe je zelf een leuk planten terrarium maakt.

Benodigdheden:

  • 1 vaas of pot (zie stap 1)
  • Klein zakje grind
  • Wat potgrond
  • 2 a 3 kleine plantjes (zie stap 4)
  • Afwerkingsmateriaal

Materialen voor planten terrarium

Stap 1: Kies een geschikte afsluitbare vaas of pot

Een planten terrarium is een soort eigen ecosysteem, waar je helemaal niets aan hoeft te doen. Om dat te bereiken, moet het wel volledig af te sluiten zijn. Anders zal de grond namelijk te droog worden en moet je er toch telkens aan denken om het water te geven. De basis van een planten terrarium is dus een afsluitbare vaas of weckpot. Het is het handigst als je kiest voor een vaas of pot waar je wel met je hand in kunt, dus met een grote opening.

Stap 2: Doe een laagje fijn grind in de pot

Nu doe je een klein laagje fijn grind in de pot. Het grind voorkomt dat de plantjes voortdurend met ‘natte voetjes’ staan, waardoor ze kunnen gaan rotten. Het best doe je een laagje grind van 3-4 cm in de pot. Wil je dat het grind zichtbaar blijft, dan kun je gerust wat meer grind gebruiken.

Stap 3: Doe een laagje potgrond in de pot

Nu strooi je een laagje potgrond over het grind. Maak een lekker laagje van zo’n 4-6 cm (afhankelijk van de hoogte van de pot). Hier gaan de plantjes in wortelen. Eventueel kun je wat actieve kool door de potgrond mengen, dat voorkomt schimmel in de grond. Actieve kool vind je meestal bij de aquarium afdeling van de winkel.

Planten terrarium maken

Stap 4: Kies de juiste plantjes

In het terrarium komen natuurlijk plantjes. Bij een kleine pot ga je uit van mini-plantjes. Vooral kleine varentjes doen het erg goed in terrariums, maar er zijn ook andere leuke mini-plantjes. Kies voor plantjes van verschillende hoogtes, zodat het er gezellig uitziet. Vooral in het tuincentrum vind je veel schattige mini-plantjes.

Stap 5: Plant de plantjes in het terrarium

Voor het planten haal je het plantje uit het plastic potje. Klop de aarde wat af van de wortels, maar weer wel voorzichtig. Maak een klein kuiltje in de potgrond in de pot en zet het plantje erin. Druk de grond zachtjes aan. Begin met het kleinste plantje en werk zo naar de grootste. Als je het andersom doet, is de kans groot dat het grotere plantje in de weg staat en beschadigd raakt.

Plantjes planten

Stap 6: Kies een leuke afwerking

Nu de plantjes in het terrarium staan, is het tijd voor de afwerking. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een laagje grind, houtsnippers of mos. Het is ook erg leuk om een paar grote kiezels of kleine stukjes steen erin te doen voor een rotsachtig effect. Wat zand maakt het uiterlijk wat mediterraner.

Stap 7: Doe een paar drupjes water in de pot en zet hem weg

Nu je terrarium helemaal ingericht is, doe je een paar drupjes water in de pot. En daarmee bedoelen we letterlijk een paar drupjes: zo’n 10-15 waterdruppels is ruim voldoende. Daarna zet je de pot (open) weg. Zet hem niet bij de verwarming of op een plek die vaak in de zon staat.

Stap 8: Afronding

Na 10 dagen kun je de pot dicht doen, zodat er geen lucht meer bij kan komen. Als de pot na een dag al beslagen is, is het beter om de pot nog een paar dagen te laten luchten. Wanneer de pot niet meer beslaat, kun je de pot afgesloten houden. Zet hem op een koele plaats die niet te vaak direct in de zon komt.

Planten terraria

De planten hergebruiken de zuurstof die ze zelf hebben aangemaakt. Ook wordt al het vocht in de pot hergebruikt. Je hoeft de pot dus niet meer open te doen en de plantjes hoef je zeker geen water te geven! Met name op een koele plek kunnen de plantjes het jarenlang prachtig overleven. Er is zelfs een verhaal bekend van planten terrariums die het wel 50 jaar overleefd hebben! Het is er leuk om te spelen met verschillende vormen van de potten en vazen die je gebruikt. Zo krijg je een bijzonder terrarium dat er heel gezellig uitziet. Dit past bijvoorbeeld prachtig in een industrieel interieur, hoewel je het ook bij veel andere woonstijlen tegenkomt.

Judith

Mijn naam is Judith, flexibele tekstschrijver en thuiswerker. Daarmee combineer ik mijn werk met het zorgen voor onze stoere dochter Esther, een kleine boef! Ik ben dol op het schrijven van allerlei soorten teksten over de meest uiteenlopende onderwerpen. Dat houdt het werk uitdagend en creatief. Ik heb twee websites in beheer: www.mamasopinternet.nl en www.meer-weten-over-eten.nl. Daarmee kan ik werken aan mijn twee grootste passies, namelijk alles over mama-zijn en over lekker en gezond eten!

«

»

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close