TOP
DIY

DIY: tipi-tent voor kinderen

Wie een beetje actief is op social media, ziet ze geregeld voorbij komen: tipi-tenten voor kinderen! Een tipi-tent is niet alleen een ontzettend leuk stuk speelgoed voor kinderen, ook stimuleren ze de fantasie van kinderen en staan ze ook nog eens stijlvol in huis. Een tipi-tent voor kinderen maak je overigens ook gemakkelijk zelf. Benieuwd hoe?

Wat heb je nodig?

  • 1 stuk stof van ongeveer 3 meter bij 1,5 meter
  • 1 stuk stof van ongeveer 1 meter bij 10 centimeter
  • 6 stukken stof van ongeveer 30 centimeter bij 10 centimeter
  • 6 stokken van 1,5 meter of hoger
  • Eventueel: vilt en klittenband

Wat ga je doen?

Het tentdoek van een tipi-tent maken

Het stappenplan voor deze tipi-tent is ontzettend makkelijk. Om te beginnen neem je de stuk stof van 3 bij 1,5 meter. Vouw dit stuk stof dubbel tot je een vierkant krijgt van 1,5 bij 1,5 meter. Wanneer je dit hebt gedaan kun je de stof schuin dubbelvouwen zodat je een driehoek krijgt.

De onderkant van het tentdoek afronden

De volgende stap is het maken van een ronde onderkant. Leg de driehoek voor je met de zijkant naar je toe, een zijkant voor je uit en de schuine rand naar rechts. Teken hierop twee bogen. Één boog in de meest rechterhoek, ongeveer 5 centimeter van de rand. De tweede boog teken je vanaf de rand die je naar je toe ligt, naar de schuine rand. Ongeveer 5 centimeter vanaf de rand. Je kunt nu met een stevige stofschaar de lijnen die je hebt getekend uitknippen. Je houdt nu een halve cirkel over met een gat in het midden.

Tipi-tent maken

Vervolgens is het tijd om de tipi te gaan bouwen. Je kunt voor het maken van de tipi gedroogde takken uit het bos gebruiken, maar ook bij de bouwmarkt vind je stokken in verschillende diktes. Bind de stokken bij elkaar met het lange stuk stof van 1 meter. Wanneer je hier een stevige knoop in legt, houd je als het goed is nog een flink stuk van je meter over. Trek de stokken uit elkaar en controleer of de tipi-tent stevig staat.

Het tentdoek aan de tipi bevestigen

Je kunt nu je doek die je hebt geknipt, om de tipi heen vouwen. Zorg ervoor dat de opening zich aan de voorkant bevindt, dit wordt straks de opening van je tent. Wanneer je tevreden bent over hoe het doek hangt, wordt het tijd om af te spelen. Kruip in de tipi en zet kruisjes op de punten, ongeveer halverwege, waar het tentdoek de stokken raakt. Doe dit op gelijke hoogte. Bepaal ook direct tot hoe hoog de opening open kan aan de voorkant.

Het tentdoek naaien

Haal het tentdoek van de tipi af. Naai nu op de punten waar je kruisjes hebt gezet op het doek, de stukken stof van 30 bij 10 centimeter vast. Doe dit door de stukken stof dubbel te vouwen en het middelpunt van het stuk vast te naaien aan de binnenkant van het tentdoek. Herhaal dit totdat je alle kruisjes hebt gehad en je dus ook geen lappen stof meer over hebt. Vervolgens leg je de punten van het tentdoek tegen elkaar, zodat er een cirkel op de grond ligt met een gat in het midden. Naai het tentdoek naar beneden tot de hoogte die jij prettig vindt. Als je tent ongeveer 1 meter 50 hoog wordt, is het mooi om een opening te laten van een meter en dus 50 centimeter naar beneden te naaien.

De afronding van de tipi-tent

Als je dit hebt gedaan, kun je het tentdoek over de stokken hangen. knoop met het overgebleven stuk stof bij de poten het tentdoek vast zodat het niet naar beneden kan zakken. De stukken stof aan de binnenkant strik je om de houten stokken heen. Je tipi-tent is nu eigenlijk al helemaal af!

De afwerking van de tipi-tent

Om de tipi-tent helemaal af te maken kun je van vilt veren knippen. Doe dit door op een stuk vilt twee langwerpige ovalen te tekenen en uit te knippen. Leg de ovalen op elkaar en knip links en rechts stukjes in als een echte veer. Met een naaimachine kun je de twee helften aan elkaar naaien. Zorg er wel voor dat de houten stokken er nog tussen passen. Schuif de veren op de stokken en je versiering is af!

Eventueel kun je nog met klittenband ervoor zorgen dat de tipi-tent niet dichtvalt. Dit doe je door op de uiteinden van de tipi-tent een stukje klittenband te plakken en deze ook aan weerszijden van het tentdoek te plakken. Op deze manier kun je ten aller tijden je kinderen tijdens het spelen in de gaten houden.

Zou jij een tipi-tent zelf willen maken?

Anne de Vries

Hi! Ik ben Anne en ik ben content creator voor Badschuim. Door mijn achtergrond als onderwijsassistent heb ik genoeg tips voor jou om creatief bezig te zijn met kinderen.

«

»

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close