TOP
DIY

DIY: Zelf een houten speelhuisje maken

Willen jouw kinderen heel graag een houten speelhuisje in de tuin? Dan heb je allerlei mogelijkheden. Veel ouders gaan voor een kant-en-klaar speelhuisje. Dat is inderdaad de eenvoudigste optie, maar niet altijd de leukste. Ben jij een beetje handig, creatief en wil je een origineel speelhuis? Dan maak je zelf een houten speelhuisje in de tuin.

Stap 1: Maak plannen

Je begint met het maken van plannen. Je vindt online veel (gratis) bouwtekeningen van houten speelhuisjes. Maar je kunt ook gerust zelf een bouwtekening ontwerpen, want zo moeilijk is dat niet. Maar een lijst van de materialen die je nodig denkt te hebben. Vergeet niet om vervolgens te berekenen hoe duur het ongeveer zal worden. Veel houten speelhuisjes die je in de winkel ziet, zijn even duur of zelfs goedkoper dan een zelfgemaakt huisje. Maak je zelf een speelhuisje, dan kun je het meestal eenvoudig uitbreiden. Bijvoorbeeld met een zelfgemaakte schommel. Of je maakt er een compleet speeltoestel van.

Stap 2: Kies materialen

Kies de materialen die je nodig hebt. Een speelhuisje van steigerhout is doorgaans een stuk steviger dan huisjes van bijvoorbeeld grenen of vuren. Het huisje wordt er echter ook massiever en zwaarder van. Je kunt ook kiezen voor hardhout, dat is wat duurder maar dan heeft het speelhuisje geen onderhoud nodig. Kies ook materialen voor het dak. Wil je dit van hout maken? Dan moet je zorgen dat de naden netjes dicht worden afgewerkt met houtkit. Je kunt ook kiezen voor een stuk golfplaat, dakleer of echte dakpannen. In het laatste geval moet het dak wel een stevig dakbeschot krijgen!

Stap 3: Maak het frame

Een houten speelhuisje bestaat eigenlijk altijd uit een houten frame. Zorg ervoor dat het frame stevig is gemaakt van stevig hout. Het frame moet geen grote openingen hebben (niet breder dan 60 cm tussen twee staanders of latten). Alleen met een stevig frame blijft het speelhuisje lang overeind en is het veilig voor de kinderen om in te spelen.

Stap 4: Vloer en wanden

Na het frame worden de vloer en de wanden erin gezet. De vloer wordt meestal van plaatmateriaal gemaakt. Kies daarbij voor materiaal dat vochtbestendig is. Betonplex is bijvoorbeeld heel geschikt. Je kunt de vloer ook van houten planken maken. Bij de wanden heb je ook de keus tussen plaatmateriaal of planken. Hier worden meestal planken gekozen. Betonplex is te zwaar (en vaak ook te duur) om de wanden van te maken. Het lichtere plaatmateriaal kan echter niet zo goed tegen vocht. Als je gaat voor planken, moet je de naden ertussen netjes afwerken..

Stap 5: Dak en afronding

Als laatste leg je het dak op het speelhuisje. Je hebt bij het samenstellen van de materialenlijst al bedacht welk type dak je op het speelhuisje wilt zetten. Na het dak begin je aan de afwerking. Een helemaal gesloten speelhuisje is wel erg donker. Heb je nog geen raam gemaakt, dan kun je dat nu uitzagen. Verder werk je het huisje netjes af met beits of lak je het in vrolijke kleuren.

Een speelhuisje is zo klein dat het geen speciale verankering nodig heeft. Ben je toch bang dat het beschadigd raakt tijdens een storm? Dan kun je het huisje funderen door het op paalhouders te zetten die je vast in de grond slaat. Vind je dat ook onvoldoende, dan kun je de paalhouders eventueel nog in snelbeton gieten. Het huisje staat dan absoluut muurvast en gaat nergens meer heen.

Judith

Mijn naam is Judith, flexibele tekstschrijver en thuiswerker. Daarmee combineer ik mijn werk met het zorgen voor onze stoere dochter Esther, een kleine boef! Ik ben dol op het schrijven van allerlei soorten teksten over de meest uiteenlopende onderwerpen. Dat houdt het werk uitdagend en creatief. Ik heb twee websites in beheer: www.mamasopinternet.nl en www.meer-weten-over-eten.nl. Daarmee kan ik werken aan mijn twee grootste passies, namelijk alles over mama-zijn en over lekker en gezond eten!

«

»

Close