TOP
kunststof kozijnen onderhouden
DIY Wonen Zomer

DIY: zelf je kozijnen onderhouden

Met de zomer in aantocht, krijg je ook weer meer te maken met UV-straling en insecten die viezigheid op je kozijnen achter kunnen laten. Door je houten kozijnen goed te onderhouden, blijven ze zo lang mogelijk zo mooi mogelijk. Want ondanks dat houten kozijnen de laatste jaren flink in kwaliteit verbeterd zijn, zijn ze niet geheel onderhoudsvrij geworden. De beste manier om je houten kozijnen goed te onderhouden, is ze eens in de zoveel jaren opnieuw te schilderen en mee te nemen tijdens de jaarlijkse schoonmaak. We leggen je hieronder uit hoe je dat aanpakt.

Goede voorbereiding

Een goede voorbereiding is uiteraard het halve werk. Kies een geschikte dag uit om te gaan schilderen. Een dag dat het niet te warm is, de zon niet vol schijnt en het niet te vochtig is. Ontvet de kozijnen met een ammoniakoplossing, schuur het hout in de richting van de houtvezels en vul gaten of spleten op met voegkit of vulmiddel.

Oliën, vernissen of lakken

Wil je je kozijnen oliën? Breng dan een verdunde en een onverdunde laag olie aan op de kozijnen met een verfkwast of -rol. Schilder tot het hout verzadigd is. Vernis breng je in twee of drie lagen aan, in de richting van de houtvezels. Ga je de kozijnen lakken? Begin dan altijd met een primer, schuur het hout daarna lichtjes en breng één of twee lagen lak aan, met tussentijds schuren.

Tussentijds schoonmaken

Door temperatuurschommelingen kan hout krimpen of uitzetten, waardoor spleten kunnen ontstaan. In deze spleten kan vuil zich verzamelen. Maak je houten kozijnen daarom ieder jaar een keer schoon met lauwwarm water, wat schoonmaakmiddel en een spons of doek. Ook het kitwerk kan een keer vervangen moeten worden. Dat zorgt niet alleen voor een langere levensduur van de kozijnen maar ook voor meer wooncomfort.

Kunststof kozijnen

De gemakkelijkste manier om je kozijnen te onderhouden, is kunststof kozijnen laten plaatsen. Kunststof kozijnen zijn namelijk bijzonder onderhoudsarm. Ze hoeven nooit geschilderd te worden en ook het schoonmaken van kunststof kozijnen is een fluitje van een cent. Doordat er in kunststof kozijnen geen spleten kunnen ontstaan, kan vuil zich niet ophopen en gaan ze vele malen langer mee. En deuren van kunststof die altijd in weer en wind staan, blijven ondanks veelvuldig gebruik zeer mooi. Ze zijn in vele kleuren leverbaar en nauwelijks van echt hout te onderscheiden. Je verouderde houten kozijnen vervangen door nieuwe kunststof kozijnen is dus ook een vorm van goed onderhoud.

Voor meer informatie over het goed onderhouden van je kozijnen, kun je altijd even advies vragen aan je leverancier. Zo zorgen jullie er samen voor dat je zo lang mogelijk van je kozijnen geniet!

«

»

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close