TOP
DIY Wonen

DIY: zelf je lampen vervangen

Geloof het of niet, maar door je lampen te vervangen draag je een steentje bij aan het milieu! Mocht je lamp nu aan het einde van zijn levensduur zijn, vervang hem dan bijvoorbeeld door duurzame en milieuvriendelijke Philips verlichting. Je bespaart hier namelijk veel energie mee, draagt hierdoor bij aan het milieu en verlaagd daarbij ook nog eens je energierekening!

Hoe je de lampen nou vervangt, dat lees je hier!

  1. Zet het licht uit
    Het klinkt logisch, maar er zijn toch echt mensen die vergeten het licht uit te doen voordat ze de lapjes vervangen. Mocht je nog oude spaar of gloeilampen gebruiken dan levert dit je hoogstwaarschijnlijk flinke brandplekken op je vingers op. Als je nou helemaal veilig wilt zijn schakel dan de stroom uit in de stoppenkast.
  2. Afkoelen
    Laat de lamp even afkoelen voordat je hem aanraakt. Als je nog geen duurzame LED verlichting gebruikt, is de kans namelijk groot dat je nog oude gloei- of spaarlampen hebt. Die worden nu eenmaal warm (dat is trouwens ook een van de dingen die andere verlichting trouwens duurzamer maakt; zonder warmte gaat er minder energie verloren) 

  1. Gebruik een ladder
    Dit hoeft natuurlijk niet bij alle lampen, maar bij lampen boven je bereik (als je je armen boven je hoofd moet strekken) gebruik je het beste een ladder. In de badkamer bijvoorbeeld.
  2. Verwijder de lamp
    Verwijder de lamp uit de voeding door draaibewegingen te maken. Over het algemeen moet je tegen de klok in draaien.
  3. Vervang de lamp
    Logisch, na het verwijderen van de lamp moet er natuurlijk een andere lamp voor in de plaats komen. Als je de oude lampen nu toch aan het vervangen bent, vervang ze dan vooral voor een milieu vriendelijker en duurzamer vervanger. LED verlichting is bijvoorbeeld van harte aan te raden. De LED lampen geven een geconcentreerd licht en worden niet warm waardoor er geen energie verloren gaat. Daarbij gaan LED lampen ook nog eens zo’n 30 jaar mee. Dat maakt het de iets duurdere aankoopprijs zeker waard.

  1. Zet de stroom aan
    Nadat je bij stap 1 de stroom uit hebt gezet moet je hem natuurlijk ook weer terug aanzetten. Logisch, anders kun je de nieuwe aanwinst niet bewonderen.
  2. Gooi de oude lamp weg
    Dit kan af en toe nog lastig zijn. De nieuwe verlichting (o.a. LED verlichting) mag bijvoorbeeld gewoon bij het vuil. Andere lampen moeten in een aparte doos weggedaan worden. Vaak vind je hier een verzamelpunt voor in de lokale supermarkt.

«

»

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close