TOP
DIY Gezondheid Goed doel

Duurzaam en plasticvrij leven doe je zo

We zijn zo gewend aan alle plastic producten en verpakkingen in onze omgeving, dat we er niet eens meer van opkijken. Maar steeds meer worden mensen bewust van het plastic gebruik en van het afval dat achtergelaten wordt. Steeds vaker ook willen mensen hier van af. Minder plastic gebruiken, dus minder afval en minder dumpen in de natuur. Dat scheelt voor heel veel zeedieren al in hun gezondheid! Maar wat zijn nu dingen die je kunt vervangen in huis en dagelijks gebruik, zodat je mee kunt werken aan een gezondere wereld en blijere dieren? Je kunt er al heel veel over lezen bij het Zero Waste Project, maar voor iedereen die het nog eens op een rijtje wil hebben en niet meteen voor de volle honderd procent Zero Waste wil gaan, zijn hier wat makkelijke beginnersstapjes.

De badkamer

Voor in de badkamer zijn er al heel veel dingen die je kunt vervangen. Denk maar eens aan hoeveel plastic er in je badkamer ligt! Wat dacht je van je tandenborstel, scheermes, tandpasta tube, zeepplankje, een doosje voor de wattenschijfjes, de fles zeep, shampoo en conditioner! Misschien had je niet in de eerste plaats gedacht aan je badkamer, maar dit is toch echt een ruimte waar je veel plastic kunt vinden. En de meeste dingen (nou ja, eigenlijk alles wel) kun je vervangen voor een milieuvriendelijkere versie. Zo heb je bamboe tandenborstels, papieren houders voor je wattenstaafjes (je kunt ook herbruikbare wattenstaafjes kopen!) en glazen potten voor je zeep en shampoo. Als je heel ambitieus aan de slag wilt, kun je ook heel simpel zelf zeep en shampoo maken! En tandpasta? Ook een koud kunstje! Door je plastic hier te vervangen door hout, bamboe of papier, kom je al een heel eind. En natuurlijk zijn glazen (weck)potten ideaal om te herbruiken voor verschillende producten.

De keuken

Ook in de keuken bevindt zich erg veel plastic. Zo heb je verpakkingen van bijvoorbeeld je vlees, druiven, noedels en kruiden. Maar ook waterflesjes die je eenmalig gebruikt, opbergbakjes en afwasborstels. Kun je hier dan wat mee? Kun je dit vervangen om minder afval te produceren? Ja! Honderd procent zeker. En hoe ? Neem maar eens een kijkje bij Zero Waste shops zoals Ecomondo! Daar vind je voor in de keuken alles wat je nodig hebt! Houten afwasborstels, bee wraps in plaats van boterhamzakjes, metalen rietjes en verschillende toffe gadgets om in de keuken te gebruiken en herbruiken!

Speelgoed

Als je in de speelgoedwinkel kijkt, is het meeste wat je ziet van plastic. En plastic gaat nu eenmaal best snel kapot. Sneller dan een zuurzaa, product van hout. Dus waarom blijven we nog kiezen voor stapels plastic wat binnen de kortste keren kapot gaat en in de prullenbak belandt? Er zijn zoveel leuke houten speelgoed soorten te krijgen! Houten autootjes, spulletjes voor in het speelkeukentje, blokken en nog veel meer. Neem eens een kijkje en zie wat er allemaal te krijgen is. En hoe ontzettend mooi! 

Kleding

In kleding is ook heel veel verschil te vinden. Zo heb je winkels waar je geen duurzame merken vindt, maar ook heel veel winkels die zich juist inzetten voor duurzaamheid. Merken zoals Healthy Seas Socks en Anna van Toor! Het is even zoeken in het begin, maar als je eenmaal weet waar je op moet letten, dan gaat het vanzelf!

Ben jij bezig met duurzaamheid en plasticvrij leven?

Ineke

Hoi! Mijn naam is Ineke, ik ben 26 jaar oud en mama van een lieve, vrolijke dreumes: Rosemarijn. Sinds december 2018 houd ik een eigen blog bij, wat ik ontzettend gaaf vind om te doen. Daarnaast ben ik thuis-mama en ben ik bezig met een online studie. Ik schrijf al zolang als ik me kan herinneren over de meest uitlopende onderwerpen en heb er altijd van gedroomd er ooit mijn werk van te maken. Als je meer van mij wilt lezen, kun je dat doen op mijn blog: www.thestoutjournal.com Daar kan je van alles lezen over onder andere moederschap, lifestyle, gezondheid en voeding en over mijn gezinnetje!

«

»

Close