TOP
Goed doel

Duurzaam leven in een schone wereld

Meer en meer wordt men bewust van het feit dat de aarde flink vervuild is door ons toedoen en dat er echt iets aan gedaan moet worden. We hebben massa’s plastic in de zeeën en oceanen drijven, rivieren en meren liggen vol afval wat we niet netjes in de prullenbak hebben gegooid, maar achteloos op straat hebben achtergelaten. Dieren in het wild en in het water hebben last van onze slordigheid en gaan zelfs dood van alle rommel die wij de wereld in gooien. Daarom wordt er nu meer en meer ondernomen om de aarde op te schonen en minder afval te produceren. Men wil duurzaamheid, recyclen en afbreekbare producten inzetten om in de toekomst beter met onze planeet om te gaan en op deze manier ons beste beentje voor te zetten. Maar wat zijn nu concreet dingen die je kunt doen om te helpen aan deze nieuwe en schone wereld?

Duurzaam leven

Het is sowieso slim om duurzaam te leven. Kies voor materialen in en om je huis, waar je lang mee doet. In veel gevallen zal dat wel betekenen dat je wat meer moet uitgeven, maar je doet natuurlijk langer met je producten, waardoor het zeker het geld waard is. Zo kun je bij het verbouwen van je keuken kiezen voor een aanrechtblad van composiet of kun je je tuin omheinen met composiet schuttingen. Composiet is namelijk een milieuvriendelijk materiaal en is ook te recyclen. Zo voorkom je dus afval, wanneer je weer eens een nieuwe schutting of aanrechtblad wil. Je materiaal kan gesmolten worden en hergebruikt worden voor een nieuw duurzaam product!

Vervang je eenmalige producten

Je kunt het dus groots aanpakken door duurzame materialen te gebruiken. Maar wat nu als je nog helemaal geen nieuwe keuken nodig hebt of een schutting? Ook dan is er voor jou genoeg om mee te beginnen. Men heeft het vaak over ‘Zero waste’ en dat begint bij de kleine dingen. Zo kun je stoppen met plastic flesjes gebruiken en in plaats daarvan een hydro flask aanschaffen, die je gewoon kunt hergebruiken. En in plaats van je standaard plastic beker bij Starbucks, kun je je eigen herbruikbare koffiebeker meenemen. En zelfs voor rietjes zijn er al meerdere oplossingen. Zo kun je heel gemakkelijk online stalen rietjes vinden. En na gebruik lekker makkelijk in de afwasmachine! En in Italië is men zelfs begonnen met rietjes inzetten die van pasta zijn gemaakt! Geen plastic meer!

Minder verpakkingen, meer potten

Meer potten? Waarom? Waarvoor? Er duiken steeds meer winkels in Nederland op, waar je heen kunt gaan en je eigen weckpotten kunt volgieten met verschillende producten. Men gebruikt daar geen plastic zakjes en verpakkingen. Je komt zelf met je herbruikbare tasjes en je potten om je fruit, muesli, meel, bloem en groenten te halen. Zelfs je zuivel kun je in je eigen flessen doen. Veel eco- en groene winkels doen hier al aan mee. Zo kun je samen minderen met plastic afval om nog meer rommel in de wereld te voorkomen. Zo zie je maar… met kleine stapjes kun je al heel wat bijdragen. Iedereen kan een beetje doen. Het is niet zo’n grote stap. En de aarde zal je zeker heel dankbaar zijn!

Ben jij al begonnen met jouw bijdrage? Ben jij in voor een zero waste leven of probeer je zo goed als je kunt op te letten met je aankopen? Welke stappen zou jij willen zetten om de wereld op te schonen?

Ineke

Hoi! Mijn naam is Ineke, ik ben 26 jaar oud en mama van een lieve, vrolijke dreumes: Rosemarijn. Sinds december 2018 houd ik een eigen blog bij, wat ik ontzettend gaaf vind om te doen. Daarnaast ben ik thuis-mama en ben ik bezig met een online studie. Ik schrijf al zolang als ik me kan herinneren over de meest uitlopende onderwerpen en heb er altijd van gedroomd er ooit mijn werk van te maken. Als je meer van mij wilt lezen, kun je dat doen op mijn blog: www.thestoutjournal.com Daar kan je van alles lezen over onder andere moederschap, lifestyle, gezondheid en voeding en over mijn gezinnetje!

«

»

Close