TOP
Zwanger

Een betrokken papa tijdens de zwangerschap

Voor vrouwen is het heel gewoon om er dagelijks mee bezig te zijn, eraan te denken en van alles te voelen. Zwanger zijn gebeurt de vrouw, het gebeurt in het lichaam van de vrouw, waardoor het al snel echt deel van haar is. Voor mannen echter, is het een ander verhaal. Zij zien het allemaal gebeuren van een afstandje, maar voelen het vaak niet zo intens. Voor veel mannen is het zelfs zo dat ze zich pas een beetje vader gaan voelen na de geboorte of zelfs pas als er al meerdere kinderen aan het gezin zijn toegevoegd. Het is dan ook niet zo vanzelfsprekend dat de man er dagelijks zo druk mee is als de vrouw. Dat kan best wel pijnlijk zijn voor de vrouw, vooral omdat het zwanger zijn echt iets is om samen te beleven. Maar hoe zorg je ervoor dat je de man toch kan betrekken bij de zwangerschap? Wat herinnert hem eraan en spreekt aan? 

De papa apps

Voor op je mobiel zijn er duizenden apps om te downloaden en daaronder zijn ook genoeg vader-apps te vinden. Apps met allerlei informatie over de baby en de ontwikkeling, maar ook leuke apps, gewoon voor de fun. Er bestaat een app die Tuurlijk schatje heet en elke dag een hilarische tip of anekdote geeft, negen maanden lang. Echt een aanrader. Al is deze alleen nog voor de Iphone verkrijgbaar tegenwoordig…

Ga je met me mee?

Het is gelukkig weer toegestaan om je partner mee te nemen naar het ziekenhuis en naar de verloskundige voor controles, dus maak daar gebruik van! Laat hem maar eens zien wat er allemaal gebeurt tijdens een echo, wat er te zien is en hoeveel het met je doet. Best kans dat die stoere vent van je ook wat emotie laat ontglippen bij het zien van zijn kleine zoon of dochter. 

Moet je eens voelen

Een hele simpele, maar wel echt een manier om samen een momentje te beleven: zodra de baby schopjes vanaf de buitenkant van je buik te voelen zijn, is het een idee om eens de tijd te nemen om het samen te voelen. Gezellig op de bank, leun tegen je partner aan en laat zijn handen op je buik rusten. Hopelijk laat de kleine flink van zich horen en wordt het voor je man ook wat ‘echter’. 

Voorbereiden op de grote dag

Er zijn best wat dingen die klaar moeten zijn voordat de baby geboren wordt. Je moet heel wat in huis hebben, daarnaast het babykamertje klaar hebben en een geboortekaartje kiezen. Heb je al een geboorteplan? Heb je al voor kraamzorg gekozen? Heb je een kinderwagen en een autostoeltje? Dat zijn dingen die je misschien snel even zelf regelt, maar juist door het samen te doen, bereid je ook je man voor op wat er komen gaat. Daarbij krijgt hij ook direct mee dat het best een werk is, om alles in orde te hebben voor de geboorte van een baby. Je hoeft het zo dus niet alleen te doen, het geeft meer een samen-beleving en samen vergeet je minder!

Hoe doe jij het tijdens je zwangerschap? Hoe betrek jij je partner bij de komst van een baby en hoe reageert hij erop? Is hij er veel mee bezig of juist niet? Heb je de bovenstaande tips al geprobeerd?

Ineke

Hoi! Mijn naam is Ineke, ik ben 26 jaar oud en mama van een lieve, vrolijke dreumes: Rosemarijn. Sinds december 2018 houd ik een eigen blog bij, wat ik ontzettend gaaf vind om te doen. Daarnaast ben ik thuis-mama en ben ik bezig met een online studie. Ik schrijf al zolang als ik me kan herinneren over de meest uitlopende onderwerpen en heb er altijd van gedroomd er ooit mijn werk van te maken. Als je meer van mij wilt lezen, kun je dat doen op mijn blog: www.thestoutjournal.com Daar kan je van alles lezen over onder andere moederschap, lifestyle, gezondheid en voeding en over mijn gezinnetje!

«

»

Close