TOP
Koken Praktisch Thuis / Lifestyle

Een gezonde lifestyle volhouden: hoe dan?

Je kent het vast wel. Voor veel vrouwen is het namelijk een levenslange strijd: een gezonde routine vinden en volhouden. Dat kan zijn omdat je overgewicht hebt en er echt vanaf wil, maar ook gewoon omdat je niet lekker in je vel zit en een boost wilt hebben om weer op het rechte spoor te komen. Maar oh, wat is het lastig! Hoe vaak vallen we niet terug in onze oude gewoonten? Hoe vaak geven we niet toe aan de cravings die we hebben op moeilijke momenten? Momenten waarop alles even tegenvalt of als de vermoeidheid naar boven komt. Maar hoe kom je nu tot een gezonde lifestyle die goed vol te houden is, zodat je je lekkerder gaat voelen?

Plannen

Een vreselijk woord, maar het werkt als een trein! Kijk vooruit! Maak desnoods echt een weekplanner voor alles wat bij jouw nieuwe routine komt kijken. Boodschappen doen (niet op een lege maag!), sporten, eten en koken bijvoorbeeld.
Wanneer doe ik boodschappen? Voor welke dagen zijn deze boodschappen?
Op welke dagen sport ik en hoe lang sport ik? Welke sport doe ik?
Wat eet ik op welke dag? (je kunt het nog uitbreiden door elke maaltijd vast te leggen, dit scheelt namelijk denkwerk!) Wanneer kook ik? Op welke tijden?

Bewustheid trainen

Het klinkt misschien stom, maar hoe bewuster je bent van alles wat je doet en laat, hoe beter je in je routine komt en hoe minder vaak de verleidingen je wegtrekken van je pad. Bedenk je maar eens hoe vaak we even snel staand bij het aanrecht de restjes uit de beslagkom opeten of een handje chips gedachteloos naar binnen werken. Achteraf weten we vaak niet eens meer dat we het gegeten hebben. Neem eens de tijd om je (geplande!) maaltijd of tussendoortje te eten. Zittend. Dan ben je veel bewuster met je voeding bezig en geniet je er ook meer van!

 

Voornemens en doelen opschrijven

Waarom wil je eigenlijk op een gezondere tour? Wat bracht je ertoe om eraan te beginnen en wat wil je ermee bereiken? Schrijf de antwoorden op deze vragen eens op. Desnoods schrijf je ze op kleine briefjes die je in je portemonnee houdt, zodat je ze altijd bij je hebt. Handig voor de moeilijke momenten. Pak de briefjes erbij en herinner jezelf even aan de doelen die je hebt met deze nieuwe lifestyle. Of plak je papier met voornemens en doelen eens op de koelkast! Dan word je er steeds weer mee geconfronteerd als je de koelkast opentrekt om te snaaien. Zo zijn er nog wel meer tips om je aan je goede voornemens te houden!

Sporten

Nog zoiets waar niet iedereen op zit te wachten, maar wel iets dat erbij hoort. Bewegen is gezond. Op welke manier je het dan ook doet; het draagt bij aan je energie en geeft je verbranding ook een boost! Eerlijk is eerlijk: het is niet altijd even leuk om jezelf naar de sportschool te sleuren. Kijk daarom ook eens buiten de sportschool. Bewegen kan ook door te wandelen, fietsen, zwemmen. Ga gewoon eens naar buiten! En mama’s, het is geen excuus meer dat je kinderen hebt! Ga lekker bewegen met de kinderen! Ook voor de kinderen is het gezond en leuk om te bewegen. Maak er een spel van! Ga een potje voetballen of doe mee met het springtouwen! Gegarandeerd dat je dan plezier hebt en zo kom je toch aan je beweging! Geen fan van lange wandelingen of fietstochten? Er zijn genoeg apps die je stimuleren en begeleiden in korte work-outs. Elke dag 10 minuten: dat is toch niks?

Hou van jezelf

Dit is een hele belangrijke. Er zijn mindere dagen. Dagen dat je jezelf erop betrapt dat je je hele plan in de war hebt gegooid en je erg onzeker wordt. Dagen dat je het niet meer ziet zitten en boos op jezelf wordt. Maar vergeet dit niet: het is maar één dag! Morgen pak je de draad weer op. Wedden dat die ene dag dan weinig verschil maakt? Drink voor de zekerheid gewoon wat extra water! Als je boos wordt op jezelf, is er een grote kans dat je de kuil alleen maar dieper graaft. Adem gewoon even drie keer diep in en uit en bedenk: ik mág fouten maken! Iedereen maakt fouten, daar ben ik niet minder om. Morgen doe ik extra goed mijn best. Bovenal mag ik er zijn, hoe of wie ik dan ook ben. Hoe ik me dan ook voel, morgen staat de teller weer op nul en ga ik er vol tegenaan. Eń fout verpest niet wat ik tot nu toe al heb bereikt.

Hou vol! Houd je doelen voor ogen. Waar doe jij het voor?

Ineke

Hoi! Mijn naam is Ineke, ik ben 26 jaar oud en mama van een lieve, vrolijke dreumes: Rosemarijn. Sinds december 2018 houd ik een eigen blog bij, wat ik ontzettend gaaf vind om te doen. Daarnaast ben ik thuis-mama en ben ik bezig met een online studie. Ik schrijf al zolang als ik me kan herinneren over de meest uitlopende onderwerpen en heb er altijd van gedroomd er ooit mijn werk van te maken. Als je meer van mij wilt lezen, kun je dat doen op mijn blog: www.thestoutjournal.com Daar kan je van alles lezen over onder andere moederschap, lifestyle, gezondheid en voeding en over mijn gezinnetje!

«

»

Close