TOP
Kids Opvoeding

Een hoogsensitief kind: Wat houdt dat in?

Veel mensen kennen het begrip vaag, maar hebben niet echt een beeld bij wat het echt inhoudt: hoogsensitiviteit. Ja, gevoeligheid, zul je zeggen. En dat klopt ook, maar weet je ook hoe ver die gevoeligheid gaat? Dat is namelijk niet alleen emotioneel, maar ook op andere vlakken, waar je het niet zou verwachten. Doordat alles heel diepgaand verwerkt wordt, is men sneller overprikkeld en komt alles heftiger binnen. Emotioneel, maar ook zeker lichamelijk. En wist je dat het bij kinderen al best vroeg zichtbaar is? Kinderen geven vaak heel veel dingen aan, zonder dat je het doorhebt. Maar luister maar eens naar wat ze aangeven, met of zonder woorden. Uit welke dingen kun je opmaken dat je kind misschien hoogsensitief is?

Grote veranderingen

Voor de ene is het geen probleem, de ander kan er totaal van slag door raken. Grote veranderingen. Of het nu een verrassing is, onverwacht bezoek of de huiskamer die anders is ingericht. Het kan hun dag enorm ontwrichten. Ze zijn gewend aan iets, een bepaald ritme of in het geval van je inrichting: de manier waarop alles staat. Het is voor hen niet alleen ‘even wennen’, maar kan hen echt verdrietig maken, boos en tegendraads. Gewoonweg omdat ze moeite hebben met het verwerken van het nieuws en van de prikkels die het hen geeft.
Ze hebben voorspelbaarheid nodig; dat geeft hen rust. 

Oneerlijkheid

Iedereen heeft een hekel aan oneerlijkheid natuurlijk. We willen dat we eerlijk behandeld worden, dat dingen eerlijk verdeeld worden en dat niemand wordt voorgetrokken. Maar bij hoogsensitieve kinderen komt oneerlijkheid (in al zijn vormen) nog veel harder binnen. Dat betekent dan ook dat ze er flink van overstuur kunnen raken. En het is niet gek als ze dan ook heftig reageren op die oneerlijkheid. Of het nu om hen zelf gaat of om anderen: het is niet eerlijk. Als jij als ouder belooft dat je HSP kind een chocolaatje mag na het middagdutje, dan zul je die belofte moeten nakomen. Doe je dat niet, dan verliest je kind vertrouwen in jou. 

Kiezen

“Wat zullen we eten vandaag?” Een vraag die je zomaar zonder na te denken wel eens zult stellen aan je kind. Veel kinderen gaan er dan grif op in door te roepen om pannenkoeken, patat of een menu van de McDonalds. HSP kinderen vinden het echter een heel moeilijke vraag. Want wat moet je nu kiezen? Er is zoveel lekkers. Spaghetti is lekker, maar poffertjes en patat ook. En tomatensoep met een broodje is ook al zo lekker. Of toch wat halen bij de Chinees? De opties zijn zo overweldigend, dat er geen goed antwoord te geven is en daarom geeft een HSP kind dan al gauw het antwoord: “Weet ik niet.” 

Kriebels door kleding

Labels, een wollen trui en een strak zittende spijkerbroek. We hebben het allemaal wel dat we ons eraan irriteren en liever gauw een comfortabele trainingsbroek met een shirt aantrekken. Maar HSP kinderen hebben hier nog heftiger last van. Zo erg, dat het gekriebel van een label in de nek, een verkeerd zittende naad van een sok of het schuren van een wollen trui negatieve prikkels geeft, wat de dag kan verpesten. Het kan zelfs het functioneren op een dag erg belemmeren. Steeds weer stoort het je kind in zijn werk of spelen. Concentreren wordt onmogelijk. De oplossing? Samen kleding kopen en echt je kind laten voelen of dit nieuwe kledingstuk goed zit. Niet? Laat maar hangen in de winkel, want je kind zal het niet willen dragen!

Heb jij weleens van HSP gehoord?

 

Ineke

Hoi! Mijn naam is Ineke, ik ben 26 jaar oud en mama van een lieve, vrolijke dreumes: Rosemarijn. Sinds december 2018 houd ik een eigen blog bij, wat ik ontzettend gaaf vind om te doen. Daarnaast ben ik thuis-mama en ben ik bezig met een online studie. Ik schrijf al zolang als ik me kan herinneren over de meest uitlopende onderwerpen en heb er altijd van gedroomd er ooit mijn werk van te maken. Als je meer van mij wilt lezen, kun je dat doen op mijn blog: www.thestoutjournal.com Daar kan je van alles lezen over onder andere moederschap, lifestyle, gezondheid en voeding en over mijn gezinnetje!

«

»

Close