TOP
School

Een nieuw avontuur: de brugklas!

In het artikel over het kinderdagverblijf stond al dat het best heftig kan zijn voor een kind om een nieuwe periode te beginnen. Zomaar alleen opeens, naar het kinderdagverblijf met onbekende leidsters en onbekende kinderen. Maar ook voor oudere kinderen, die de switch maken van basisschool naar middelbare school, is dat echt heel erg spannend. Het gaat er allemaal weer zo anders aan toe! Een groter gebouw, meer leerlingen, verschillende docenten, nieuwe vakken en bergen huiswerk. De oude vertrouwde omgeving moet je verlaten en je begint weer helemaal opnieuw. Als je geluk hebt kom je in de klas bij een aantal bekenden, maar je zult ook nieuwe kinderen tegenkomen en contact moeten leggen. 

Daarnaast heb je ook heel wat spullen nodig en een stevige tas om al dat gewicht te dragen. Dat is niet niks!

Samen op pad

Voordat het tijd is om voor het eerst naar de brugklas te gaan, is het fijn voor een brugger om met papa of mama naar de stad te gaan om het één en ander aan te schaffen. Neem voor de zekerheid een lijstje mee met alles wat je echt moet hebben, zodat je geen belangrijke dingen vergeet. Kies een leuk kleurtje kaftpapier of een rol met een leuke print, een etui met pennen en potloden, een gum, schriften en natuurlijk die mooie schouder- of rugtas! 

Als je tiener dat alleen moet doen, kan dat best wel overweldigend zijn, dus de hulp van papa of mama is niet overbodig op zo’n moment!

Een avondje aan tafel

Dan komt natuurlijk het moment dat je de boeken kunt ophalen en een hele avond (of meer avonden aan één) aan de gang kunt met het kaften van de stapels boeken. Mama heeft dat vast vaker gedaan, zoiets verleer je niet zomaar. Daarom kan mama het goed laten zien en kun je samen aan tafel aan de slag gaan. 

Ook is het handig om even de tijd te nemen om het één en ander door te nemen. Hoe werkt het rooster? Welke boeken heb ik de eerste dag nodig? Wie is de mentor? Hoe vind ik de lokalen? Is de plattegrond duidelijk? Zo bereid je je kind goed voor op de eerste tijd op een nieuwe school en kun je samen een paar grote onzekerheden vast wegstrepen. Dat scheelt meteen op dag één. Dan weet je kind waar hij moet zijn, hoe laat, bij wie en met welke spullen. Krijgt je kind een kluisje? Dan is het handig om even uit te pluizen waar ergens in het schoolgebouw en welk nummer het kluisje heeft. Hoe groot is de kluis? Hoeveel spullen kun je er in kwijt? Het is fijn om niet de hele dag met een volle tas te sjouwen, maar tussen de lessen door je boeken te wisselen. 

Het is natuurlijk fijn als je met wat bekenden naar de nieuwe school kunt fietsen. Ook al zit je misschien niet bij elkaar in de klas, dan kun je nog wel samen fietsen. Meestal vorm je best een grote groep, wat reuze gezellig is en ook wat meer zelfvertrouwen geeft: je bent niet alleen! Iedereen gaat een nieuw avontuur aan. 

Er zijn ook kinderen die dagelijks met de auto gaan, met de trein of met de bus. Er zijn zelfs schoolbussen, zodat je het hele jaar (of gedeeltelijk, zoals de wintermaanden) gebracht en gehaald wordt. Handig en comfortabel natuurlijk. 

Hoe bereid jij je kind voor op de middelbare school?

Ineke

Hoi! Mijn naam is Ineke, ik ben 26 jaar oud en mama van een lieve, vrolijke dreumes: Rosemarijn. Sinds december 2018 houd ik een eigen blog bij, wat ik ontzettend gaaf vind om te doen. Daarnaast ben ik thuis-mama en ben ik bezig met een online studie. Ik schrijf al zolang als ik me kan herinneren over de meest uitlopende onderwerpen en heb er altijd van gedroomd er ooit mijn werk van te maken. Als je meer van mij wilt lezen, kun je dat doen op mijn blog: www.thestoutjournal.com Daar kan je van alles lezen over onder andere moederschap, lifestyle, gezondheid en voeding en over mijn gezinnetje!

«

»

Close