TOP
Interieur

Een open haard in huis met kinderen

Een open haard geeft sfeer aan je woonkamer. Niet alleen wanneer de haard aan staat, maar het item in je woning straalt van nature al iets gezelligs uit. Wellicht staat het plaatsen van een haard op je wensenlijstje voor je huidige of nieuwe woning, maar is dat een verstandige keus met kinderen in huis?

Kinderen en een open haard?

Kinderen hoeven geen belemmering te zijn voor het plaatsen van een open haard. Het is belangrijk om je huis zo veilig mogelijk te maken voor kinderen, maar je mag kinderen ook leren dat sommige dingen echt niet mogen. Bijvoorbeeld aan de open haard zitten, ongeacht of het apparaat aanstaat of niet. Door kinderen vanaf het begin aan te leren dat een open haard heet en gevaarlijk is en dat alleen papa en mama aan de haard mogen zitten, geef je aan dat de haard iets is waar de kinderen niet aan mogen zitten. Belangrijk: vertel kinderen ook waarom ze niet aan de haard mogen komen. Wanneer je dit vanaf de plaatsing van de open haard duidelijk maakt aan je kinderen en er altijd bij blijft wanneer de haard aanstaat, is het geen probleem om een open haard te nemen in een huis met kinderen.

Verschillende soorten haarden

Op gebied van haarden is er veel mogelijk. Je kunt kiezen voor een open of gesloten haard. Dat wil zeggen dat je kunt kiezen voor een haard waar je met je handen bij kan om het vuur aan te steken of juist voor een haard met een glasplaat (of een andere hittebestendige laag) voor het vuur. Gesloten haarden zijn nog net wat veiliger voor kinderen en dus een ideale oplossing in huis. Ook het materiaal dat je stookt kan wisselen. Ga voor hout (bijvoorbeeld openhaardblokken van Delangebv.nl), gas of ethanol om het vuur in je woning te creëren. Welke haard er bij jouw gezin en woning past, is een kwestie van onderzoek doen. Zet je wensen op een rij en laat je adviseren door iemand met verstand van zaken. Ook is het belangrijk om te informeren naar welke haard mogelijk is om te plaatsen in jouw woning en of er voldoende ruimte is voor de afvoer.

Een open haard in je huis is, zeker voor koudere dagen, een echte verrijking. Niet alleen zorgt het voor sfeer, een open haard kan jullie als gezin ook wat dichterbij elkaar brengen omdat jullie samen avonden voor de haard kunnen doorbrengen. Spelletjes spelen, boeken lezen, een film kijken… Noem maar op! Wellicht niet iets om nu over na te denken, nu het buiten ongeveer 30 graden is, maar wel een heerlijk vooruitzicht voor dit najaar.

Anne de Vries

Hi! Ik ben Anne en ik ben content creator voor Badschuim. Door mijn achtergrond als onderwijsassistent heb ik genoeg tips voor jou om creatief bezig te zijn met kinderen.

«

»

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close