TOP
DIY

Een zand- en watertafel maken voor in de tuin

Wellicht is je kind helemaal gek van de zand- en watertafel op school. Het zijn de grote bakken waar kinderen met water en zand kunnen spelen. Ze kunnen kleine zandkastelen bouwen, met bootjes door het water varen of met auto’s door het zand rijden. Zo’n watertafel maak je ook gemakkelijk zelf! Je kunt de tafel in huis maken, maar ook in de tuin.

Wat heb je nodig?

  • Een grote bak of twee teiltjes
  • Een figuurzaag
  • Een stevige plank hout
  • Twee plankensteunen
  • Speelzand
  • Schroeven

Als bakken zou je grote kratten van Action kunnen gebruiken. Bij Action heb je diverse bakken in verschillende formaten. Ook IKEA heeft diverse bakken in verschillende formaten. Kies voor twee bakken als je een zandtafel en een watertafel wilt maken. Je kunt één bak gebruiken als je maar een soort bak wilt maken. De plank dient zo stevig te zijn dat het aardig wat gewicht kan dragen. Houd daar rekening mee bij het bevestigen van de planken.

Wat ga je doen?

  • Allereerst ga je de plank zagen. Je gaat de bakken of teiltjes er als het ware inhangen. Daarvoor ga je grote vakken uitzagen. Is je teil rond? Dan trek je rand van je teil om. Nu is de cirkel even groot als de teil en zal de bak door het gat heen zakken wanneer je de teil erin hangt. Het is dus daarom van belang om de cirkel op het hout nog even wat kleiner na te tekenen op het hout. Zaag deze cirkel uit. Zijn je bakken vierkant, rechthoekig of heb je er twee? Herhaal dan deze stappen voor de vormen en het aantal bakken dat je hebt.
  • De volgende stap is het maken van het ophangsysteem. Water en zand kan zwaar zijn. Zorg er dus voor dat je ophang systeem stevig is. Gebruik grote steunen die het gewicht van de planken kunnen dragen. Heb je niets om de plank aan op te hangen? Maak dan poten voor onder de planken, dan heb je een losse tafel voor in de tuin of in huis. Poten koop je bij de bouwmarkt of bij IKEA.
  • Optioneel kun je de plank (en eventueel het ophangsysteem of de poten) schilderen in een kleur naar keuze. Vergeet het hout niet goed te schuren voor je aan de slag gaat!
  • Wanneer het ophangsysteem hangt of de poten gemonteerd zijn, kun je aan de slag. Hang de bakken in het systeem en doe wat speelzand en water in de bakken. Je kinderen kunnen nu lekker spelen! Het grote voordeel van bakken van Action: je kunt ze waarschijnlijk met een deksel afsluiten. Handig!

Anne de Vries

Hi! Ik ben Anne en ik ben content creator voor Badschuim. Door mijn achtergrond als onderwijsassistent heb ik genoeg tips voor jou om creatief bezig te zijn met kinderen.

«

»

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close