TOP
Eerste jaar basisschool, DO's en DONT's I Creatief lifestyle bog Badschuim
Eerste jaar basisschool: de DO’s en DONT’s !
Eerste jaar basisschool: de DO’s en DONT’s !
Eerste jaar basisschool: de DO’s en DONT’s !
Thuis / Lifestyle

Eerste jaar basisschool: de DO’s en DONT’s !

Het eerste jaar basisschool zit er alweer bijna op! Wat hebben we veel dingen geleerd, meegemaakt en ontdekt. Niet alleen mijn zoontje maar ik ook! Het was een hele overgang, zeg maar ontdekkingstocht, van het kinderdagverblijf naar de basisschool. Dit is wat wij dit jaar leerde om zeker WEL en NIET te doen op de basisschool.

Wat moet je zeker NIET moet doen tijdens het eerste jaar basisschool: de ‘DONT’s’.

Oef ik heb heel wat moeten leren dat eerste jaar. Dingetjes die voor mij de normaalste zaak van de wereld waren, gingen nu totaal anders. Lees mee en herken ook deze situaties!

Om informatie overdracht vragen

Bij het kinderverblijf werden we bijna overspoeld met informatie over je eigen kind. Een dagelijkse briefing was de normaalste zaak van de wereld. Bij het wegbrengen kon ik aan de leidster vertellen of mijn ventje goed had geslapen, goed had gegeten en wat zijn humeur was die dag. Bij het ophalen kreeg ik ook altijd een uitgebreid verslag van hoe hij de dag had doorgebracht, hoeveel hij had gedronken, hoeveel keer hij een bezoek aan het toilet had gebracht (ja, ja, de potjeskaarten, poepjes, plasjes, rode billetjes werden uitgebreid en tot detail besproken) en eventuele bijzonderheden. Kortom aandacht tot in het detail.

Tjaa, de eerste week op de basisschool had ik dit zelfde patroon eigenlijk ook verwacht. Dus de eerste ochtend melde ik mij netjes bij de juf om alles in geuren en kleuren te vertellen over mijn ventje. FOUT!! Met ongeveer 32 kinderen in de klas was dat niet de bedoeling en elk kind was nu oud genoeg om zichzelf te redden in de klas. Je kind zou zelf wel vertellen hoe het was geweest. Tja en daar kwam eigenlijk het volgende ‘probleempje’ bij kijken.

Elke dag vragen aan je kindje: Wat heb je vandaag gedaan op school?

Nu je dus niet meer die dagelijkse briefing krijgt, waaraan je gewend bent (en vanuit mijn eigen ervaring) naar hunkerde. Zul je dus ergens anders informatie vandaan moeten halen: je eigen kind! Maar dat is lastiger dan je denkt. Want als ik heel belangstellend en opgewekt vraag ‘wat voor leuks heb je allemaal gedaan vandaag?‘ krijg ik steevast het antwoord ‘weet ik niet meer mama’.  Tjaaaaa daar moest je het dan maar mee doen.

 

Wat moet je zeker WEL moet doen tijdens het eerste jaar basisschool: De ‘DO’s’.

Dat is natuurlijk wel aan jezelf maar ik heb wel een aantal tips die het een stuk leuker en makkelijker kan maken:

Ga helpen op school bij het eerste jaar basisschool, word een hulpmoeder!

Eerste jaar basisschool, de DO's en DONT's  I Creatief lifestyle bog Badschuim

Voor de carnavalsoptocht maakte de knutselmoeders deze leuke carnavalswagen.

Bij ons op school was er behoefte aan knutselmoeders, klassenmoeders, hulpouders bij thema activiteiten, leesmoeders en noem maar op! Elke activiteit is anders, vanwege het aantal uren dat er van je gevraagd wordt om mee te komen helpen. maar ze zijn altijd wel direct betrokken bij de klas van je kindje. Kies iets wat je leuk vind en wat in je werk- en gezinsschema (meestal mogen jongere broertjes en zusjes gewoon mee komen) past.  Je zal merken dat je kindje het geweldig vind als je ook een keer naar school meegaat en de school is er ook zeker mee geholpen. Zonder hulpouders kunnen er namelijk heel veel school activiteiten niet meer door gaan. Daarnaast vond ik het ook nog eens enorm gezellig, leerde ik de andere moeders ook wat beter kennen en kon ik er heerlijk mijn creativiteit in kwijt. Win, win, win :)!

Stort je op (online) creativiteit en inspiratie voor het eerste jaar basisschool.

Wat ik daar mee bedoel: heel simpel. Zorg dat je voor de traktaties, kinderfeestjes, juffen kado’s, feestdagen knutsels etc etc genoeg inspiratie vind om daar wat moois (samen met je kindje) van te maken. En maak het je nou niet te moeilijk. Leg die lat nou eens niet zo hoog! Blogs, Pinterest en Google helpen je met het zoeken naar net die leuke traktatie in piraten of Disney thema. En onthoud ook: alles is al een keer gemaakt en verzonnen, dus dat is zeker ook te vinden. Geef er zelf een leuke draai aan of niet. Geen zin, niet handig, geen tijd: Google dan eens op ‘kant- en – klare’ traktaties. Er zijn genoeg leuke webshops waar je ook terecht kan.

Op mijn blog vind je ook een leuke verzameling, namelijk door hier te klikken.

Leef je uit op de lunchbox van je kind het eerste jaar basisschool.

Veel werk?! Nee joh, valt allemaal wel mee. Je kan het zo gek, ingewikkeld of simpel maken als je zelf wilt! En het is ook nog eens leuk voor je kindje om zo’n leuke verrassing tijdens de lunch te zien! Inspiratie nodig? Kijk dan eens op mijn broodtrommel ideeën pagina!

Natuurlijk zijn er nog veel meer ‘DO’s’ en ‘DONT’s’ van het eerste jaar basisschool maar die lees ik graag van jullie! Dus laat die van jou hieronder achter en vul de lijst aan met goede tips!

Ceciel van der Pas

Dit blog is geschreven door Ceciel, oprichter van het blog Badschuim en eigenaresse tot april 2017. In die tijd maakte zij blogs met DIY, knutsel ideeën en inspiratie voor creatieve ouders & kids. Ze was mevrouw Badschuim, een jongensmoeder van een lief draakje (meneertje Badschuim) en getrouwd met een kanjer (meneer Badschuim). Tegenwoordig heeft ze een ander bedrijfje : Ceciel Maakt - een creatief bedrijf voor (blog)tekst & foto's, creatieve workshops en het maken van ontwerpen (van o.a. krijtstifttekeningen, zie Etsy Shop Krijtstifttekening).Je kan haar tevens nog steeds volgen via Ceciel Maakt op Instagram en Ceciel Maakt op Pinterest . Via deze kanalen deelt ze nog steeds al haar creatieve uitspattingen.

«

»

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close