TOP
Kids Thuis / Lifestyle

Even rust nodig? Zo krijg je je kinderen aan het spelen?

In een ideale wereld zouden onze kinderen zich elke dag vermaken zonder dat wij honderd keer moeten zeggen dat ze nu eens lekker moeten gaan spelen. Zo nu en dan zetten we dan een glaasje drinken neer met wat lekkers, waar ze natuurlijk amper naar omkijken, omdat ze zó in hun spel zitten. Lego, Playmobil, autootjes, poppen, de voetbal, barbies, dat houd kinderen wel bezig, toch?
Jammer genoeg leven we niet in een ideale wereld, maar in een realistische wereld. Een wereld waarin kinderen voortdurend aan onze benen hangen, omdat ze zich vervelen. Ook al puilt de kast uit van het speelgoed, ze hebben niks om mee te spelen. En als we dan voor de honderdvijftigste keer moeten zeggen dat mama nu even geen tijd heeft en écht eten moet gaan koken en de was moet vouwen, zijn we het zat. Ja toch? Tijdens het koken wil je toch even rust aan je hoofd en die bergen was moeten toch echt opgevouwen worden. Je kunt niet de hele dag met je kind meespelen. Hoe zorg je er dan voor dat je kind toch even stil is en jij je gang kunt gaan?

Kids stand

Eerlijk is eerlijk: kinderprogramma’s komen op deze momenten toch wel erg goed van pas! Hier is huis zijn er een aantal leuke en onschuldige programma’s die veel gekeken worden. Juf Roos, Bing, Simon en Nijntje bijvoorbeeld, zijn erg populair. Als ik niet uitkijk, staan deze filmpjes de hele dag. Daarom is het zo fijn dat je een app op je tablet kunt installeren, zodat je een kids stand hebt, die je zelf aan en uit zet met een code die je kinderen niet weten. Zo hebben de kinderen hun eigen apps en kun je zelfs een tijdlimiet instellen voor elke dag. Je kunt zelfs een ander limiet stellen voor doordeweeks en in het weekend! Ideaal!

Muziek, zingen en dansen

Wat hier ook als een tierelier werkt, is gewoon op Spotify de liedjes van juf Roos aanzetten. Dan begint onze peuter te dansen, mee te zingen en vanzelf gaat ze haar speelgoed weer opzoeken. Opeens is er dan wel de rust om te gaan zitten puzzelen, boekje na boekje uit de kast te trekken en te lezen of rond te racen met de fiets of poppenwagen.

Muziek kan rust brengen in het hoofd van je kind. Helemaal als je dezelfde liedjes vaker herhaalt, is dat een stukje herkenning, wat rustgevend is en vertrouwd.

Helpen en bij mama zijn

Als filmpjes en muziek niet helpen of gewoonweg geen optie zijn, houd ik onze dochter gewoon bij me. Dan helpt ze me met wat ik moet doen. Als ik de was vouw, mag ze de hangkleding over de stoel hangen en sokjes bij elkaar zoeken. En als ik aan het eten begin en groenten moet snijden, zet ik haar in haar kinderstoel aan het aanrecht met haar houten speelgoed. Ze heeft een heel keukentje vol met groenten, fruit, brood en nog veel meer. Daar horen snijplankjes en mesjes bij. Die versleep ik dan naar het aanrecht, waar ze net als mama haar worteltje, aubergine, meloen en banaan kan snijden. Mooi vindt ze dat! Net echt!
Op deze manier heeft ze het idee dat ze mama helpt of net zo goed bezig is als mama. En dat kan natuurlijk ook aan papa verteld worden, als die thuis komt.

Wat is bij jullie thuis de manier om je kinderen lekker aan het spelen te krijgen?

Ineke

Hoi! Mijn naam is Ineke, ik ben 26 jaar oud en mama van een lieve, vrolijke dreumes: Rosemarijn. Sinds december 2018 houd ik een eigen blog bij, wat ik ontzettend gaaf vind om te doen. Daarnaast ben ik thuis-mama en ben ik bezig met een online studie. Ik schrijf al zolang als ik me kan herinneren over de meest uitlopende onderwerpen en heb er altijd van gedroomd er ooit mijn werk van te maken. Als je meer van mij wilt lezen, kun je dat doen op mijn blog: www.thestoutjournal.com Daar kan je van alles lezen over onder andere moederschap, lifestyle, gezondheid en voeding en over mijn gezinnetje!

«

»

Close