TOP
Gezondheid Hebbedingetjes Thuis / Lifestyle

Geuren en hun effect op ons

Er zijn honderden, duizenden verschillende geuren die we elke dag tegen komen. Als we thuis zijn, als we over straat lopen, als we op ons werk zijn of gewoon een dagje uit. Dan ruiken we uitlaatgassen, etensluchten vanuit restaurants of huizen, de geur van vers gemaaid gras, vers gestort asfalt of de geur van schoon gewassen kleren. De parfum van de buurvrouw en de aftershave van je partner, de zwitsal lotion bij je baby…Al deze geuren doen iets met ons. Maar er zijn ook geuren die werkelijk een effect op ons kunnen hebben. Ontspannend of juist energie gevend. Welke geuren zijn dat en hoe kun je die gebruiken? Welke werking hebben ze?

Sinaasappel

Er zijn oliën te verkrijgen met een heerlijke sinaasappel geur, die je in een verdamper in je huis kunt doen. Dan wordt beetje bij beetje die geur verspreid. De geur van sinaasappel creëert een heel warme sfeer in huis, waardoor je ontspant. Het kan werken tegen stress, slapeloosheid of bepaalde angsten!

Pepermunt

Zo nu en dan hebben we wel eens zin in een pepermuntje voor een frisse smaak in de mond, maar de geur van pepermunt heeft ook een heel mooie werking op ons! De geur van de pepermunt olie is namelijk goed voor de spijsvertering. Ook is het heel goed te gebruiken als je spierpijn hebt en bij een massage. En nog een leuke tip: als je last hebt van ongedierte in huis, is pepermunt jouw oplossing. Een beetje olie in de plantenspuit en spuiten maar. Zo heb jij binnen no time geen insecten meer rond kruipen.

Lavendel

Een hele bekende en ook zeker een heel erg geliefde geur is lavendel. Je vindt het in parfums, maar ook in schoonmaakmiddel! De bloemen zie je ook regelmatig in de tuin bij mensen! Lavendel heeft een heel ontspannende werking op ons. Doordat je ontspant (gebruik het dus in de slaapkamer) kun je ook beter slapen!
En net als bij pepermunt: het helpt tegen ongedierte! In de plantenspuit doen dus!

Citroen

Citroen werkt mee aan het afvoeren van afvalstoffen en is van nature een bron van vitamine C. Daarnaast is het dé geur die je kan helpen bij griep of verkoudheid: het versterkt je weerstand! Ook geeft het je energie en werkt het antibacterieel en antiviraal. Citroen is verfrissend en kan je uit je dipjes halen.

Eucalyptus

Ook deze geur kennen we allemaal wel. Ga maar eens naar een sauna. Daar gebruiken ze deze geur olie heel vaak. Waarom? Eucalyptus is goed in bacteriën en parasieten doden. Daarbij is het goed voor je luchtwegen (denk maar aan neusspray en hoestdrank). Het kan je helpen tegen verkoudheid, maar zelfs ook tegen eczeem, wonden, insectenbeten en puistjes. Een heel  goede geur om te gebruiken bij huidproblemen dus!

Rozen

Rozen gebruiken we graag in parfums. Het is een heel subtiele geur en vaak wordt het gezien als een typisch vrouwelijke geur. Misschien omdat het ook een speciale werking op de organen van de vrouw kan hebben. Daarnaast zou het een gunstige werking kunnen hebben bij bijvoorbeeld, je menstruatie. Rozen olie werkt, net als sinaasappel, harmoniserend en ook heeft het een antibacteriële werking. Rozenolie is dus echt wel een aanrader voor vrouwen. Naast de heerlijke geur in huis, is het ook nog eens goed voor je!

Welke geur oliën zou jij willen proberen?

Ineke

Hoi! Mijn naam is Ineke, ik ben 26 jaar oud en mama van een lieve, vrolijke dreumes: Rosemarijn. Sinds december 2018 houd ik een eigen blog bij, wat ik ontzettend gaaf vind om te doen. Daarnaast ben ik thuis-mama en ben ik bezig met een online studie. Ik schrijf al zolang als ik me kan herinneren over de meest uitlopende onderwerpen en heb er altijd van gedroomd er ooit mijn werk van te maken. Als je meer van mij wilt lezen, kun je dat doen op mijn blog: www.thestoutjournal.com Daar kan je van alles lezen over onder andere moederschap, lifestyle, gezondheid en voeding en over mijn gezinnetje!

«

»

Close